Βουτιά – ρεκόρ στις βάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ

16 Αυγούστου 201311:48

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να δείχνουν μεγάλη “βουτιά” που ενδεχομένως αγγίξει ακόμα και τα 1.000 μόρια σε αρκετές σχολές.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, καμία από τις σχολές – όνειρο για τους υποψήφιους δεν αναμένεται να σκαρφαλώσει πάνω από τα 19.000 μόρια.
Βασική αιτία, τα απαιτητικά θέματα στα Μαθηματικά (2ο και 4ο πεδίο), τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα οι αριστούχοι να μειωθούν στο μισό σε σχέση με το 2012.
Ενδεικτικά, σε σχολές όπως το Μαθηματικό της Αθήνας αναμένεται πτώση περί τα 400 μόρια, το Φυσικό κατρακυλάει κατά 500 μόρια, ενώ στις σχολές του ΕΜΠ η βάση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 18.500 μόρια.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις σχολές που φιλοξενούνται στην επαρχία, με πτώση στις βάσεις σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Πάτρα.
Μείωση των αριστούχων παρατηρήθηκε και στο 3ο πεδίο που αφορά τις ιατρικές σχολές με αποτέλεσμα και εκεί οι βάσεις να μην ξεπεράσουν τα 19.000 μόρια.
Μόλις 693 υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν με 19 και 20, ποσοστό χαμηλότερο του 1%. Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις στις δημοφιλείς σχολές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ιατρική Αθηνών, που εδώ και χρόνια ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία στις βάσεις, δεν θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια.
Πτώση της τάξης των 200 – 300 μορίων αναμένεται και στα περιφερειακά Ιδρύματα αλλά και στην Κτηνιατρική Σχολή.
Ούτε οι Οικονομικές Σχολές του Καποδιστριακού και του ΟΠΑ γλιτώνουν από το μαχαίρι στα μόρια, όπου πιθανολογείται πτώση ακόμα και 600 μορίων.
Η κατάσταση ενδέχεται να είναι πιο σταθερή στις σχολές που αφορούν τις κοινωνικές επιστήμες, καθώς οι υποψήφιοι σε αυτές δεν ζορίστηκαν στον ίδιο βαθμό. Μικρότερη υποχώρηση -περί τα 300 μόρια- αναμένεται στη Νομική, Φιλολογία και Παιδαγωγικά Τμήματα.
Στις φετινές πανελλαδικές οι αριστούχοι μειώθηκαν στα 15 από τα συνολικά 22 μαθήματα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα, από 18 – 20 έγραψε το 5,7% των υποψηφίων έναντι 13,5% το 2012.
www.news247.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr