Το Cookingtherapy.gr προτείνει: Εύκολα τσουρέκια

2 Μαΐου 202123:22

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά (για 2-3 μεγάλα τσουρέκια )

  • 1,5 kg αλεύρι γοχ
  • 250 gr. βούτυρο
  • 300 ml γάλα
  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 ζάχαρη
  • 75 gr μαγιά νωπή (3 πακετάκια)
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 1 συσκευασία κακουλέ
  • 1 συσκευασία μαχλέπι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Κρόκος από αυγό για επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.
  2. Λιώνουμε τη ζάχαρη σε ζεματιστό γάλα και διαλύουμε τη μαγιά σε 100 ml χλιαρό νερό.
  3. Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ , αν είναι μεγάλος) βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση.
  4. Ρίχνουμε τα αυγά -χτυπημένα ελαφρώς με πιρούνι-, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακουλέ ,το μαχλέπι, τη διαλυμένη μαγιά και τέλος το γάλα με τη ζάχαρη.
  5. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε βουτώντας κατά διαστήματα τα χέρια μας στο ζεστό βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ βάζουμε το γάντζο και ρίχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί από τη ζύμη).
  6. Αφού απορροφηθεί όλο το βούτυρο και αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο(θα χρειαστούν κοντά στις 3 ώρες).
  7. Χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια τη ζύμη μας.
  8. Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε σε μπαστούνι.
  9. Ενώνουμε τις άκρες από 3 μπαστούνια ζύμης και πλέκουμε την πλεξίδα μας.
  10. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου ,καλύπτουμε με πετσέτα ,τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος και αφήνουμε άλλη μία ώρα να φουσκώσουν.
  11. Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με κρόκο που έχουμε χτυπήσει με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 Βαθμούς στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα γύρω στα 45-55 λεπτά.

Είναι από τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές για τσουρέκια.

Όταν κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να έχουμε όποτε θέλουμε φρέσκο τσουρέκι.

Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι ότι ,όπως σε όλα τα τσουρέκια, χρειάζεται αρκετή ζέστη για να φουσκώσουν.

Μπορείτε να τα περιχύσετε και με γκανάζ σοκολάτας αφού κρυώσουν και να πασπαλίσετε από πάνω ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους.

Αρθρογράφος