Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: Χωρίς επίδομα ανεργίας και εκτός των μέτρων στήριξης εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

7 Απριλίου 202015:39

Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην αδυναμία 30.333 εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης να λάβουν το επίδομα ανεργίας και να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, τα 18μηνα προγράμματα έληξαν, ωστόσο όσοι συμμετείχαν: (1) αδυνατούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας  (2) έχουν αποκλειστεί με βάση τη σχετική ΚΥΑ από τον Β κύκλο του προγράμματος (3) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μοριοδότησής τους για επόμενα προγράμματα (4) δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται από την πανδημία, με αποτέλεσμα να στερούνται και τα 800 ευρώ.

Ο βουλευτής ζητά, με ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτοί να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας, να επιτραπεί να μετέχουν στον β’ κύκλο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, να μοριοδοτηθούν για τα επόμενα προγράμματα που θα προκηρυχθούν και να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, που πλήττονται από την πανδημία.

Επισυνάπτεται η ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

  • Οικονομικών
  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: «Αδυναμία 30.333 εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης να λάβουν το επίδομα ανεργίας και να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία»

 

Με την Νο 8/2018 πρόσκληση της Διοικήτριας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικούπροκηρύχθηκαν 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας».

            Η δράση αυτή στόχευε αφενός στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και αφετέρου στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με κατάρτιση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.Το παραπάνω πρόγραμμα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Στις προτεραιότητές του ήταν η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αναβάθμιση και συντήρηση των δημοτικών υποδομών, η υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών εκπαίδευσης και η βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας προς τους πολίτες, που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω οικονομικής κρίσης.

Σήμερα η διάρκεια του προγράμματος έχει λήξει για το σύνολο σχεδόν των 30.333 εργαζομένων, ωστόσο οι ίδιοι αδυνατούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Και τούτο γιατί στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος αυτού,  ο μεν ελάχιστος αριθμός ημερομισθίων,που πρέπει να έχει συμπληρώσει κανείς για να δικαιούται να λάβει το επίδομα, είναι μεν 80 ένσημα κατ’ έτος αλλά απαιτείται να έχει εργαστεί επί διετία, πριν την υποβολή της αίτησης για την επιδότησή του, με τα 125 ημερομίσθια να πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 14μηνο χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι πριν την απόλυση μήνες. Επίσης και οι άνεργοι,που έχουν επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν, μπορούν να ενταχθούν εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή τους, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.

Δυστυχώς, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αν και συμπληρώνουν έως και 300 ένσημα, ποσό πολύ μεγαλύτερο των απαιτούμενων ενσήμων εκ του νόμου,δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω προϋποθέσεις καθώς το πρόγραμμα δεν είχε διετή διάρκεια και στην πλειονότητά τους δεν είχαν επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν. Επίσης έχουν αποκλειστεί με βάση τη σχετική ΚΥΑ από τον Β κύκλο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας εντελώς αυθαίρετα και αναίτια, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μοριοδότησής τους,ούτως ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν στα επόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που θα προκηρυχθούν.

Ταυτόχρονα δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για διάφορους κλάδους εργαζομένων, που πλήττονται από τη σημερινή συγκυρία της πανδημίας του ιού covid19,με αποτέλεσμα να στερούνται και του βοηθήματος των 800 ευρώ.

Επειδή στους διακηρυγμένους σκοπούς του παραπάνω προγράμματος ήταν α) η επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων και ευάλωτων ομάδων με την αγορά εργασίας, β) η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, γ) η κάλυψη κοινωνικών αναγκών και δ) η σύζευξη των  παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων µε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Επειδή οι 30.333 πρώην εργαζόμενοι στο παραπάνω πρόγραμμα αν και έχουν εξαιρετική εμπειρία από την απασχόλησή τους σε κρίσιμους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής πρόνοιας,σήμερα και υπό τις συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Επειδή η εξαίρεσή τους από τα μέτρα στήριξης, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αποτελεί τιμωρία για μια κατηγορία εργαζομένων, που πραγματικά εργάσθηκε με ζήλο σε απαιτητικές υπηρεσίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες όλης της χώρας και ιδίως στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε οι 30.333 πρώην εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης,  σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» να  συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας  από τον ΟΑΕΔ, να επιτραπεί να μετέχουν στον Β κύκλο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, να μοριοδοτηθούν για τα επόμενα προγράμματα που θα προκηρυχθούν και να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, που πλήττονται από την πανδημία του ιού covid 19;

Αρθρογράφος