Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε πριν πάτε στο γυμναστήριο.

8 Απριλίου 201610:00

Έχετε βάλει τα κατάλληλα ρούχα, κάνατε ένα ελαφρύ ζέσταμα, ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε πριν αρχίσετε να γυμνάζεστε. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει ποτέ και εννοούμε ποτέ, να κάνετε πριν την εκγύμναση.

Όπως για παράδειγμα:

Να πιείτε ένα ποτηράκι κρασί.
Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ πριν την προπόνηση είναι πάρα πολλή. Ανάλογα με το επίπεδο ανοχής μπορεί κανείς να επηρεαστεί περισσότερο από κάποιον άλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορείτε να πάθετε υπνηλία, αφυδάτωση, στένωση των αιμοφόρων αγγείων, μειωμένη κινητική λειτουργία και μια σειρά άλλων παρενεργειών που απλά δεν είναι καλές για την άσκηση. Επίσης ακόμη και ένα ποτήρι αλκοόλ, είναι δυνατόν να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οτιδήποτε, από αστάθεια και αδυναμία μέχρι τραυματισμό.

Να πιείτε περισσότερο από μερικά ποτήρια νερό.
Σε μία ώρα περίπου πρέπει να βρίσκεστε στο γυμναστήριο, και μόλις συνειδητοποιήσατε ότι έχετε πιει πολύ λίγο νερό μέχρι τη στιγμή αυτή. Όλοι το έχουμε κάνει. Αλλά αν τώρα πιείτε πολύ νερό θα καταλήξει άσχημα.

Τα νεφρά μπορούν να επεξεργαστούν περίπου ένα λίτρο νερό την ώρα, οπότε, αν πιείτε περισσότερο, θα μπορούσατε να βάλετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο από μία σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που λέγεται υπονατριαιμία, κατά την οποία το αίμα αραιώνει και η συγκέντρωση των ιόντων νατρίου πέφτει πολύ χαμηλά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια ενέργειας, μυϊκή αδυναμία και κράμπες, τίποτε δηλαδή καλό για μία καλή προπόνηση. Επίσης από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να προκαλέσει είναι επιληπτικές κρίσεις και κώμα.

Ευτυχώς είναι απίθανο να πιείτε δύο λίτρα νερό, αλλά καλό είναι να μην ξεπεράσετε τα δύο ως τρία ποτήρια, δύο με τρεις ώρες πριν την άσκηση, για χάρη του στομάχου. Αν είναι γεμάτο νερό και εσείς γυμνάζεστε σκληρά, θα αισθανθείτε το νερό να κινείται στο στομάχι και αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Μπορεί επίσης να πάθετε κράμπα, ναυτία και να κάνετε εμετό.

Να φάτε πικάντικα τρόφιμα.
Αποφύγετε τελείως τα πικάντικα τρόφιμα αν δεν θέλετε να πάθετε καούρα, ή παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα πικάντικα τρόφιμα συνδυάζονται στο γεμάτο στομάχι με το όξινο περιεχόμενο του και ερεθίζουν το εσωτερικό του οισοφάγου προξενώντας τη γνωστή μας καούρα, η οποία ασφαλώς θα σας χαλάσει το κέφι για άσκηση.

Επιπλέον, ακόμη και αν με κάποιο τρόπο αποφύγετε την καούρα, μπορεί να έχετε κράμπες και μειωμένη ενέργεια. Αν αρχίσετε να γυμνάζεστε ενώ το στομάχι εξακολουθεί να αφομοιώνει τα τρόφιμα, το σώμα έχει διπλό έργο δηλαδή πρέπει να στέλνει το αίμα εκτός από το στομάχι και στους μυς που εργάζονται. Έτσι η παροχή του αίματος δεν είναι αρκετή ούτε για να βοηθήσει το στομάχι να χωνέψει σωστά το φαγητό ούτε για να βοηθήσει τους μυς να γυμναστούν σωστά.

Λοιπόν αποφύγετε το κρέας, τα αυγά, το καλαμπόκι και οτιδήποτε άλλο είναι βαρύ για το στομάχι. Και προτιμήστε ελαφρά τρόφιμα όπως τα φρούτα και οι υδατάνθρακες λίγες ώρες πριν.
Έτσι επειδή είναι εύπεπτες τροφές, το σώμα θα είναι πράγματι σε θέση να τις χρησιμοποιήσει για να σας βοηθήσει να γυμναστείτε σωστά.

Να έχετε τρελό, άγριο σεξ!
Αν πράγματι σας συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχετε ανάγκη για άσκηση, γιατί έχετε ήδη δαπανήσει πολύ ενέργεια! Επίσης κατά τη διάρκεια του σεξ, απελευθερώνεται η οξυτοκίνη, που δίνει αυτή την αίσθηση της ευφορίας. Έτσι αν πρέπει να κάνετε μία ιδιαίτερης σοβαρότητας προπόνηση, όπως πριν από κάποιο αγώνα, αποφύγετε πριν το σεξ.
Να προσπαθήσετε να αγγίξετε τα δάκτυλα των ποδιών σας. (Με τεντωμένα γόνατα φυσικά).

Οι στατικές διατάσεις πριν την άσκηση απαγορεύονται. Όταν γυμνάζεσαι οι μύες πρέπει να συστέλλονται όσο πιο έντονα και δυνατά μπορούν. Έτσι όταν κάνετε διατάσεις πριν μπορεί να περιορίσει την ικανότητά τους να κάνουν αποτελεσματικά την άσκησή τους. Είναι σαν να τους παίρνετε τα εργαλεία για την επιτυχία.

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όσοι έκαναν στατικές διατάσεις πριν εκτελέσουν ημικαθίσματα, η αντοχή τους μειώθηκε κατά 8.36% και η σταθερότητα του κάτω κορμού κατά 22.68% σε σύγκριση με αυτούς που εκτέλεσαν δυναμικές διατάσεις πριν τα ημικαθίσματα.

Λοιπόν προσοχή σε τι κάνουμε, πίνουμε ή τρώμε, αν θέλουμε να γυμναστούμε σωστά και με καλό αποτέλεσμα.

Πηγή: diet4me.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr