Το ντοκιμαντέρ «Μέχρι τη Θάλασσα» σε Αλεξανδρούπολη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

1 Δεκεμβρίου 201921:03

Το νέο ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, κάνει την επίσημη έξοδό του στις αίθουσες, με προβολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, σε συνέχεια της φεστιβαλικής πορείας του στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τις δύο soldout προβολές στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας.

Ασθενείς που νοσηλεύονται, μετά από σοβαρά ατυχήματα, στην κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ, προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους… ή έστω να επανακτήσουν την αυτονομία τους. Ακολουθώντας την αγωνιώδη πάλη τους, η ταινία ερευνά ένα από τα βασικά διλήμματα της ανθρώπινης ύπαρξης: Ελπίδα ή Αποδοχή;

Χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις, και μέσω της εναλλαγής, συχνά ετερόκλητων συναισθημάτων, το ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ προσφέρει στον θεατή μια ασυνήθιστα διεισδυτική ματιά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρώπινης συνθήκης, φιλοδοξώντας παράλληλα να ενεργοποιήσει την ενσυναίσθησή του, σε ένα ντοκιμαντέρ, εξίσου συναρπαστικό με μία ταινία μυθοπλασίας.

Πρόγραμμα προβολών

3 Δεκεμβρίου στις 21:30 – Κινηματογράφος Ηλύσια (Αλεξανδρούπολη)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο κινηματογράφος Ηλύσια φιλοξενεί το «Μέχρι τη Θάλασσα» σε πανελλαδική πρεμιέρα, παρουσία του σκηνοθέτη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση. Πληροφορίες: http://ilisia.gr/far-sea/

4 Δεκεμβρίου στις 9.30 – Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» (Θεσσαλονίκη)

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία), το «Μέχρι τη Θάλασσα» θα προβληθεί στο πλαίσιο Ημερίδας που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την τοπική Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας,με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των δημοσίων φορέων αναφορικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους.

14-15 Δεκεμβρίου στις 17:00 – Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Αθήνα)

Η προβολή της αθηναϊκής πρεμιέρας της ταινίας, καθώς και εκείνη που θα ακολουθήσει θα είναι καθολικά προσβάσιμες (σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής). Μετά τις προβολές θα  υπάρχει συζήτηση με τους συντελεστές και τους πρωταγωνιστές.


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Πριν από χρόνια, βρέθηκα ο ίδιος για δυο μήνες σ΄ένα θάλαμο του ΚΑΤ» αναφέρει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης. «Ήταν μια από τις πιο έντονες και διδακτικές εμπειρίες που έζησα ποτέ. Έκανα την ταινία ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ για να μοιραστώ αυτή την εμπειρία με τον θεατή. Πιστεύω ότι έχει κι αυτός πολλά να νοιώσει, αλλά και πολλά να μάθει. Για τον εαυτό του, για την κοινωνία μας, για την ανθρώπινη κατάσταση… Μια ταινία με διακύβευμα, συγκρούσεις και κορυφώσεις, που, θέλω να πιστεύω, θα τον κάνει να δει αλλιώς την αναπηρία και τους ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν. Θα μπορούσε να ήταν κι αυτός…»

 

Αρθρογράφος