Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεήστριας στην Κορώνη Μεσσηνίας

23 Αυγούστου 201711:16

Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης

Δίπλα στο ΝοτιοΔυτικό άκρο του Ενετικού φρουρίου της Κορώνης, έχει ιδρυθεί ο λαμπρός ναός της υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεήστριας. Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται σήμερα ο ναός, ήταν επικλινής και κατέληγε στην θάλασσα αλλά μετά από επίπονη και μακρόχρονη εργασία, μεταβλήθηκε σε μια μεγάλη και ευρύχωρη πλατεία.

Το θέαμα μοναδικό καθώς φαίνεται η είσοδος του Μεσσηνιακού κόλπου, ο όρμος της Κορώνης με την αμμουδιά της, πλαισιωμένα στα δυτικά από τον Ακρίτα και την νησίδα Βενετικό και στα ανατολικά από τον Ταύγετο. Σε αυτό το υπέροχο μέρος λοιπόν βρέθηκε η θαυματουργική εικόνα της Ελεήστριας.

Η ανακάλυψη της θαυματουργής εικόνας

Η ανακάλυψη της θαυματουργής εικόνας της Ελεήστριας, έγινε με βάση ένα όραμα μιας ευσεβέστατης ηλικιωμένης γυναίκας από την Κορώνη, της Μαρίας Γ. Σταθάκη. Η γυναίκα αυτή για δεκαπέντε χρόνια έβλεπε στον ύπνο της σαν όραμα την θεική μορφή της Θεοτόκου, που της υπεδείκνυε το σημείο όπου βρίσκονταν τρείς μικρές εικόνες, του Εσταυρωμένου, της Θεοτόκου και του Οσίου Λουκά.

Μία νύχτα ονειρεύτηκε ότι βρισκόταν στον χώρο, στον οποίο έχει τώρα κτιστεί ο ναός της Ελεήστριας. Παρουσιάζεται μπροστά της μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά, και της είπε : «Να πεις στους συμπολίτες σου να έρθουν να κάνουν ανασκαφή σ΄αυτό το μέρος και θα βρούν μέσα σε σχισμή βράχων τρεις μικρές εικόνες και εκεί που θα βρεθούν οι εικόνες να χτίσουν ναό. Τα θεμέλια του ναού να τα χτίσουν σ’ αυτόν το τοίχο, που τον διαφύλαξα ανεπηρέαστο από σεισμούς, πολέμους και θεομηνίες». Αυτό το όνειρο το έβλεπε κάθε Σεπτέμβριο για τρία χρόνια.

Κάποια άλλη στιγμή είδε ότι κατά την ανασκαφή και πριν βρεθούν ο εικόνες, θα έβρισκαν μια δεξαμενή με σκάλα.

Βέβαια αυτά τα θεικά οράματα η σεβάσμια γυναίκα απέφυγε να τα ανακοινώσει στους συμπατριώτες της από τον φόβο μήπως της κοροϊδέψουν ή την θεωρήσουν τρελή.

Αλλά το 1897 εμφανίστηκε και πάλι η Παρθένος και την διέταξε επιτακτικά να αναζητήσει με ανασκαφές τις Άγιες εικόνες στο μέρος που της είχε υποδείξει. Έντρομη η γριά ανακοίνωσε τότε τα οράματά της. Έτσι κατευθύνθηκαν ομαδικά άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και τάξης, από την Κορώνη και τα περίχωρα στον χώρο που υπέδειξε η γυναίκα και άρχισαν να ανασκάπτουν με ευλάβεια και προθυμία. Μετά από λίγες ημέρες βρέθηκε η δεξαμενή με την σκάλα της αλλά επειδή δεν μπορούσαν να βρούν τις Άγιες εικόνες, χαλάρωσαν και οι εργασίες σταμάτησαν. Αμέσως όμως εμφανίστηκε η Θεοτόκος στην ηλικιωμένη γυναίκα και την πρόσταξε να συνεχιστούν οι εργασίες μέχρι την ανέγερση των Αγίων εικόνων και την ανέγερση του ναού. Σαν σημάδι γι΄ αυτούς που θα έφερναν αντιρρήσεις ή θα περιφρονούσαν το θείο όραμα, της ανήγγειλε ότι θα εμφανιστούν στον καρπό του δεξιού χεριού της τρεις μαύρες σφραγίδες. Όντως ένα πρωί εμφανίστηκαν στον καρπό του δεξιού χεριού της γυναίκας οι τρεις σφραγίδες. Όταν έγινε γνωστό στο κοινό της Κορώνης το σημάδι, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη! Αμέσως πάρα πολλοί προσέτρεξαν στον ιερό χώρο και άρχισαν πάλι οι ανασκαφές με μεγαλύτερη ευλάβεια και προθυμία από πριν.

Μετά από συνεχή εργασία δέκα ημερών, ευδόκησε η Θεία Χάρη της Θεοτόκου και το έργο στέφθηκε με επιτυχία. Γιατί μέσα σε μια μεγάλη σχισμή ενός τεράστιου ογκόλιθου βρέθηκαν οι ζητούμενες εικόνες την 21η, 22α και 23η Ιανουαρίου 1897.

Την πρώτη ημέρα βρέθηκε η εικόνα του Εσταυρωμένου, την δεύτερη η εικόνα της Θεοτόκου και την Τρίτη ημέρα η εικόνα του Οσίου Λουκά μαζί με ένα κομμάτι από πετραχήλι και μέρος μιας λαβίδας.

Η ανακάλυψη των εικόνων προκάλεσε στους κατοίκους της Κορώνης και των γύρω χωριών τεράστιο ενθουσιασμό, ώστε άρχισε η μαζική προσεύλεση του κόσμου στον χώρο της ανεύρεσης. Με κάθε είδους αφιερώματα και πολλή προσωπική εργασία, συντελέσθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανέγερση του ναού, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ηλικιωμένης γυναίκας.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 26 Δεκεμβρίου 1900, ημέρα Τρίτη, από τον αρχιερέα Γαβρ. Πετρουδάκη, πρώην Μητροπολίτη Νικοπόλεως, που καταγόταν από την Λέρο και είχε ερθεί γι’ αυτόν το λόγο από την Αθήνα.

Ο ναός εγκαινιάστηκε τρισυπόστατος, δηλ να εορτάζει τρεις φορές :

1. την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής,

2. τη 14η Σεπτεμβρίου,

3. την 25η Μαρτίου.

Σαν ιερέας των εγκαινίων κλήθηκε ο Παναγ. Δραγκειώτης, όπως είχε υποδειχθεί στο όραμα της γυναίκας.

 

Μετά την ανακάλυψη των Αγίων εικόνων προσέρχονται από πολλά μέρη πολλοί και με ευλάβεια επικαλούνται τη παντοδύναμη χάρη της Θεομήτορος για την θεραπεία από κάθε είδους ασθένειες και την διάσωση τους από διάφορους κινδύνους.

Η Θεομήτωρ Παναγία Ελεήστρια είναι για τους Κορωναίους κάτι περισσότερο από ένα προσκήνυμα ή έναν θρησκευτικό προορισμό. Πρόκειται για την Μητέρα, την Φίλη, την Αδελφή την “διπλανής πόρτας”.. Πρόκειται για ένα οικείο πρόσωπο μακριά από το (αναπόφευκτο) τοπικό φολκλόρ.. Ίσως , για αυτόν τον λόγο, η ευσέβεια των ντόπιων κατοίκων δεν έχει ανάδειξει σε “κοσμικό” προορισμό το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας.

Αρθρογράφος