voreia_ellada-ependuseis

Βόρεια Ελλάδα:Η σύγχρονη «τραγωδία» των ιδιωτικών επενδύσεων

8 Ιουνίου 201122:51

voreia_ellada-ependuseisAκρως αποκαρδιωτική είναι η εικόνα των ιδιωτικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Οχι γιατί δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, το αντίθετο μάλιστα. Επειδή ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του, δεν έδωσε μέχρι σήμερα την προσοχή που έπρεπε σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα ανάπτυξης της οικονομίας.

Η συστηματική έρευνα στην οποία προχώρησε μετά από πολλά χρόνια έλλειψης συγκεντρωτικών στοιχείων η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης είναι εύγλωττη. 1.013 επενδυτικές προτάσεις τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια είναι μπλοκαρισμένες στις παθογένειες του Δημοσίου, την πέρα από κάθε όριο κοινής λογικής γραφειοκρατία και τις εξοργιστικές ασάφειες των νόμων. 1.013 αιτήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις, μικρές, μεσαίες, αλλά και στρατηγικής σημασίας, που με πρόχειρες εκτιμήσεις αγγίζουν συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την εικόνα της παρακμής και της οπισθοχώρησης που παρουσιάζει σήμερα η ευρύτερη περιοχή.

Εξωφρενικές καθυστερήσεις

Ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης, Ευθύμιος Σώκος, κλήθηκε από το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, να καταγράψει όλα τα «εμπόδια» που φρενάρουν επί χρόνια τα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας της Ιπποκράτους «να τρέξει» ένα μίνι fast track σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε κάτι επιτέλους να αρχίσει να κινείται. Ο φάκελος «Επενδύσεις», που άνοιξε ο κ. Σώκος, αποτελεί «γροθιά στο στομάχι» της Πολιτείας, αφού αναδεικνύει όλες τις στρεβλότητες του συστήματος, τις εξωφρενικές καθυστερήσεις , την αναλγησία και την αδιαφορία κυβερνώντων, πολιτικών, ανευθυνοϋπεύθυνων διευθυντών οργανισμών, κρατικών υπηρεσιών ακόμη και τραπεζών, που κρατούν, συχνά χωρίς ουσιαστικό λόγο, καθηλωμένες επί χρόνια στην αδράνεια και στην απραξία μονάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν σηματοδοτήσει έως τώρα το δρόμο της ακμάζουσας ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «τραγική» την κατάσταση και αποφεύγοντας τις ωραιοποιήσεις απαριθμεί «έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών, αποφάσεων και των κατάλληλων ανθρώπων που θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο». «Αντιμετωπίζουμε», γράφει, «ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο ένεκα της πολυνομίας, των αλληλοσυγκρουόμενων διατάξεων και λοιπών παθογενειών ενός συστήματος που σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις απαιτεί ανατροπή, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί και να απλοποιηθεί».

Απίστευτοι παραλογισμοί

«Κόλαφο» αποτελούν οι παρατηρήσεις του για την οικονομική ασφυξία που προκαλεί το κράτος και τα πιστωτικά ιδρύματα στους επενδυτές, οι οποίοι, αφού κατάφεραν με ιώβεια υπομονή και επιμονή να ξεπεράσουν όλα τα προηγούμενα εμπόδια, βρίσκονται ένα βήμα πριν από το στήσιμο της επιχείρησής τους. Παρά τις εκτιμήσεις τους, η ένταξή τους σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αντί για υποστηρικτικός βραχίονας των σχεδίων τους αποδεικνύεται η θηλιά που θα φέρει τον επιθανάτιο ρόγχο. Ο κ. Σώκος διαπίστωσε ότι έχει αναχθεί πλέον σε πάγια τακτική της Πολιτείας να καθυστερεί από έξι μήνες έως και ένα χρόνο την καταβολή της επιχορήγησης. Το αποτέλεσμα, όταν ήδη ο επενδυτής «έχει ρίξει» τα δικά του κεφάλαια στην επιχείρηση και περιμένει ό,τι του αναλογεί από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, είναι μια άνευ λόγου καθυστέρηση στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, το ίδιο το κράτος μετατρέπεται σε δήμιο που απειλεί τη βιωσιμότητα μιας παραγωγικής μονάδας πριν καλά καλά καταφέρει να σταθεί στα πόδια της!

Δείτε κι έναν άλλο παραλογισμό ως προς τη συμπεριφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων. Παρότι αρχικά εγκρίνουν δάνεια στους ιδιώτες επενδυτές, στο στάδιο που υποβάλλουν προς αδειοδότηση το φάκελο της επένδυσης, αλλάζουν στη συνέχεια τακτική και, όταν ο επιχειρηματίας, αφού έχει εγκριθεί η επενδυτική του πρόταση, πάει πίσω στις τράπεζες για να υπογράψει τα τελικά χαρτιά του δανείου του, αυτές αρνούνται να του το χορηγήσουν, επικαλούμενες αλλαγή πολιτικής στις προτεραιότητές τους!

395 εκατομμύρια ευρώ σε… χειμερία νάρκη

Μεγάλη είναι η λίστα στις νέες επενδύσεις στη γεωθερμία για θερμοκήπια και αιολικά πάρκα, για φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά έργα, την αξιοποίηση ορυκτών και μεταλλευμάτων, μαρμάρων, σχιστόλιθων, καθώς και τη δημιουργία χώρων εναπόθεσης αδρανών υλικών. Μόνο για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν υποβληθεί 42 αιτήσεις επενδύσεων ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι φάκελοι για επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς στη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη φτάνουν τους 22. Συνολικά, δηλαδή στη Βόρεια Ελλάδα 64 επενδυτικές προτάσεις που αγγίζουν τα 394,6 εκατομμύρια ευρώ! Στη συντριπτική τους ωστόσο πλειοψηφία έχουν «κολλήσει» στα θολά σημεία της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στο νόμο για τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, ιδιαίτερα κατά μήκος και εκατέρωθεν της Εγνατίας οδού, στα Πολεοδομικά Σχέδια και φυσικά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Οσο για το χρόνο της αναμονής, υπάρχουν και υποθέσεις από το 2008 που ακόμη περιμένουν την έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών όρων. Για λατομείο σχιστόλιθου στην Καβάλα με αίτηση από το 2005 και κατατεθειμένα τα δικαιολογητικά από το 2007, εκκρεμεί ακόμη η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. «Μάτι βγάζουν» τρεις περιπτώσεις λατομείων μαρμάρου στη Νικήσιανη Καβάλας που περιμένουν τις γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ από το 2004 έως σήμερα!

Μόνο στον αναπτυξιακό νόμο του 2004 εκκρεμούν προς αξιολόγηση έως αυτήν τη στιγμή επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας 5.970.678 εκατ. ευρώ.

 

Μέτρα άμεσης εφαρμογής

Τις επόμενες μέρες -πρόθεση της Ιπποκράτους είναι και εντός της εβδομάδας, εφόσον το επιτρέψουν οι διεργασίες για την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή- θα κληθεί ο κ. Σώκος στην Αθήνα για να παρουσιάσει τα στοιχεία της πολυσέλιδης έρευνάς του στους συναρμόδιους υπουργούς. Στο τραπέζι θα καθίσουν ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, για να ακούσουν και να συμφωνήσουν σε μέτρα άμεσης λήψης με στόχο την άρση των εμποδίων που κρατούν τη Βόρεια Ελλάδα καθηλωμένη στην υπανάπτυξη.

(πηγή:agelioforos.gr )

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr