xatziosman-voulh

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις τοπικού και μειονοτικού ενδιαφέροντος από τον Αχμέτ Χατζηοσμάν

13 Οκτωβρίου 201113:36

xatziosman-voulhΟ βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε τρεις ερωτήσεις τοπικού και μειονοτικού ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χατζηοσμάν ρωτά για ποιο λόγο δεν άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν μαθητές τη φετινή σχολική χρονιά τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Χαράδρας και Ραγάδας στη Ροδόπη. Στη δεύτερη ερώτηση του ο βουλευτής αναφέρεται στα γραφειοκρατικά κωλύματα ως προς την έκδοση πιστοποιητικών για τους ανιθαγενείς, μέλη της Μειονότητας της Θράκης. Τέλος ρωτά πού οφείλεται η καθυστέρηση στην απορρόφηση των λαθών που προέκυψαν με την εφαρμογή της τηλεπισκόπησης στη Ροδόπη.

Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων του βουλευτή:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Κλειστά παραμένουν τα σχολεία της Χαράδρας και της Ραγάδας στη Ροδόπη

Τη φετινή σχολική χρονιά έκλεισαν τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία της Χαράδρας και της Ραγάδας στη Ροδόπη τα οποία τα τελευταία χρόνια λειτουργούσαν ως παραρτήματα των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων Μ. Κέχρου και Ραγάδας αντίστοιχα.

Οι γονείς και οι μαθητές διαμαρτύρονται έντονα για το γεγονός ότι έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς παραμένει αδιευκρίνιστο το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων και οι μαθητές στερούνται πρόσβασης στην εκπαίδευση και στη γνώση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς οι οποίοι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών παραμένουν αποκλεισμένοι, επομένως και η μετακίνηση των μαθητών καθίσταται ανέφικτη.

Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.Για ποιο λόγο δεν άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν μαθητές τη φετινή σχολική χρονιά τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Χαράδρας και Ραγάδας στη Ροδόπη;

2.Να μας ενημερώσει για το ακριβές καθεστώς λειτουργίας των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων Χαράδρας και Ραγάδας στη Ροδόπη.

3.Τι απαντάει στο αίτημα των γονέων, των μαθητών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία Χαράδρας και Ραγάδας με το καθεστώς των παραρτημάτων δεδομένων των δυσμενών συγκυριών –εξαιρετικά δύσκολη μετακίνηση μαθητών, έλλειψη υποδομών κλπ.- που επικρατούν στους οικισμούς του ορεινού όγκου της Ροδόπης;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

2. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και

3. Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Γραφειοκρατικά κωλύματα ως προς την έκδοση πιστοποιητικών για τους ανιθαγενείς, μέλη της Μειονότητας της Θράκης

 

Η κατάσταση ανιθαγένειας στην οποία περιήλθαν χιλιάδες μέλη της Μειονότητας στη Θράκη λόγω εφαρμογής του καταργηθέντος άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, επέφερε μία σειρά από αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα, την προσωπική και οικογενειακή ζωή των ανιθαγενών.

Το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστωθεί ένα γραφειοκρατικό παράδοξο στη Ροδόπη. Ορισμένοι Δήμοι χορηγούν πιστοποιητικά στους ενδιαφερόμενους αιτούντες ανιθαγενείς με την απαραίτητη σημείωση ότι υφίσταται απώλεια της ιθαγένειας, ενώ άλλοι Δήμοι αρνούνται κατηγορηματικά την χορήγηση οποιουδήποτε πιστοποιητικού.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση προκαλεί σύγχυση στους ενδιαφερόμενους και εγείρει σοβαρά ζητήματα ορθής λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανιθαγενείς υπήρξαν πρώην Έλληνες πολίτες από τους οποίους αφαιρέθηκε τις περισσότερες φορές αυθαίρετα και χωρίς να φέρουν ουδεμία ευθύνη η ελληνική τους υπηκοότητα και έκτοτε υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, θεωρώ άδικο να διαιωνίζεται η ταλαιπωρία τους και να επιβαρύνονται αναιτιολόγητα με μια σειρά απαγορεύσεων.

Τα πιστοποιητικά χρησιμοποιούνται για γραφειοκρατικές εργασίες και χωρίς αυτά, καθίσταται αδύνατη η διεκπεραίωση προσωπικών και οικογενειακών τους υποθέσεων.   

Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1.Εμπίπτει ή όχι στα δικαιώματα των ανιθαγενών, πρώην Ελλήνων πολιτών, μελών της Μειονότητας της Θράκης οι οποίοι απώλεσαν την ιθαγένειά τους βάσει του καταργηθέντος άρθρου 19 του Κ.Ε.Ι., η χορήγηση πιστοποιητικών από τους δήμους όπου ήταν εγγεγραμμένοι προκειμένου να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές τους εργασίες με την σημείωση απώλειας της ιθαγένειας;

2.Για ποιο λόγο ορισμένοι δήμοι της Ροδόπης χορηγούν πιστοποιητικά και άλλοι αρνούνται κατηγορηματικά τη χορήγηση οποιουδήποτε εγγράφου;

3.Θα παρέμβουν προκειμένου να στείλουν σαφείς οδηγίες στους δήμους της Ροδόπης σχετικά με την διευκόλυνση διεκπεραίωσης γραφειοκρατικών υποθέσεων των ανιθαγενών;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Διόρθωση των λαθών της τηλεπισκόπησης στη Ροδόπη

Η εφαρμογή της τηλεπισκόπησης στα αγροτεμάχια παρέχει μεγαλύτερη αξιοπιστία, οικονομία και ασφάλεια των δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται αμφισβητήσεις και δαιδαλώδη γραφειοκρατικά προβλήματα και οι αγρότες μας κατοχυρώνουν ηλεκτρονικά τις ιδιοκτησίες τους.

Το 2009 που πρωτοεμφανίστηκε η τηλεπισκόπηση στη χώρα μας έφερε νέα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα. Στη Ροδόπη η εφαρμογή του νέου συστήματος της τηλεπισκόπησης συνοδεύτηκε από μία σειρά αποκλίσεων και λαθών, γεγονός που έπληξε σημαντικό αριθμό παραγωγών και επέφερε μία σειρά από αρνητικές συνέπειες, όπως η καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων.

Η Ε.Α.Σ. Ροδόπης προέβη στις απαραίτητες διορθώσεις και απέστειλε τα ενημερωμένα στοιχεία στο τοπικό παράρτημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., αλλά το κεντρικό σύστημα παραμένει κλειστό και δεν έχουν απορροφηθεί οι διορθώσεις, με αποτέλεσμα να πλήττονται πολλοί παραγωγοί. 

Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην απορρόφηση των λαθών που προέκυψαν με την εφαρμογή της τηλεπισκόπησης στη Ροδόπη;

2.Αν θα παρέμβει και δώσει εντολή να ανοίξει το κεντρικό σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την απορρόφηση των λαθών και την αποκατάσταση των όποιων συνεπειών προκλήθηκαν εις βάρος των παραγωγών.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr