Το Β.1.1.7 κλείνει σχολεία σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γερμανία, Δανία και περιοχές Β. Ιταλίας – Συναγερμός στην Β. Ελλάδα

13 Ιανουαρίου 202101:31

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα, καθώς μετά τον εκτροφέα βιζόν, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στον δήμο Βοΐου, άλλοι δέκα υπάλληλοι της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Καστοριάς της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Καστοριάς σε φάρμες μινκ, βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά από τα rapid tests στα οποία υποβλήθηκαν.

Η ανησυχία για την εμφάνιση και ταχύτατη διασπορά ενός ανεξέλεγκτου νέου κύματος κορονοϊού στην καρδιά του χειμώνα, οδήγησαν τις κυβερνήσεις Η.Β. , Ιρλανδίας, Γερμανίας, Δανίας και ορισμένων περιοχών της Β. Ιταλίας σε lockdown στην αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους.

Το ερώτημα αφορά στο πόσο είναι πραγματικά επικίνδυνο το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του Covid19 γνωστό και ως B.1.1.7 και κάποιες απαντήσεις δίνει μία μελέτη του Imperial College London σύμφωνα μετην οποία παρατηρείται αυξημένο ποσοστό μεταδοτικότητας.

Σημειώνεται ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%. Το νέο στέλεχος του ιού θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, στην αύξηση των νοσηλευόμενων.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλα τα δημοτικά σχολεία στο Λονδίνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες για να αντιμετωπίσει την ταχεία διασπορά του πιο μεταδοτικού στελέχους του ιού της Covid-19, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας. Οι τελευταίες πληροφορίες ανεβάζουν τον χρόνο του κλεισίματος των σχολείων με την παράλληλη χρήση τηλεκπαίδευσης σε 6 εβδομάδες.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση για την επικινδυνότητα του μεταλλαγμένου στελέχου είναι ίσως αυτή της Ιρλανδίας που από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου κατέγραψε περίπου 1.323 κρούσματα κοροναϊού ανά ένα εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά την ίδια περίοδο.Η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου «είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση των κρουσμάτων, επειδή εκτιμάται ότι είναι 50% – 70% πιο μεταδοτική» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Περίπου το 40% των πιο πρόσφατων θετικών κρουσμάτων της Ιρλανδίας προκαλείται από το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, δήλωσε ο Κίλιαν Ντε Γκάσκουν, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για Ιούς.Η χώρα έκλεισε τελικά τα εστιατόρια, τις παμπ που σερβίρουν φαγητό και μερικά καταστήματα την Παραμονή των Χριστουγέννων και έκτοτε έχει εντείνει τα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος μη απαραίτητων εργοταξίων, σχολείων και υπηρεσιών φύλαξης παιδιών.

Σε τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της Τρίτης 5/1/2021 η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στη Γερμανία από τις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου ν’αποφασίσουν αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ. Επειδή δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στα 50 ανά 100.000 άτομα εντός μίας εβδομάδας, τα μέτρα παρατάθηκαν.Οι υπουργοί Παιδείας των κρατιδίων κατέληξαν στη γενικόλογη απόφαση ότι το καθένα θα κρίνει μόνο του για την επαναλειτουργία των σχολείων, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στο κρατίδιο.Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν το καθολικό απαγορευτικό lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για να περιορίσουν τη εξάπλωση της πανδημίας.

Την ίδια μέρα το βράδυ η Δανία θα κλείσει τα σύνορά της στους κατοίκους της Νότιας Αφρικής λόγω της κυκλοφορίας στη χώρα αυτή ενός νέου στελέχους του κοροναϊού.

Η απόφαση της σκανδιναβικής χώρας, που δεν έχει καταγράψει καμία μόλυνση που να προέρχεται από αυτό το νέο στέλεχος, ισχύει από 6/1 και θα διαρκέσει έως τις 17/1 Ιανουαρίου.Στη χώρα των 5,8 εκατ. κατοίκων, σχολεία, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα, πλην φαρμακείων και καταστημάτων τροφίμων, έχουν κλείσει, όμως τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν προσώρας ανοικτοί.Η μητροπολιτική Δανία έχει καταγράψει 172.779 μολύνσεις από τον κορονοϊό και 1.420 θανάτους.

Στην Ισπανία οι αρχές σχεδίαζαν το άνοιγμα μέσα στον Ιανουάριο, ωστόσο τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών πιέζουν για την αναβολή του ανοίγματος έτσι ώστε να προστατευτούν και τα παιδιά αλλά και το διδακτικό προσωπικό.

Η Ιταλία, που θρηνεί χιλιάδες νεκρούς, σχεδιάζει επίσης άνοιγμα, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις καθώς όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Την πρώτη του εμφάνιση έκανε και στην Ελλάδα η νέα βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ενώ κρούσματα του νέου στελέχους εντοπίστηκαν και στην Κύπρο.Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, στις 3/1 το μεταλλαγμένο στέλεχος είχε εντοπιστεί σε τέσσερα κρούσματα και το γεγονός αυτό φαίνεται πως συνετέλεσε στην απόφαση για ακόμη πιο αυστηρό lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επόμενη ρβδομάδα.

Στο μεταξύ τα σχολεία στην Ελλάδα άνοιξαν με πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις των ειδικων.

Αρθρογράφος