Βιολογικά σύκα από το Κτήμα Λαλίδη στην Αλεξανδρούπολη

8 Αυγούστου 202011:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το σύκο είναι από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των Ελλήνων και η ωρίμανσή του ξεκινάει από τα τέλη Ιουλίου ως και τον Σεπτέμβρη, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Δύο είναι οι επικρατέστερες ποικιλίες σύκων στη χώρα μας, τα «βασιλικά» και τα μαύρα σύκα.

Η συκιά αναπτύσσεται και ευδοκιμεί σε διάφορα εδάφη και κλίματα που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αναπτυχθεί σε ξηρά κλίματα με πετρώδες έδαφος και χαμηλό υψόμετρο αλλά και σε ορεινές περιοχές (ακόμα και πάνω από τα 1500μ σε υψόμετρο). Προτιμά όμως εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό PH και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (χωρίς παρατεταμένο παγετό και πολλές χιονοπτώσεις).

Το δέντρο της συκιάς ζει ως και 60 χρόνια, η καρποφορία του όμως ξεκινάει από το 4ο ή 5ο έτος και αυξάνεται σταδιακά μέχρι και το 30ο έτος ηλικίας του δέντρου.

Το σύκο eίναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου και σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόριων που περιέχουν. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα σύκα, περιέχοντας σημαντικές ποσότητες σιδήρου και φυλλικού οξέος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

Σίγουρα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του το σύκο βοηθά στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, ενώ λόγω της υπακτικής του δράσης μπορεί να φανεί χρήσιμο σε άτομα δυσκοίλια ή σε άτομα με αιμορροΐδες.

Επισκεφθήκαμε το Κτήμα Λαλίδη στην Αλεξανδρούπολη, όπου και συναντήσαμε την υπεύθυνη κ. Μαριάννα Λαλίδου, η οποία και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του κτήματος, επισημαίνοντας τα εξής:

Με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι καλλιεργούμε τα κτήματά μας στην Αλεξανδρούπολη εφαρμόζοντας τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας. Τα παραγόμενα προϊόντα μας τα οποία είναι σύκα ( βασιλικά , λευκά και ξήρανσης) χαρακτηρίζονται από άριστη ποιότητα , ακαταμάχητη γεύση και θεωρούνται άκρως υγιεινά.
Η επίσκεψη στο κτήμα είναι μοναδική εμπειρία ! Οι επισκέπτες κάθε ηλικίας μπορούν να ξεναγηθούν στο κτήμα σε οργανωμένα γκρουπ. Κατά την ξενάγηση θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν για τις καλλιέργειες του κτήματος σε όλα τα στάδια και πως φτάνουν τελικά στο πιάτο μας , θα μοιραστούν την εμπειρία για την γη και τις μεθόδους σε κάθε στάδιο της εξέλιξης από την σπορά έως το τελικό προϊόν και στην συνέχεια μπορούν να δοκιμάσουν το προϊόν.
Τα πρώτης ποιότητας προϊόντα μας παραλαμβάνονται και διανέμονται καθημερινά , έτσι ώστε να είναι στην διάθεση των πελατών μας φρέσκα καθώς παρέχουμε το προϊόν απευθείας από το χωράφι σε καταστήματα , μίνι μάρκετ , κατοικίες καθώς επίσης αναλαμβάνουμε τροφοδοσίες εστιατορίων , catering, ξενοδοχείων , σκαφών , café , beachbar.
Δεχόμαστε παραγγελίες τηλεφωνικά τις ώρες 8πμ – 10μμ καθημερινά στο τηλέφωνο 6936728626 .
Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας στο δικό τους χώρο , με σεβασμό στην ποιότητα και πάντα στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Αρθρογράφος