Το ΥΠΠΟΑ ανακάλεσε την έγκριση της της ΑΜΚΕ “Κρστε Μισιρκοβ”

13 Μαΐου 202113:38

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το ΥΠΠΟΑ ανακάλεσε την έγκριση της της ΑΜΚΕ “Κρστε Μισιρκοβ”

Για άλλη μία φορά μέλη λόγω απουσίας συντονισμού προφανώς, εκτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση και  η Ελλάδα καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανακάλεσε την έγκριση της εν λόγω ΑΜΚΕ από το μητρώο Πολιτιστικών Φορέων που πιστοποιούνται για κρατικές επιχορηγήσεις!

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση που λάβαμε από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς διαπιστώθηκε ότι ο εμφανιζόμενος ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εν λόγω ΑΜΚΕ φέρεται να έχει απασχολήσει επανειλημμένως την ελληνική δικαιοσύνη, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα συμπερίληψής του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Σημειώνεται πως η εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, αποτελεί διαδικασία που υλοποιείται αποκλειστικά σε υπηρεσιακό επίπεδο με την προσκόμιση σχετικών τυπικών δικαιολογητικών. Από μόνη της, η εγγραφή δεν συνιστά αναγνώριση οποιασδήποτε ιδιότητας, ούτε παρέχει οποιοδήποτε απολύτως προνόμιο, ούτε οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εγγραφή τους για οποιοδήποτε σκοπό, πέραν της δυνατότητας υποβολής αίτησης επιχορήγησης από το ΥΠ.ΠΟ.Α σε μελλοντικό χρόνο και μέσω ειδικής διαδικασίας αξιολόγησης κάθε φορά.
Διευκρινίζεται τέλος πως ο εν λόγω φορέας δεν έχει υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση, ούτε έχει λάβει επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αντιδρώντας στην παραπάνω εξέλιξη η Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας “Κρστε Μισιρκοβ” εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση

Κάποιοι ενεργούν κατά της Ελλάδας, εκθέτοντας την χώρα μας ανεπανόρθωτα, σε ότι αφορά την δημοκρατικότητα της και τον σεβασμό των νόμων, εθνικών, Ευρωπαϊκών και διεθνών. Η μισαλλοδοξία τους είναι τόσο έντονη που δεν τους αφήνει να αντιληφθούν την ζημιά που κανουν στην χώρα! Εννοείται, ότι θα προσφύγουμε στα Δικαστήρια κατά της απαράδεκτης και παράνομης ανάκλησης της εγγραφής, αλλά θα απευθυνθούμε και σε κάθε διεθνή οργανισμό, ξένες Πρεσβείες, ΕΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΗΕ, κτλ, αν δεν τηρηθεί ο νόμος του κράτους και επανέλθει η εγγραφή μας στο Μητρώο του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Δήμαρχοι Πέλλας:”Η γλώσσα των Μακεδόνων είναι η ελληνική”

Έντονη ήταν η αντίδραση των δημάρχων Έδεσσας και Αλμωπίας Πέλλας, Δημήτρη Γιάννου και Χρήστου Μπάτση αντίστοιχα, ζητώντας από το υπουργείο Πολιτισμού να λάβει επίσημα θέση όπως και έπραξε.

«Εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας! Ο Δήμος Έδεσσας είχε αρνηθεί να παραχωρήσει αίθουσα στον σύλλογο «Μακεδονική» Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας «Κρστε Μισιρκοβ» για διδασκαλία της δήθεν γλώσσας τους. Μία είναι η γλώσσα των Μακεδόνων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου.

«Με τι μελέτη, που βασίστηκαν οι υπάλληλοι αυτοί και έδωσαν μία τέτοια έγκριση; Έχουν γνώση της κατάστασης και των προβλημάτων που θα φέρει μία τέτοια έγκριση; Επειδή προκύπτουν πάρα πολλά ερωτήματα, το θέμα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά. Γιατί, αν υπήρχε παραπλάνηση του υπουργείου, πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση και σίγουρα να μην χρηματοδοτείται μία ΑΜΚΕ που δεν αγαπάει το Έθνος και την Ελλάδα» σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης.

Αρθρογράφος