Το Matrix αντιμέτωπο με τον Τούρκο Πρόεδρο

24 Ιουλίου 201909:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η είδηση για τον θάνατο του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρωτοεμφανίσθηκε το βράδυ της Δευτέρας περίπου στις 22.00 ώρα Ελλάδας όταν η εν λόγω είδηση έγινε γνωστή κυρίως μέσα από το breakingisraelnews (από το οποιο πρωτο-δημοσιεύτηκε),  το Nûçe Ciwan English και το NewsCompact.

 

Ωστόσο, τέλος στη φημολογία έβαλε η ιστοσελίδα «Arab Turk», η οποία επικαλέσθηκε προεδρική πηγή.«Οι φήμες περί θανάτου είναι αβάσιμες» σημειώνει, με την Άγκυρα, πάντως, να μην είχε ακόμη προβεί σε επίσημη διάψευση. Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις στα social media με χρήστες να δημιουργούν hashtags όπως #Erdogandied και #Erdoganheartattack.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε σταμάτησε το απόγευμα της Τρίτης όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών που τον φέρνει στην ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη παρουσία του Ερντογάν μετά τον σάλο που προκλήθηκε περί θανάτου του από καρδιακή ανακοπή.

Για την πολιτική επικοινωνία και τη μελέτη των μηχανισμών αντι/παραπληροφόρησης παρουσιάζει ενδιαφέρον πεδίο μελέτης το ότι ο τούρκος πρόεδρος μπήκε για ακόμη μία φοράσ στην λίστα των θυματοποιημένων celebrities προκαλώντας ποικίλα σχόλια παγκοσμίως με την σελίδα του στο facebook να συγκεντρώνει περίπου στο 1 εκατομμύριο αντιδράσεις του κοινού ενώ προς το απόγευμα σε μία δημοσκόπηση του The Celebrity Post magazine εμφανίζεται το 67% των ερωτηθέντων να είναι δυσαρεστημένοι με την συγκεκριμένη είδηση, γεγονός που λειτουργεί ως εργαλείο μέτρησης της δημοτικότητας του Τούρκου Πρόεδρου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του  Palo Pro η είδηση προκάλεσε ιδιαίτερη αναστάτωση χωρίς όμως να λάβει μεγάλες διαστάσεις αφού από την αρχή υποβαθμίσθηκε από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης , χωρίς όμως αυτό να εμποδίσει τους “συνειδητοποιημένους” χρήστες των κοινωνικών δικτύων, ιδιαίτερα στο twitter,  να ασχολούνται με το θέμα και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί η στάση τόσο των τουρκικών αρχών που “άφησαν” την είδηση να γίνει viral στον αχανή διαδικτυακό κόσμο, προκαλώντας σύγχυση και δίνοντας τροφή σε διάφορα σενάρια, όσο κι εκείνων των ειδικών επικοινωνίας που δεν “έπεσαν” στην παγίδα του σύγχρονου Matrix.

Αρθρογράφος