Τουρκία, Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Κόσοβο και πρώην ΠΓΔΜ/Β.Μ. απείχαν από την τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ

11 Δεκεμβρίου 201923:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι Emma Daly, David Rohde, Janine di Giovanni, Laura Pitter, Jeremy Bowen, Peter Maass, Christiane Amanpour , οι “επώνυμοι” του πολεμικού ρεπορτάζ στα μέτωπα της (τότε) Γιουγκοσλαβίας και πρωτοπόροι των πληροφοριακών παρεμβάσεων εκείνης της εποχής (αυτό που σήμερα ατυχώς χαρακτηρίζεται ως fake news) συντάχθηκαν με τους διπλωματικούς εκπροσώπους και τους πρέσβεις Τουρκίας, Αλβανίας, Βοσνίας, Κροατίας και Κοσόβου που μποϊκόταραν την σημερινή τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ, εξαιτίας της βράβευσης του Αυστριακού λογοτέχνη Πέτερ Χάντκε.

Ο 77χρονος Χάντκε παρέλαβε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τον βασιλιά της Σουηδίας Καρλ Γκούσταφ σε μια τελετή, όπου απονεμήθηκαν τα Νόμπελ Χημείας, Ιατρικής, Φυσικής και Οικονομικών. Το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε νωρίτερα στο Όσλο στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ.

Η Σουηδική Ακαδημία χαρακτήρισε τον Πέτερ Χάνκε «έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Είχε δεχθεί πολλά δημόσια πυρά, όταν αντιτάχθηκε στη δαιμονοποίηση των Σέρβων κατά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο Πέτερ Χάντκε το 1991 με ανοιχτή επιστολή στα ΜΜΕ αντιτάχθηκε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και κατήγγειλε ότι η σύσταση σλοβενικού κράτους «δεν υποκινούνταν από την παραμικρή ευγενική ιδέα, σε αντίθεση με τη συμβίωση των λαών που συνιστούσε το ιδεολογικό τουλάχιστον υπόβαθρο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας».

Το 1999 περιέγραφε τη ΝΑΤΟική θηριωδία στο Κοσσυφοπέδιο: «Στη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ έφτασε σ’ ένα νέο Αουσβιτς… Αυτός ο πόλεμος δείχνει μ’ έναν τρομακτικά αναπάντεχο τρόπο την αιώνια βαρβαρότητα… Τότε ήταν οι θάλαμοι αερίων και τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Σήμερα είναι δολοφόνοι με τα κομπιούτερ από 5.000 μέτρα ύψος».

Το 2007 απαγορεύτηκε έργο του στη Γαλλία επειδή παραβρέθηκε στην κηδεία του Μιλόσεβιτς στη Σερβία!

Ο Χάντκε δεν τόλμησε μόνο να μιλήσει. Τόλμησε να ταξιδέψει, τόλμησε να περπατήσει στους τόπους που έπεσαν οι βόμβες του ΝΑΤΟ. Τόλμησε να γράψει. Διέσχισε την πρώην Γιουγκοσλαβία απ’ άκρη σ’ άκρη, ταξίδεψε δυο φορές ενώ η Δύση βομβάρδιζε τη χώρα, και κατέγραψε στα τέσσερα βιβλία τις μαρτυρίες του για μια χώρα που την έκαναν θρύψαλα οι …Αρειανοί: «Ο Αρης επιτίθεται και από σήμερα η Σερβία και το Μαυροβούνιο, η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και η Γιουγκοσλαβία είναι η πατρίδα όλων όσοι δεν έχουν μετατραπεί σε Αρειανούς», ήταν το «μήνυμα» του Χάντκε στις 24/3/1999, μέρα έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Στο πρόσωπο του Χάντκε βραβεύθηκε μία oλόκληρη σχολή σκέψης που ενστερνίσθηκαν καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα, διανοητές, δημοσιογράφοι, δημοσιολόγοι, μάχιμοι διανοούμενοι οι οποίοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προκατασκευασμένες αλήθειες ενός διεθνούς συστήματος που μέχρι τις μέρες προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδή ιστορία διαγράφοντας την ιστορική αλήθεια.

Ο Πέτερ Χάντκε ρωτούσε, έβλεπε, μάθαινε , αξιολογούσε και στα σκοτεινά χρόνια του πολέμου για όλους εμάς λειτούργησε όπως οι Άγγελοί του,στην ταινία «Τα φτερά του έρωτα» (1987) του Βιμ Βέντερς (στην οποία ήταν συν-σεναριογράφος): μας βοήθησε να βλέπουμε μαζί με τα παιδιά τους αγγέλους που γυρνούσαν στα ματωμένα Βαλκάνια και μας έδινε δύναμη να υποστηρίζουμε την αλήθεια.

Αρθρογράφος