Τουρκία: 103 απόστρατοι ναύαρχοι κατά του Ερντογάν

6 Απριλίου 202119:21

 

Σε μία κίνηση η οποία έχει δημιουργήσει αίσθηση στην Τουρκία προχώρησαν 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωση τους κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν πως, με αφορμή την κατασκευή του νέου Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, καταργεί τη Συνθήκη του Μοντρέ αλλά παράλληλα θέτει σε εφαρμογή και σχέδιο ισλαμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το site “New Europe Greece”.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από την εισαγγελία της Άγκυρας, για να διαπιστωθούν τα κίνητρα των απόστρατων στρατιωτικών, καθώς η δημόσια δήλωσή τους έχει χαρακτηριστεί ως «απειλή πραξικοπήματος». Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης των πρώην ναυάρχων, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τη στάση των στρατιωτικών με άμεσες και έμμεσες απειλές, αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα το”New Europe Greece”.

Ο επικεφαλής Επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλσωε πως οι εν λόγω απόστρατοι «ζουν στην παλιά Τουρκία» και πρέπει να «μείνουν εκεί που βρίσκονται», δηλαδή να μην εμπλέκονται στα πολιτικά πράγματα της χώρας.  Ο ίδιος προειδοποίησε πως η εν λόγω διακήρυξη έχει στοιχεία που παραπέμπουν σε προσπάθεια πραξικοπήματος.

Ο Ομέρ Τσελίκ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε πως αυτοί οι πρώην αξιωματικοί «ντροπιάζουν τη στολή τους με τις απαράδεκτες δηλώσεις τους» και πως «θυμίζουν άσχημα γεγονότα του παρελθόντος», κάνοντας εμμέσως αναφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Από την πλευρά του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι χαρακτήρισε τους ναυάρχους «οπαδούς του πραξικοπήματος», προειδοποιώντας τους να «γνωρίζουν ποια η θέση τους και τα όριά τους».

Η Συνθήκη του Μοντρέ

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις. Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα. Στην Τουρκία έχει γίνει έντονη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της Σύμβασης των Στενών του Μοντρέ του 1936, τον έλεγχο των Στενών στην Κωνσταντινούπολη και τα πρόσφατα εγκεκριμένα από την κυβέρνηση σχέδια για ένα νέο έργο καναλιού μήκους 45 χιλιομέτρων

Αρθρογράφος