Τουρκικές Εκλογές: Κρίσιμη καμπή για το μέλλον της χώρας

2 Ιουνίου 201509:29
του Στρατή Χαραλάμπους,

Συνηθίζεται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση στη γειτονική χώρα , να προσδίδεται δραματική χροιά στη σημασία των εκλογών και στο πιθανό αποτέλεσμα τους και σε αυτό πάντα συντελούν εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες .

Απομένουν ακόμη 7 ημέρες για τις εκλογές και πολλά μπορούν να συμβούν που να επηρεάσουν την ευμετάβλητη τουρκική κοινή γνώμη . Οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες αυτό άλλωστε μαρτυρούν και τα αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων .

Γεγονός είναι ότι αν το κουρδικό κόμμα ( HDP) λάβει πάνω από 10% και εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου τίθενται σε κίνδυνο , εκτός και αν συμβιβαστεί με την ιδέα της συνεργασίας με τους Κούρδους . Στις συνεργασίες όμως θα παίξουν ρόλο και τα άλλα κόμματα και όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των εκλογών και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν στην Εθνοσυνέλευση .

Η μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία φθείρει την ηγεσία και το πολιτικό προσωπικό και το οδηγεί στον συγκεντρωτισμό , τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και τη διαφθορά .Η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία αποτελεί την ουσία της δημοκρατίας και αυτό πρέπει να επιζητούν οι ψηφοφόροι .

Περισσότερα στο  Via Diplomacy

 

Αρθρογράφος