Θράκη και Τουρκικό Προξενείο σε νέα επεισόδια – Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

24 Αυγούστου 202210:59

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου

Η περίοδος της ηρεμίας για την Θράκη φαίνεται ότι μάλλον θα δοκιμαστεί πολύ σύντομα. Η ψήφιση του νέου νόμου για την αναδιοργάνωση των Μουφτειών και η θέσπιση της διαδικασίας ανάδειξης Μουφτή από Συμβουλευτική Επιτροπή μελών της μειονότητας, ενόχλησε σφοδρά την Τουρκία, η οποία σκληραίνει την στάση της και κλιμακώνει την αντίδραση της. Ο απροσδόκητος θάνατος του παραμουφτή Ξάνθης συντόμευσε τις εξελίξεις και διαπιστώνουμε πώς σύντομα στην περιοχή θα έχουμε γεγονότα που αξίζουν την προσοχή όλων μας.

Πληροφορούμαστε ότι οι παρατρεχάμενοι του Τουρκικού Προξενείου προετοιμάζουν διαδικασίες εκλογής νέου παραμουφτή στην θέση του αποβιώσαντα για να προλάβουν την εφαρμογή του νέου νόμου και να συντηρήσουν την ίδια παρακρατική δομή ως αντίβαρο στο νέο Μουφτή που θα οριστεί σύμφωνα με τον νέο νόμο. Καλούνται υποψήφιοι να συμμετάσχουν σε μια παράνομη διαδικασία και οργανώνονται αυθαίρετες και παράνομες εκλογές στα τεμένη εντός του Σεπτεμβρίου όπου θα επιχειρηθεί σε μια προαποφασισμένη διαδικασία να «εκλεγεί» νέος μουφτής δια ανατάσεως της χειρός, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας.

Στέργιος Γιαλάογλου: Ο Νόμος για τις Μουφτείες ως απόδειξη ότι κάτι αλλάζει στην Θράκη

Πέραν της «εκλογής» μουφτή ανακινήθηκε το ζήτημα των εκλογών στις Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας και στα Βακούφια. Ο σχετικός Ν.3647/2008, που ρυθμίζει την λειτουργία τους όπως είναι γνωστό, εφαρμόζεται κατά ένα μέρος του αλλά δεν εφαρμόζεται ως προς την διαδικασία ανάδειξης της διοίκησης των ΔΕΜΠ και των Βακουφικών Επιτροπών. Αυτός ο νόμος αποτέλεσε μια σοβαρή προσπάθεια να γίνει ένα βήμα προς μια θετική κατεύθυνση. Ως προς τις Βακουφικές Επιτροπές, ο ν.3647/2008 ορίζει ότι η διοίκησή τους προκύπτει από εκλογές αλλά δεν υφίσταται ούτε εξουσιοδοτική διάταξη ούτε περιγραφή της εκλογικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μην είναι αντικειμενικά δυνατή η εφαρμογή του νόμου και έκτοτε οι διοικήσεις διορίζονται από το ελληνικό κράτος με μια προσωρινή ρύθμιση που διαρκεί 15 χρόνια. Η διαδικασία δεν προχώρησε κυρίως λόγω του ότι δεν υφίστανται εκλογικοί κατάλογοι και δεν είναι αποσαφηνισμένο ακόμη ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου και ποιοι θα εγγραφούν σε τέτοιους εκλογικούς καταλόγους. Για να αντιληφθούμε την σημασία αυτής της διαδικασίας αρκεί να πούμε ότι οι Βακουφικές Επιτροπές και οι Πρόεδροί τους που θα εκλεγούν με διαδικασία ψηφοφορίας, έχουν κύρος και σημασία μέσα στην κοινωνία, τουλάχιστον όσο ένας βουλευτής.

Παρατηρούμε λοιπόν τις τελευταίες μέρες να ξεκινούν διαδικασίες παράνομων εκλογών για τις βακουφικές επιτροπές με προτροπή του Τουρκικού Προξενείου, τις οποίες σιγοντάρει αν όχι στηρίζει ανοιχτά, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Μπαράν Μπουρχάν, ενώ ανάλογη στάση είχε επιδείξει στο παρελθόν και ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ. Το μείζον ζήτημα είναι ποιος ενθαρρύνει τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ να συμμετέχει σε μια προφανώς παράνομη διαδικασία και από πού αντλεί ένα τέτοιο θράσος να δημιουργεί πιθανές εστίες αναταραχής στην περιοχή και να ενθαρρύνει Ελληνες πολίτες να επιδείξουν ανυπακοή και απείθεια στους νόμους του κράτους.

Οι «Σύμμαχοι» της Άγκυρας στην Θράκη – 7 Ερωτήσεις που αναμένουν απάντηση

Η συνολική στάση του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής διότι ο συγκεκριμένος βουλευτής πρόσφατα συνυπέγραψε με άλλους 16 «προξενικούς» [εδώ] και μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ, απειλητικό κείμενο στοχοποίησης ενός θρακιώτη δημοσιογράφου. Η ανοχή του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον συγκεκριμένο βουλευτή του, τελεί σε πλήρη αναντιστοιχία με την αδιάφορη στάση του κόμματος απέναντι στις ευθείες απειλές κατά της ζωής του που δέχτηκε ο έτερος βουλευτής του στη Ροδόπη Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος όταν καταφέρθηκε κατά του Τούρκου Προξένου για την προσπάθεια ανάμιξης του στα εσωτερικά της χώρας μας, στοχοποιήθηκε από «σφουγκοκωλάριους» του Προξενείου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ άφησε εκτεθιμένο τον βουλευτή Ροδόπης, δείχνοντας σαφώς μια στάση αδιάφορη, ενδεικτική της πρόθεσης του να θέσει εν αμφιβόλω την συμμετοχή του συγκεκριμένου βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Μάλιστα δημοσιεύματα φέρουν το ΚΙΝΑΛ να συνομιλεί με άλλον υποψήφιο στην Ροδόπη, εκλεκτό του Τουρκικού Προξενείου και της εκεί παραμουφτείας.

Το «φλέρτ» του ΚΙΝΑΛ με τους εκλεκτούς του Τουρκικού προξενείου σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης που συναγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θεωρεί μέχρι σήμερα, προνομιακό χώρο την μειονότητα, αφού οι υποψήφιοι του στηρίζονται ανοιχτά από κάθε παράνομη δομή που υποδόρια λειτουργεί στην Θράκη και ελέγχεται από το Προξενείο στην Κομοτηνή.

Ένας «πιστός» του Τουρκικού Προξενείου η επιλογή του Ανδρουλάκη για την Ξάνθη;

Το κυβερνητικό κόμμα της ΝΔ στην μειονότητα εξακολουθεί να κοιμάται τον διαχρονικό ύπνο του. Χωρίς ρίζες, χωρίς πρόσωπα, αποτέλεσμα της χρόνιας απαξίωσης των ψηφοδελτίων του υπέρ χριστιανών υποψηφίων, είναι απόν από τις συγκεκριμένες διαδικασίες, παρά το ότι η κυβερνητική δράση είναι ουσιαστική και σημαντική και θα έπρεπε ήδη να δρέπει καρπούς. Φαίνεται ότι το Τουρκικό Προξενείο προσανατολίζεται να στηρίξει τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης εκδηλώνοντας την δυσαρέσκεια του για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προσωπικά σε πλήρη αντιστοιχία με τον Τούρκο Πρόεδρο, εκλέγοντας δικούς του εξαρτημένους υποψήφιους, για να μπορεί στην συνέχεια να επιβάλλει την άποψη του και να εκδηλώσει την αντίδραση του, ακόμη και ανεξαρτοποιώντας τους βουλευτές που θα εκλεγούν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Είναι πραγματικά όμως θλιβερή η στάση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που προφανώς αποτελεί γραμμή του νέου αρχηγού του και η ανοχή που επιδεικνύει σε πρακτικές που φέρουν έντονα «φιλοπροξενική» προσέγγιση.

Είναι δε συνολικά απογοητευτική η στάση αυτή απέναντι σε όλο τον κόσμο που άλλα προσδοκούσε και προσέβλεπε σε μια στάση συνετή και πατριωτική χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, χωρίς ενδοτισμούς και υποχωρήσεις, που προσιδιάζουν περισσότερο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως και να έχει, ο κάθε πολιτικός με την στάση του σηματοδοτεί και το προφίλ του, γίνεται διακριτός και προβλέψιμος, ενώ οι επιλογές του καθενός κρίνουν και την αποδοχή του από την κοινωνία. Εμείς οι Θρακιώτες έχουμε πλέον και την εμπειρία και την ωριμότητα να αντιληφθούμε τα «παιχνίδια» που κάποιοι πάνε να παίξουν στην πλάτη μας και το πραγματικό ή υποκριτικό ενδιαφέρον όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους.

(πηγή: Via Diplomacy)

Αρθρογράφος