«Ξε-Κίνημα για την Πόλη»: Οι θέσεις του συνδυασμού για τα “αδέσποτα”

20 Μαρτίου 201917:25
ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΑΑΔΕΣΠΟΤΑΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ
 
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στη συγκατοίκησή μας με τους τετράποδους “άστεγους” συμπολίτες μας (ο χαρακτηρισμός “αδέσποτα” ακούγεται πλέον υβριστικός) στη σύγχρονη κοινωνία μας, χρειάζεται ένα συμβόλαιο, μεταξύ της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, των Αρχών και των φορέων, που καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα αυτό. 
 
Πριν όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σε μια γενική διακήρυξη δικαιωμάτων των ζώων και στο σεβασμό όλων των μορφών ζωής:
 
Δεν αποδίδουμε στα ζώα ιδιότητες καλού ή κακού, για να ικανοποιηθούν προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες ή για την πρόκληση κλίματος φόβου και δαιμονοποίησης των ζώων, σύμφωνα με ακραίες απόψεις και ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες. Ένα κοινωνικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με διάλογο και αλληλοκατανόηση.
 
Καταγγέλουμε και απομονώνουμε κάθε περίπτωση, δολοφονίας, εξόντωσης, καταπίεσης ή ταπείνωσης ζώου.
Ο καταναγκασμός διαβίωσης ενός ζώου σε ένα ακατάλληλο φυσικό και αντικοινωνικό περιβάλλον θεωρείται “αιχμαλωσία” του ζώου.
Αν ένα ζώο δεν μπορεί να προσαρμοστεί με ευκολία στον τρόπο ζωής του κατόχου του, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συντροφεύει ανθρώπους.
 
Κανένα ζώο δεν οδηγείται στην εξόντωση του, με τη καταδίωξη του ή τη δολοφονία του, για να επιδειχθεί η ανθρώπινη κυριαρχία πάνω του ή η επιβολή ταπεινών ενστίκτων των ανθρώπων.
 
Κανένα ζώο δεν πρέπει να βασανίζεται σωματικά ή ψυχικά, για να συμμετάσχει σε αθλητικές δοκιμασίες.
 
Δεν επιβάλλουμε σε εκτρεφόμενα και οικόσιτα ζώα, να διαβιώνουν σε υποβαθμισμένο κα ανθυγιεινό περιβάλλον.
 
Ήρθε ο καιρός να κοιτάξουμε, το αποπροσανατολιστικά μεγενθυμένο και “δυσεπίλυτο” ζήτημα των “αδέσποτων” στην πόλη, κατευθείαν στα μάτια, στο γεμάτο αγάπη, αφοσίωση και μελαγχολία βλέμμα, το γεμάτο ιστορίες χιλιετιών δύσκολης συμβίωσης των σκύλων δίπλα στον άνθρωπο. Να τιμήσουμε και μεις το συμβόλαιο μας με τα ζώα αυτά. Να παραδεχτούμε ότι εμείς πρώτοι το παραβιάσαμε, εν ονόματι της προόδου, των καταναλωτικών συνηθειών μας και συνεχίζουμε να το παραβιάζουμε. Οι όροι που μοιραζόμαστε την πόλη πρέπει να στηρίζονται στο σεβασμό. Το πρόβλημα των “αδέσποτων” αφορά κύρια την παραβίαση φυσικών νόμων και κανόνων και πρέπει να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες. 
 
Στην πόλη μας πάντα είχαμε κοινή ζωή με τα “αδέσποτα” στις γειτονιές και τους οικισμούς. Μοιράζονταν τις αυλές των κατόχων τους και τη συνύπαρξη στους δρόμους και τις πλατείες, όπου όλοι συναθροίζονταν… Χωρίς φοβίες, προκαταλήψεις και δαιμονοποιήσεις. Μια νοσταλγική εικόνα, μπροστά στη σημερινή “επιθετική” μεγαλούπολη, με τους ανύπαρκτους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με ένα απωθητικό και ασφυκτικό περιβάλλον φυσικής και κοινωνικής ζωής.
 
Με αυτές τις σκέψεις καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις – δεσμεύσεις μας για ένα καλοπροαίρετο διάλογο. Για να αναδείξουμε τη δική μας κοινωνική θέση και πολιτική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό για μια άνιση, ούτως ή άλλως, σχέση. Σε αυτόν το διάλογο παίρνουμε τη θέση των “αδέσποτων” και προτείνουμε λύσεις…
 
 
ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ “ΑΔΕΣΠΟΤΑ” –  ΑΣΤΕΓΟΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ
 
– Χαράζουμε και απαιτούμε εθνική πολιτική και σχεδιασμό για τα ζώα (συνάντηση ΚΕΔΕ – 6/5/2017, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας και Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας).
 
– Ορίζεται αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τη διαχείριση των “αδέσποτων” που θα αναλαμβάνει και τα καθήκοντα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος.
 
– Λειτουργεί, παράλληλα με την παραπάνω υπηρεσία, σύμβουλος του δημότη, για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν στην πόλη, από “δύσκολες” συμπεριφορές στις σχέσεις ανθρώπων και ζώων. 
 
– Δοκιμαστική σύσταση υπηρεσίας “Μητρώου ζώων” στο Δήμο. Καταγραφή, με τη συνεργασία των κατόχων τους, του πληθυσμού των δεσποζόμενων σκύλων, των νέων γεννήσεων και του θανάτου τους. Την ίδια καταγραφή ο Δήμος αναλαμβάνει να κάνει, σε συνεργασία με κοινωνικούς, επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους, για τα “αδέσποτα”.
 
– Συνεργασία με τα pet shops της πόλης, για το αναγκαίο υποχρεωτικό τσιπάρισμα και βιβλιαρίου υγείας των σκυλιών που παραδίδουν στους πελάτες τους. Συνεργασία και κίνητρα, για τον ίδιο σκοπό με κτηνιατρικές υπηρεσίες, ιδιωτικά κτηνιατρεία, φιλοζωϊκές οργανώσεις. 
 
– Ο Δήμος θα επιδιώξει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του ζητήματος των “αδέσποτων”, με όλους του κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς που σχετίζονται με το θέμα. Με κτηνιάτρους, με pet shops, με εκπαιδευτές σκύλων.
 
– Συνεργαζόμαστε με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα που έχει ενημερωθεί διεξοδικά από τη Φιλοζωική Ομοσπονδία πάνω στην υιοθεσία για τα ζώα, ώστε και οι συνθήκες που ζουν τα δεσποζόμενα ζώα να βελτιωθούν και τα κατοικίδια να μην εγκαταλείπονται.
 
– Επιστροφή ανταποδοτικών τελών ή μείωση στους λογαριασμούς δημοτικών επιχειρήσεων σε δημότες και δημότισσες που θα υιοθετήσουν ένα σκυλί από το δημοτικό κυνοκομείο. Μέτρα που θα ισχύουν για όλη τη διάρκεια της ζωής του ζώου.
 
– Ο Δήμος αναλαμβάνει τα έξοδα εμβολιασμού, ταυτοποίησης και άλλων υγειονομικών εξετάσεων που απαιτούνται για όσους υιοθετούν “αδέσποτα” από το δημοτικό κυνοκομείο. Επίσης, την προμήθεια τροφής στους ανάδοχους “αδέσποτων” σκυλιών.
 
– Καταγραφή, με τη βοήθεια εθελοντών, των αδέσποτων κατά οικισμό, στείρωση, εμβολιασμός και αποπαρασίτωση. Τσιπάρισμα δεσποζόμενων και “αδέσποτων”.
 
– Στόχος μας να αποκτήσουμε μια Δημοτική Κτηνιατρική Κλινική, όπου θα στειρώνονται τα “αδέσποτα” αλλά και δεσποζόμενα συμπολιτών μας ΑΜΕΑ, όπως η νομοθεσία επιτρέπει.
 
– Στα σχολεία θα γίνονται παρουσιάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ενημέρωση και στείρωση είναι βασικές πρωτοβουλίες, για να περιοριστεί πραγματικά η δημιουργία νέων αδέσποτων.
 
– Ορισμός και δημιουργία Πάρκων δεσποζόμενων ζώων.
 
-Τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων, που καθημερινά θα συμπληρώνονται από το Δήμο με τροφή και νερό.
 
– Νέο Κυνοκομείο, κατάλληλα διαμορφωμένο, σύμφωνα με το Νόμο.
 
Όλα τα παραπάνω είναι ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ που θα υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ.
 
Ανεξάρτητος Δημοτικός Συνδυασμός «ΞεΚίνημα για την Πόλη»
 
Υποψήφιος Δήμαρχος
Τάσος Βαβατσικλής

Αρθρογράφος