Ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη Συρία

9 Οκτωβρίου 201917:07

Την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στο έδαφος της βόρειας Συρίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Τετάρτης, έχοντας λάβει το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον, τη σιωπηρή συγκατάθεση της Μόσχας και καταγράφοντας την ήπια διαφωνία της Ευρωπαϊκής Έωνσης.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» ενάντια στις «τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/YPG και ISIS».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, στις επιχειρήσεις συμμετέχει και ο «Συριακός Εθνικός Στρατός», που αποτελείται από Σύρους Άραβες αντικαθεστωτικούς αντάρτες, που μάχονται από το 2011 ενάντια στο καθεστώς Άσαντ.

«Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τον διάδρομο των τρομοκρατών στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή»,ανέφερε μέσω Twitter o Ερντογάν.

«Με την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, θα εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές απειλές έναντι της χώρας μας. Με την ΑΣΦΑΛΗ ΖΩΝΗ την οποία θα δημιουργήσουμε, θα παρέχουμε τη δυνατότητα επιστροφής των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους. Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα σώσουμε τους λαούς της περιοχής από τα νύχια των τρομοκρατών»,πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν η επιχείρηση αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του τη στιγμή που πιέζεται εσωκομματικά σκληρή κριτική, αποχωρήσεις στελεχών και τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών που αντλούν από την αποδυναμωμένη βάση του AKP.

Οι πρόεδροι Ερντογάν και Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την επίθεση στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.

Τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα, προκαλώντας “τεράστιο πανικό”

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Αρθρογράφος