Τι θα πρέπει να πούμε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

1 Δεκεμβρίου 201616:18

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις παιχνιδιών εν όψει Χριστουγένων δίνουν και παίρνουν και το παιδί σας ετοιμάζεται να γράψει το καθιερωμένο “γράμμα στον Άγιο Βασίλη”; Τι θα πρέπει να πουν οι γονείς στα παιδιά για τον αγαπημένο τους Άγιο;

Εκατομμύρια γονείς σε όλο τον κόσμο, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να πετύχει και τη φετινή χρονιά η αγαπημένη ψευαίσθηση των παιδιών- ότι ο Άγιος Βασίλης ήλθε στο σπίτι τους, έφαγε μπισκότα, ήπιε γάλα και άφησε τα δώρα του. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο ψυχολόγος Christopher Boyle και η ερευνήτρια ψυχικής υγείας Kathy McKay αυτό μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβές για την ψυχολογία του παιδιού.

Σε μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Lancet Psychiatry, οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εμπιστοσύνη του παιδιού προς τους γονείς δεν θα πρέπει να υπονομεύεται από το ψέμα για τον Άγιο Βασίλη. “Αν λένε ψέματα για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό για τα παιδιά τους, τότε πώς θα συνεχίσουν να είναι στα μάτια τους οι θεματοφύλακες της σοφίας και της αλήθειας;”, σημειώνουν. Επίσης, επισημαίνουν ότι η έννοια μιας “αστυνομίας με έδρα τον Βόρειο πόλο” που στο τέλος της χρονιάς κρίνει ποιο παιδί ήταν καλό και ποιο κακό, είναι τρομακτική.

“Κάποια στιγμή το παιδί θα μάθει ότι οι γονείς του επί σειρά ετών του έλεγαν ψέματα και αυτό μπορεί να το βάλει στη διαδικασία να αναρωτιέται πόσα άλλα ψέματα του έχουν πει”.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα ψέματα προς το παιδί είναι πάντα κακά. “Το να πεις σε ένα παιδί για να το παρηγορήσεις ότι το ζωάκι του που πέθανε πήγε σε έναν ομορφότερο κόσμο, στον παράδεισο των ζώων”, είναι μάλλον προτιμότερο από την πεζή αλήθεια, γράφουν.

Και πιστεύουν ότι η συντήρηση του μύθου για τον Άγιο με τα κόκκινα έχει να κάνει και με την ανάγκη των ίδιων των γονιών να πάνε πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή που πίστευαν κι εκείνοι στη μαγεία. “Ίσως η σκληρότητα της πραγματικής ζωής να επιβάλλει τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, στον οποίο να μπορούν να πιστέψουν και να ελπίσουν ή για μια επιστροφή στην παιδική ηλικία που έχασαν πολλά χρόνια πριν”, καταλήγει η μελέτη.

Πηγή: stogiatro.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr