Τί συμβαίνει στον Έβρο;

8 Ιουνίου 201900:41

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μία viral καταγγελία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ανάρτησε ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, σύμφωνα με την οποία Έλληνες στρατιωτικοί παρέδωσαν στις τουρκικές Αρχές, Τούρκους οι οποίοι ζητούσαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Χειμώνιο Ορεστιάδας.

 

Η χθεσινή καταγγελία προστίθεται και σε εκείνες που αναφέρονται στη συνέχιση της πρακτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων και διατυπώνονται από τρεις οργανώσεις, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Άρσις και το HumanRights360, και εμπεριέχονται σε έκθεση η οποία περιλαμβάνει περιλαμβάνει μαρτυρίες 39 προσώπων που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, κατά παράβαση του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.

Όπως σημειώνουν οι τρεις οργανώσεις, «οι συνεχείς αναφορές που λαμβάνουμε τόσο στα γραφεία μας όσο και στους χώρους κράτησης, προστατευτικής φύλαξης και σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, μαρτυρούν ότι το φαινόμενο των επαναπροωθήσεων, παρά τη σιγή και άρνηση των αρμοδίων φορέων και αρχών, είναι ιδιαίτερα έντονο και δεν έχει μειωθεί».

Όπως τονίζουν οι οργανώσεις, «ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αναφέρεται από κάποιους πρόσφυγες η συμμετοχή στις περιγραφόμενες πρακτικές προσώπων που φορούν διακριτικά, τα οποία δεν παραπέμπουν ούτε σε αστυνομικές αρχές αλλά ούτε και στον στρατό». Επίσης, τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις πρακτικές φέρονται να μιλούν άλλοτε την ελληνική γλώσσα και άλλοτε άλλες γλώσσες, ενώ φέρουν και διαφορετικό ρουχισμό, άλλοτε στρατιωτικό και άλλοτε αστυνομικό.

Συμπληρώνουν, δε, ότι «σε πλείστες περιπτώσεις προσώπων, τα οποία εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να αιτηθούν διεθνή προστασία και τα οποία επικοινωνούν με τις οργανώσεις μας φοβούμενα την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, οι αρμόδιες αρχές αρνούνται απερίφραστα ότι έχουν συλλάβει άτομα με τα στοιχεία πουαναφέρουμε, και τελικώς τα πρόσωπα αυτά επαναπροωθούνται».

Οι οργανώσεις ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τα περιστατικά και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια παραβιάζει το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.

REPORT_GR

Ωστόσο, μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση αναδεικνύει δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας που υποστηρίζει ότι η “Κυβέρνηση Τσίπρα” είναι δέσμια της αμφιλεγόμενης πολιτικής της στο ζήτημα αντιμετώπισης των τούρκων πραξικοπηματιών ή άλλων ανεπιθύμητων από το καθεστώς Ερντογάν με αφορμή ένα περίεργο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» ότι εντόπισε στην Αγία Παρασκευή το «κρησφύγετο ηγετικού μέλους της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν»! Με επακόλουθες κατηγορίες από την τουρκική εφημερίδα ότι η Ελλάδα υποθάλπει «γκιουλενιστές».

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δέκατη περίπου περίεργη υπόθεση – την τελευταία τριετία – με τούρκους υπόπτους για συμμετοχή στο πραξικόπημα που φέρεται να κρύβονται στην Ελλάδα με γνώση ή μη των κυβερνητικών κι υπηρεσιακών παραγόντων.  Το  βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το αν υπάρχει ενιαία κυβερνητική «γραμμή» ή επικρατεί σύγχυση λόγω και πιθανής εμπλοκής και των μυστικών υπηρεσιών.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν και ένα από τα αντικείμενα της ατζέντας που υιοθέτησε η Επιτροπή Μετανάστευσης, που συνήλθε στη Ζυρίχη στις 29 Μαΐου, κι εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη πρακτική και πολιτική των pushbacks, οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ασύλου και του δικαιώματος προστασίας από την επαναπροώθηση . τον πυρήνα του διεθνούς προσφυγικού δικαίου.

Αυτές οι προσπάθειες πραγματοποιούνται τόσο στα σύνορα της ΕΕ, όσο και στην επικράτεια των κρατών μελών, και είναι εν μέρει συνέπεια των ελλείψεων του κανονισμού του Δουβλίνου και της αποτυχίας των προσπαθειών για την καθιέρωση δίκαιου καταμερισμού ευθύνης στην Ευρώπη, εξηγεί η έκθεση του Tineke Strik (Κάτω Χώρες, SOC) που εγκρίθηκε από την επιτροπή.

Οι βουλευτές ανησυχούν επίσης για τις εκθέσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης των κρατών μελών και των υπηρεσιών τους στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων, μέσω εκφοβισμού, κατάσχεσης ή καταστροφής της ιδιοκτησίας των μεταναστών, της χρήσης βίας ή της στέρησης τροφής και βασικών Υπηρεσίες.

Αντιμετωπίζοντας τη σοβαρότητα αυτού του φαινομένου, η επιτροπή διατύπωσε σειρά συστάσεων στα κράτη μέλη σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους. υπηρεσίες στα σύνορα ·ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ; ιατρική και ψυχολογική βοήθεια και ΜΚΟ.

Κάλεσε τα κράτη να θέσουν τέρμα σε οποιοδήποτε μέτρο ή πολιτική που οδηγεί σε ανατροπές ή απελάσεις. να ενημερώνουν τους μετανάστες στα σύνορα σχετικά με τη νομική τους θέση και το δικαίωμά τους να ζητούν διεθνή προστασία σε γλώσσες που μπορούν να κατανοήσουν · και για να εξασφαλιστεί η καταχώριση και η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Επιπλέον, τα κράτη θα πρέπει να θεωρούν τις ΜΚΟ ως εταίρους και να μην υπονομεύουν τις νόμιμες δραστηριότητες τους που αποσκοπούν στη διάσωση ανθρώπινων ζωών,αποφεύγοντας τη χρήση στιγματιστικών ρητορικών, ανέφερε η επιτροπή.

Το εγκριθέν κείμενο καλεί επίσης τα μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν να βελτιώσουν τους μηχανισμούς μετεγκατάστασης, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στις χώρες που συνορεύουν με την Ευρώπη και να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός και η περιττή κράτηση. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει έναν συστηματικό και ανεξάρτητο μηχανισμό για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των πολιτικών διαχείρισης των συνόρων με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ασύλου.

Τέλος, η επιτροπή πρότεινε στην Επιτροπή Υπουργών να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τις εργασίες τους σχετικά με έναν αναθεωρημένο κανονισμό του Δουβλίνου, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η κατανομή των ευθυνών και να μειωθεί η επιβάρυνση των πρώτων κρατών.

20190531-PushbackPolicies-EN

Αρθρογράφος