ΣΥΚΕΩΝΑΣ ΛΑΛΙΔΗ: Το ανθοΐαμα της Συκιάς θρέφει τη ψυχή και κάνει καλό στον εσωτερικό μας κόσμο

30 Ιουνίου 202123:24

Γράφει η Μαριάννα Λαλίδου*

Τα άνθη που φυτρώνουν και ζουν τόσο κοντά μας, που φέρνουν στη ζωή μας χαρά, ομορφιά και αισιοδοξία με το να τα βλέπουμε και μόνο, που στέλνουν παντού τη χάρη και το άρωμά τους και που πολλά από αυτά μεταμορφώνονται σε πασίγνωστους καρπούς και φρούτα, πόσοι από μας γνωρίζουν ότι περικλείουν συγχρόνως, μέσα στα ευαίσθητα φύλα τους, μια ισχυρή και πολύτιμη δύναμη: τη δύναμη να γίνονται φάρμακο για προβλήματα της ψυχής μας και του σώματός μας.

Βλέπε και Βιολογικά σύκα από το Κτήμα Λαλίδη στην Αλεξανδρούπολη

Η συκιά ήταν παλιά «Το Ιερό Δέντρο της Ζωής», έχει πολύ δυνατές ρίζες και μπορεί να ζήσει ακόμα και χωρίς νερό το ζεστό καλοκαίρι! Το λουλούδι του σύκου δεν ανθίζει προς τα έξω αλλά εσωτερικά. Αυτά τα λουλούδια ωριμάζουν και ανθίζουν πλήρως στο σκοτεινό εσωτερικό του σύκου και αναπτύσσουν σπόρους που θα γίνει ο καρπός του φυτού.

Το ανθοΐαμα της Συκιάς εξισορροπεί το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και βοηθάει στη γείωση. Αυξάνει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, ενισχύει τη μνήμη, την αυτό αποδοχή.

Προσφέρει χαλάρωση, ανεξάρτητα από το πόσο βαριές είναι οι ευθύνες ή οι δουλειές που έχει να κάνει κάποιος.

Αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία, ανανεώνει τη ζωτικότητα. Βοηθά επίσης στην αύξηση της γονιμότητας και στη διαδικασία σύλληψης.

Είναι το καλύτερο ανθοΐαμα για τους εφήβους που μπορεί να αγωνίζονται με το σώμα που αλλάζει, τις ορμόνες που αυξάνονται και τις αλλαγές στην εμφάνιση! Βοηθάει στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων και των ορμονών. Ακόμα ενισχύει την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα, την αυτό αποδοχή του εαυτού. Προσφέρει την ικανότητα να ακολουθήσουν τη ροή και να είναι άνετοι με τους συνομήλικες τους. Χτίζει γερές βάσεις για τη μετέπειτα ζωή τους!
Απελευθερώνει την ενέργεια για να προχωρήσουμε στη ζωή!

Το ανθοΐαμα του σύκου έχει την ικανότητα να βοηθάει το άτομο να συνδεθεί με παλιές αναμνήσεις που είναι αποθηκευμένες στο υποσυνείδητο του μυαλού. Είναι ιδιαίτερα καλό στην απελευθέρωση κρυφών φόβων ή αρνητικών συμβάντων από το υποσυνείδητο του μυαλού έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν κατανοητοί και να ξεπεραστούν.

Σε ενεργειακό επίπεδο, το σύκο ανοίγει το 5ο τσάκρα του λαιμού με αποτέλεσμα να βοηθάει στην επικοινωνία μας με τους άλλους.

Το ανθοΐαμα της Συκιάς θρέφει τη ψυχή και κάνει καλό στον εσωτερικό μας κόσμο.

Τα ανθοϊάματα συλλέγονται με ιδιαίτερη φροντίδα χωρίς να έρθει το άνθος σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι κατά τη συγκομιδή, και παρασκευάζονται με την Ηλιακή μέθοδο. Η παρασκευή γίνεται με την έκθεση των λουλουδιών στο ζεστό ήλιο για περίπου τρεις ώρες, καθώς τα άνθη επιπλέουν σε γυάλινο δοχείο με καθαρό νερό.
Βιολογικά συστατικά : Φρέσκα λουλούδια σύκου , νερό πηγής , κρητικό ρακί
Γυάλινο μπουκάλι 30ml με σταγονόμετρο.

Εκτός από την ιερή ελιά της θεάς Αθηνάς και την ιερή άμπελο του Διονύσου, στην αρχαιότητα υπήρχε και η ιερή συκιά της θεάς Δήμητρας. Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πως το πρώτο δένδρο της συκιάς (ιερά συκή) με τους πρώτους καρπούς του φθινοπώρου τα σύκα, ήταν το δώρο της θεάς Δήμητρας στον Φύταλο. Τον αρχαίο γεννάρχη της Αθήνας και ήρωα, ο οποίος την φιλοξένησε όταν αυτή αναζητούσε την κόρη της Περσεφόνη και εκείνη για να του το ανταποδώσει του χάρισε το δέντρο της συκιάς.

Υπάρχει ένας καρπός που συνοδεύει εδώ και αιώνες την διατροφή των Ελλήνων. Το δέντρο που μας δίνει αυτόν τον καρπό, φυτρώνει στην ελληνική ύπαιθρο ακόμα και στα πιο αφιλόξενα χώματα.
Έχει συνδεθεί με θεούς και θεές, με βασιλιάδες και με θνητούς.
Στην ελληνική μυθολογία, και ειδικότερα στην τοπική μυθολογική παράδοση της Αττικής, με το όνομα Φύταλος είναι γνωστός ένας Αττικός ήρωας, που έγινε ο γενάρχης του αττικού γένους των Φυταλιδών.
Ανάμεσα στους πολλούς που δέχθηκαν την περιπλανώμενη θεά Δήμητρα, η οποία έψαχνε απεγνωσμένα την Κόρη της Περσεφόνη, ήταν και ο Φύταλος που κατοικούσε κατά μήκος του Κηφισού, στον δρόμο προς την Ελευσίνα.

Στον Φύταλο, το όνομα του οποίου παραπέμπει σε δενδροφυτείες, η θεά της γεωργίας, η Δήμητρα, δίδαξε για πρώτη φορά την καλλιέργεια της συκιάς σε ανταπόδοση της φιλοξενίας που της είχε προσφέρει όταν αυτή αναζητούσε την κόρη της.

Τον Φύταλο τον τιμούσαν και στην Ελευσίνα. Η πομπή των Ελευσίνιων μυστηρίων, που ξεκινούσε από την Αθήνα προς την Ελευσίνα, σταματούσε πάντα να αναπαυθεί στην τοποθεσία που ονομαζόταν “Ιερή Συκιά”, όπου υπήρχε ακόμα εκείνο το πρώτο δέντρο που είχε χαρίσει η Δήμητρα, κάτω από μία κεραμιδένια στέγη και την οποία οι Ελευσίνιοι ιερείς είχαν την φροντίδα να επισκευάζουν κάθε τόσο. Ο Φύταλος δέχθηκε εδώ την μεγαλόπρεπη Δήμητρα, όταν για πρώτη φορά εκείνη έκανε να φανεί το πρώτο φθινοπωρινό φρούτο, που η γενιά των ανθρώπων ονομάζει “ιερό σύκο”.

Η μυθολογία συνδέει επίσης το δέντρο και με την Θεά Αθηνά, η οποία λέγεται πως αυτή δώρισε το πολύτιμο αυτό φυτό στους Αθηναίους όταν η πόλη θρηνούσε την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Άλλες μυθολογικές αναφορές θέλουν το δέντρο αυτό να αποτελεί την τελευταία μορφή του Συκέα, του μοναδικού Τιτάνα που επέζησε από τη Τιτανομαχία και μεταμορφώθηκε για να γλυτώσει από την οργή του Δία.

Στην Αθήνα, πάντως, το σύκο εθεωρείτο όχι μόνο ιερό αλλά και πολύτιμο για την υγεία φρούτο. Όσο θρεπτικό άλλο τόσο συμβολικό είναι το σύκο. Γεμάτο με όλους αυτούς τους μικροσκοπικούς σπόρους, κατέληξε να συμβολίζει την γονιμότητα και την ευημερία, την ενότητα και την γνώση.

Για ένα απολαυστικό ταξίδι με γεύσεις και αρώματα Ελλάδας!
4 υπέροχες και πρωτότυπες γεύσεις , με πλούσιο άρωμα και έντονο χρώμα …
Χειροποίητη παραδοσιακή μαρμελάδα σύκο με φρέσκια λουίζα!
Χειροποίητη παραδοσιακή μαρμελάδα σύκο με αρμπαρόριζα , κανέλα και γαρύφαλλο!
Χειροποίητη παραδοσιακή μαρμελάδα σύκο με τζίντζερ!
Χειροποίητη παραδοσιακή μαρμελάδα σύκο με χύμους εσπεριδοειδών. Εμπλουτισμένη με χυμούς από λεμόνι , πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ!

Ιδανική πρόταση για υγιεινό πρωινό , πάνω σε φρυγανιά ή ψωμί , σερβιρισμένο πάνω σε τυριά ωρίμανσης και γραβιέρες , dressing σε πράσινες σαλάτες , παγωτά , γιαούρτι κα.

 

 

Πιστοί Στην φιλοσοφία του αγνού χειροποίητου , δημιουργήσαμε παραδοσιακές μαρμελάδες με σύκα δικής μας παραγωγής!
Φτιαγμένες με διαλεχτά , αγνά υλικά , τέχνη , αγάπη και μεράκι για να σας κάνουν την ζωή γλυκιά!

 

 

Όταν η Τέχνη συναντά την Παράδοση…Όταν η Δημιουργία απογειώνει κάθε Φαντασία…Γεύσεις και Άρωμα Ελλάδας !!!!Με ταλέντο , έμπνευση και μεράκι!!!!

 

 

 

 

 

ΛΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ- ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ – ΟΛΙΣΤΙΚΗ  ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

 ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ ( ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ) 

 ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΑ ( ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ) 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αρθρογράφος