Τρία σχέδια νόμου για τον ρατσισμό

30 Μαΐου 201313:20

Πράξη την εξαγγελθείσα εδώ και λίγες ημέρες πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε από κοινού κατάθεση του σχεδίου νόμο που είχε ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων έκαναν το πρωί της Πέμπτης οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Παράλληλα σχέδιο νόμου για τον ρατσισμό ετοιμάζει και η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία τρίτη πρόταση.

Η πρόταση νόμου της ΝΔ θα περιλαμβάνει την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος αλλά και σκληρότερες ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις. Το νομοθέτημα που ετοιμάζει η ΝΔ ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και εντός της ημέρας.
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν από κοινού την πρόταση νόμου “καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας” προκειμένου αυτή να συζητηθεί το ταχύτερο δυνατό στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η άκαρπη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα μετά την οποία προέκυψε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την κατάθεση του σχετικού αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που είχε προετοιμάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δικό του αντιρατσιστικό σκέφτεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Την πρόθεσή του να καταθέσει δική του πρόταση νόμου για το αντιρατσιστικό νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα, εκφράζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς είχε κάνει θεαματική στροφή στο θέμα αυτό, όταν ζητούσε να προωθηθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς επρόκειτο ουσιαστικά για το ίδιο πλαίσιο, που είχαν διαμορφώσει παλαιότερα υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και το οποίο είχε απορρίψει η Κουμουνδούρου, χωρίς καν πολλούς επαίνους. Η στροφή που επιχείρησε η ηγεσία τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα με δυναμικές τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πολλοί απέδωσαν τη νέα αυτή τακτική στην προσπάθεια να προκληθεί κρίση στο κυβερνητικό σχήμα και να εκτεθεί ακόμη περισσότερο η ΝΔ ως προς τη στάση της έναντι της Χρυσής Αυγής.

Η εγκατάλειψη του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη από την κυβέρνηση, απαλλάσσει σε μεγάλο βαθμό και τον ΣΥΡΙΖΑ από την υποχρέωση να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, παρότι είναι ερωτηματικό το τι θα πράξει εάν το κείμενο φτάσει στη Βουλή, ως κοινή πρόταση νόμου των δύο κομμάτων. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου προκρίνει την τακτική του «στρίβειν δια της κατάθεσης δικής της πρότασης νόμου».
www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr