Το Παπίκιο Όρο καίγεται για 14η ημέρα – Χωρίς επίσημη ενημέρωση – Τα αναπάντητα ερωτήματα

3 Νοεμβρίου 202207:40

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Για 14η ημέρα καίγεται το Παπίκιο Όρος στην Ροδόπη. Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση πλην κάποιου αρχικού δελτίου τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ενημέρωσης που είχαμε από δελτίο τύπου που προέκυψε από την επίσκεψη του κ. Ιλχάν Αχμέτ , Βουλευτή Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Επιχειρησιακό Κέντρο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Ο βουλευτής Ροδόπης επέμεινε στην κατάσβεση της κατά το δυνατόν γρηγορότερα διότι η παράταση του φαινομένου εμβάλει σε ανησυχία την τοπική κοινωνία και προκαλεί εύλογες απορίες για τις δυνατότητες της κρατικής μηχανής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε, τα ιδιωτικά μέσα πυρόσβεσης έχουν φύγει λόγω της λήξης της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν τα κρατικά μέσα δασοπυρόσβεσης. Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου δεν θεωρεί ότι η πυρκαγιά αυτήν την ώρα ενέχει κινδύνους τόσο για το δάσος όσο και για την δημόσια υγεία, αφού είναι έρπουσα και δεν απειλεί το δάσος της οξιάς που εντοπίζεται στο ανάγλυφο της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο Ιλχάν Αχμέτ ενημερώθηκε για την φωτιά στο Παπίκιο Όρος

Χθες το βράδυ η φωτιά πέρασε στην βουλγαρική πλευρά. Αργά το απόγευμα η φωτιά πέρασε ξανά τα σύνορα και ήδη καίγονται περίπου 15 χλμ. σε βουλγαρικό έδαφος.

Οι Βούλγαροι πυροσβέστες ειναι επί ποδός εδώ και 3 ημέρες. Υπάρχει αίτημα απο την βουλγαρική πλευρά για αεροπορική συνδρομή από την ελληνική πλευρά ενώ αύριο αναμένεται και η συμμετοχή βουλγαρικών ελικοπτέρων.

Δεν γνωρίζουμε εάν οι τοπικές αρχες έχουν επικοινωνήσει με τον περιφερειάρχη του Κίρτζαλι κ. Ντάνιελ Ντέλτσεφ ή αν ετέθη το θέμα κεντρικά αλλά προφανώς αυτή η εξέλιξη είναι καταλυτική, μετά από 14 ημέρες απραξίας.Στάχτες και μυρωδια καμμένου ξύλου αναφέρονται απο κατοίκους και ταξιδιώτες απο το Κίρκοβο

Η πρωϊνή εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι ανησυχητική καθώς διακρίνεται πλέον η εξάπλωσή της σ’ενα εκτεταμένο μέτωπο.

Κι ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί σαστισμένη και με αισθήματα οργής τα όσα συμβαίνουν, η ψύχραιμη δημοσιογραφική προσέγγιση θέλει σειρά ερωτημάτων τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης από τους αρμοδίους:

 • Ποιές ακριβώς ήταν οι ενέργειες του ΣΟΠΠ Ροδόπης;
 • Τί ακριβώς έπραξε ο ΠΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος;
 • Ποιές πρωτοβουλίες και προς ποιά κατεύθυνση ανέλαβε η ΙΜΜΚ και ο Σεβασμιώτατος Παντελεήμων;
 • Γιατί πήγε μόνος του ο Ιλχάν Αχμέτ στον Χρ. Στυλιανίδη;
 • Γιατί δεν προγραμμάτισε  συνάντηση ο Χρ. Μέτιος;
 • Γιατί δεν υπήρξε διακομματική παρουσία; Μήπως επειδή ο επικοινωνιακός Ευρ. Στυλιανίδης πάνω στις στάχτες του Παπικίου αναζητά ψήφους και ο Τάκης Χαρίτου να ειναι στο πεδίο μεν κάνοντας δε ερωτήσεις στην Βουλή που θα απαντηθούν την άνοιξη χωρίς να δυσαρεστήσει κανεναν;
 • Που είναι ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν; Ή που είναι ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του οικείου δήμου;
 • Ποιες οι επιμέρους ενέργειες του κ. Πρ. Φωτακίδη υπευθύνου συντονιστή Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ;
 • Πότε θα έχουμε έστω μία ΕΠΙΣΗΜΗ ενημέρωση;
 • Γιατί ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κρύβεται από την κοινή γνώμη της Ροδόπης;
 • Έχει ενημερωθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός;
 • Γιατί δεν πολιορκούμε εμείς οι των ΜΜΕ τους τοπικούς αρμόδιους και υπεύθυνους;

Αρθρογράφος