Θράκη: τα παλιά που επαναλαμβάνονται ως νέα, Του Συμεών Σολταρίδη

29 Νοεμβρίου 201609:07

Ολοκληρώθηκε η προεκλογική περιοδεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη με επαναλαμβανόμενες, αλλά γνωστές από το παρελθόν υποσχέσεις, όχι μόνο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων, όταν οι πρόεδροί τους περιόδευαν στην ακριτική περιοχή.

Μιλούσαν πάντοτε για μία Θράκη με συγκριτικά πλεονεκτήματα, για μία Θράκη με εμπορικούς και επιχειρηματικούς κόμβους, για επισκέψεις στη Θράκη που δεν θα περιοριστούν μόνο σε μία, για στήριξη μιας δίκαιης ανάπτυξης της Θράκης, για ευημερία της Θράκης χωρίς αποκλεισμούς.

Το ίδιο έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας όταν «ανέπτυξε τους στρατηγικούς άξονες της κυβέρνησης για την εκπαίδευση, την έρευνα, τις υποδομές, την ενέργεια, την προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, στην κατεύθυνση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για ολόκληρη την Θράκη».

Ήταν δε φυσικό να ακολουθήσει τα αχνάρια των προκατόχων του και να αναφερθεί στη μειονότητα, λέγοντας ότι «ο όρος μειονότητα διαχωρίζει τους πολίτες αντί να τους ενώσει». Συνέχιζαν όμως να χαρακτηρίζουν τους πολίτες αυτούς ως «μειονότητα», κάτι που έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας σε πολλά σημεία της ομιλίας του, αν και καταδίκασε το διαχωρισμό.

Ιδιαίτερα όταν έκανε τη «δωρεά», όπως είπε, «σε περίπου 120.000 Έλληνες πολίτες της Θράκης για να έχουν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση σε ελληνικά κανάλια». Όπως είναι δε γνωστό, «το πρόγραμμα αφορά σε πολίτες που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα του Έβρου, της Ξάνθης και της Ροδόπης και υλοποιείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημόσια επιχορήγηση, μέσω της οποίας κάθε δικαιούχος θα επιλέγει τον πάροχο και το πρόγραμμα που τον εξυπηρετεί».

Δηλαδή ο πρωθυπουργός μίλησε προεκλογικά, πολλά υποσχόμενος, ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου, αναφερόμενος σε γνωστά θέματα και μιλώντας με γνωστές προτάσεις, ακόμα και λεξιλόγιο. Μίλησε για το νέο όραμα που έχει για τη Θράκη και δεσμεύτηκε ότι το ενδιαφέρον του για τη Θράκη θα παραμείνει αμείωτο και για τους κατοίκους της χωρίς αποκλεισμούς. Γενικά, αόριστα, χωρίς να δεσμεύεται επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Και όλα αυτά όταν οι πολίτες της Θράκης ανέμεναν να τους μιλήσει συγκεκριμένα για τις καπνοκαλλιέργειες, για τις επιδοτήσεις, για τον ΕΝΦΙΑ, όπου τα πλίνθινα σπίτια των κατοίκων του βουνού και των χωριών έχουν τους ίδιους συντελεστές με τα διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας, για το επιδοτούμενο πετρέλαιο, όταν η ορεινή Ροδόπη και Ξάνθη έχει τακτικά θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, για τα βοσκοτόπια, που έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις και απαγορεύεται η βοσκή, για τα χωριά που δεν έχουν νερό και μεταφέρουν με λάστιχα από τις βουνοκορφές, για την έλλειψη επενδύσεων και θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να ξενιτεύονται οι κάτοικοι και κυρίως των ορεινών περιοχών σε ευρωπαϊκές πόλεις, για τη στήριξη των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Αντ΄αυτών όλων, άκουσαν ότι τους διανέμει δορυφορικές συνδέσεις για να βλέπουν τηλεόραση, διαχωρίζοντας τους πολίτες. Δηλαδή «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο», όπως λέει ο λαός. Αντί ο πρωθυπουργός να λύσει το μέγα θέμα των τίτλων των ακινήτων των κατοίκων του ορεινού όγκου, που εξαιτίας της μη ύπαρξης τίτλων οι πολίτες αδυνατούν να ενταχθούν σε εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, αντί να δώσει κίνητρα στους κατοίκους του βουνού που θέλουν να παραμείνουν εκεί, πατάσσοντας τη γραφειοκρατία για τη δημιουργία νέων κτηνοτροφικών μονάδων, εκείνος μιλούσε γενικά και αόριστα για «ανάπτυξη της Θράκης», καθώς υπόσχονταν πρόοδο, άνοδο, ανάπτυξη, δημιουργικότητα και μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της περιοχής που είναι γνωστά. Δεν διερωτήθηκε όμως πώς θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα τα πλεονεκτήματα όταν παραμένουν αυτά σαν μειονεκτήματα;

Ο πολύς ο κόσμος μετά την ολοκλήρωση της πρωθυπουργικής περιοδείας διερωτήθηκε τι έκανε ή τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από το να βγάζει, μόνο, «selfies» στη Θράκη; Πώς απάντησε στα σοβαρά ερωτήματα των πολιτών για θέσεις εργασίας, όταν η βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, απλά, υπολειτουργεί;

Ένα ταξίδι στην Θράκη, χωρίς λύσεις, με πολλά ερωτήματα και με ωραιοποιήσεις από τον πρωθυπουργικό κύκλο «ως προς την επιτυχή περιοδεία». Η οποία ολοκληρώθηκε σε μία ημέρα καθώς επισκέφθηκε τρεις πόλεις, έκανε συσκέψεις με φορείς, εγκαινίασε την «Έκθεση Θράκης 2016», μετέβη σε τρία σχολεία και εκφώνησε 9 ομιλίες!!!

Αρθρογράφος