Το παρασκήνιο της επίσκεψης Βούτσιτς στην Ελλάδα

14 Δεκεμβρίου 201909:55

Μπαράζ πρωτοβουλιών για την αναθέρμανση των σχέσεων με τις βαλκανικές χώρες αναλαμβάνουν Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργούν κενό εξουσίας στην περιοχή, το οποίο επιχειρεί να καλύψει η Τουρκία, προοπτική που θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή θέση της Ελλάδας και στο ειδικό γεωστρατηγικό της βάρος.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην Ελλάδα, συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών και επιχειρηματιών, λόγω της συνεδρίασης του τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκαν οι διαχρονικά άριστες και στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών καθώς και ότι το σημερινό, τρίτο ΑΣΣ θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν επιθυμία για επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας τους σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά ζητήματα με έμφαση τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη νοτιονανατολική Μεσόγειο, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αυτή πορεία της φίλης Σερβίας, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Διαβάστε: Η Τουρκία κεφαλαιοποιεί τη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τέλος, συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί η σύσταση ενός νέου τριμερούς σχήματος Ελλάδας- Κύπρου-Σερβίας, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσε να υπάρξει μια πρώτη συνάντηση στις αρχές του 2020.

Επίσης, στο ίδιο πακέτο ενεργειών περιλαμβάνεται και το πρωινό εργασίας για τα Βαλκάνια που διοργάνωσε ο Νίκος Δένδιας στις Βρυξέλλες και στο οποίο συμμετείχαν 20 υπουργοί Εξωτερικών από την ΕΕ, ενώ παρέστησαν και ενημέρωσαν οι ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.
Auditor’s note Κατά τη συνάντηση που είχε ο Αλεξάνταρ Βούτσις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκαν επί τάπητος και ευαίσθητα ζητήματα, όπως η πορεία του Κοσόβου και η στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διαπιστώθηκε κοινό έδαφος για την μη-προώθηση αναθεωρητικών ενεργειών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αυτό άλλωστε φάνηκε από τις υποστηρικτικές για την Ελλάδα δηλώσεις του Σέρβου προέδρου, ο οποίος φαίνεται να συνδέει ατύπως ανοιχτά μέτωπα κυριαρχικών δικαιωμάτων που ταλανίζουν τις δύο χώρες.
Γεύμα Μητσοτάκη-Βούτσιτς

Η λίστα των προσκεκλημένων είναι μεγάλη. Στο γεύμα στο εστιατόριο Dionysos Zonar’s έχουν προσκληθεί να παρακαθίσουν κυβερνητικά στελέχη και Έλληνες επιχειρηματίες, οι εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στη Σερβία. Έτσι, εκτός από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο γεύμα θα παρακαθίσουν:

Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας
Γεώργιος Κουμουτσάκος, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική
Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών
Δημήτριος Οικονόμου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Γεώργιος Διακοφωτάκης, Πληρεξούσιος Υπουργός Α’, Πρέσβυς της Ελλάδας στη Σερβία
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού
Θεόδωρος Κυριακού, Πρόεδρος Ομίλου ΑΝΤ1
Ιωάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος VIOHALCO
Γεώργιος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος ALUMIL
Γεώργιος Περιστέρης, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Αρθρογράφος