“Η Θράκη στο μεταίχμιο” : Ένα λειτουργικό βιβλίο ενάντια στο ευκαιριακό ενδιαφέρον του Κέντρου – Η ανάγνωσή του είναι μια ηδονή για όποιον το αποφασίσει

1 Νοεμβρίου 201412:50

Οι προτάσεις για την Θράκη πολλές. Τα ερεθίσματα του βιβλίου που παρουσιάσε χθες ο ΧΡΟΝΟΣ Μedia Group “Η Θράκη στο μεταίχμιο” του Αναστάσιου Λαυρέντζου στην βιβλιοπαρουσίαση που διοργάνωσε το ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ ενεργοποποίησαν το ακροατήριο το οποίο και τοποθετήθηκε σε πολλά ζητήματα καταθέτοντας ανοικτά τις απόψεις του.

lavrentzoskosmoslavmel melaxfrangos

Η Εκκλησία παρούσα, η δημοτική αρχή Κομοτηνής σύσσωμη, πολύτεκνοι, επιστημονικοί σύλλογοι, κι ένα κοινό που έδωσε ευκαιρία για δευτερολογία στον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ κ.Φράγκο, στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ κ.Δαπέργολα στον συγγραφέα κ.Λαυρέντζο. Αλλά και οι ιδιωτικές στιγμές που ακολούθησαν στους ΘΡΑΚΕΣ στο Κόσμιο δίπλα στο τζάκι με θρακιώτικη κουζίνα μάλλον ολοκλήρωσαν την επιτυχημένη συνεύρεση.
lavrentzosvivlio
Το KomotiniPress στέκεται ιδιαίτερα στη “δημοσιογραφική ματιά” της κας Μελαχροινής Μαρτίδου που εκ μέρους του ΧΡΟΝΟΣ Μedia Group συντόνισε ομιλητές και κοινό κατά την παρουσίαση του βιβλίου.Μεταφέρουμε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία της Αρχισυντάκτριας του ΧΡΟΝΟΥ που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και ενημερωτικής παρέμβαση στη Ροδόπη με περιφερειακή και αρκετές φορές πανελλήνια εμβέλεια.
 
Τί σημαίνει να βρεθείς στο μεταίχμιο των πραγμάτων; Είναι καλό ή κακό; Πώς ένας Πειραιώτης ερευνητής ανακάλυψε την Θράκη και την έβαλε στα όνειρά του, στο επιστημονικό του πεδίο, στο προσωπικό του στοίχημα να επενδύσει σ’ένα ακανθώδες ζήτημα όπως λέγεται.. Σ’ένα θέμα που ενώ αφορά στην πολιτεία, στο διπλωματικό χώρο, στις διακρατικές σχέσεις, την κοινωνία της περιοχής, έρχεται και με εξαιρετική συγγραφική μαεστρία να πει εν πολλοίς τα αυτονόητα, τόσο δύσκολα όμως να τα δεις να γίνονται πράξη γιατί θέλουν συναινέσεις, κερδίζει την υπέρτατη εκτίμησή μας. Αλλά κυρίως βάζοντας προβληματισμούς που επιβεβαίωνονται.

Για πρώτη φορά επιχειρεί να παρουσιάσει τί ακριβώς συμβάινει στη Θράκη και να καταδείξει πώς η τουρκική πολιτική σταδιακά επιδιώκει την δική της παρέμβαση ελληνικής πλευράς, η οποία μη διαθέτοντας μια συγκροτημένη πολιτική για τη Θράκη, έχει αποδεχθεί εμμέσως ένα ιδιότυπο καθεστώς ανεκτικότητας και συγκυριαρχίας έτσι ώστε με τον προβληματισμό που τίθεται ο αναγνώστης του βιβλίου να καταλάβει γιατί η Θράκη φθάνει πλέον σε ένα μεταίχμιο εξελίξεων. Το βιβλίο ελπίζουμε να μην είναι προφητικό καταστάσεων κι εξελίξεων είναι όμως λειτουργικό γιατί καταθέτει μια νέα σημαντική πρόταση για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Βασικό για το βιβλίο θα μας μιλήσουν πιο εξειδικευμένα οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι του πάνελ, θα ήθελα να παροτρύνω να το πάρετε για να διαβάσετε όσο πιο εμπεριστατωμένα δωρικά και συνάμε με εξαιρετική ευγλωττία όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Θράκη. Στο ζωτικό κομμάτι του Ελληνισμού όπου ζούμε και αποτελεί πεδίο εξελίξεων με άλλοτε υπέρμετρα φορτωμένο συναισθηματικά άλλοτε επιβαρυμένο πατριωτικά, άλλοτε απονευρωμένο από αυτό που λέμε στήριξη του κέντρου κι άλλοτε υπακούοντας στην παρόρμηση και τους χειρισμούς της στιγμής να αναδύει ευκαιριακό ενδιαφέρον και μετά λησμονιά…

Η ανάγνωση του βιβλίου είναι μια ηδονή για όποιον το αποφασίσει. Ένα ταξίδι στην ιστορία. Στα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν. Στις ίντριγκες που σχεδιάζονται. Στην αβελτηρία αυτών που πρέπει να τις δουν και να τις χειρισθούν.

Εκτελίσσεται στον δικό μας ζωτικό χώρο, τον αφορά και έτσι μας αφορά όλους θυμίζοντας με απίθανη ακρίβεια και τεκμηρίωση όλα όσα συνέβησαν. Το βιβλίο ενισχυμένο με το δικό του οπλοστάσιο, την ενδελεχή έρευνα και τις πηγές, αποτελεί πολύτιμο μπούσουλα όχι μόνον για ερευνητές και δόκιμους διπλωμάτες αλλά μια δεξαμενή σκέψης για όσα ψιθυρίζονται αλλά δεν είχαν λεχθεί επισήμως.

Αρθρογράφος