Θα πούμε το νερό νεράκι;

1 Απριλίου 202310:10

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο*

Μέσα στην περίοδο της απέραντης θλίψης ενός λαού από «το έγκλημα των Τεμπών» και λίγο πριν τις αναμενόμενες εκλογές η κυβέρνηση σκέφτηκε να φέρει νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού .

Τραγωδία Τεμπών: Είναι, άραγε, αυτό Κράτος Δικαίου;

 

Βέβαια η κυβέρνηση στο άκουσμα αυτής της κατηγορίας διαρρηγνύει τα ιμάτια της και προσπαθεί με χίλιους τόνους να πείσει πως το νομοσχέδιο έγινε για να προφυλάξει τον ελληνικό λαό αναφορικά με την καθαρότητα και την ποιότητα του νερού….Είναι όμως έτσι ή ακόμη μια φορά «η κυβερνητική κομπανία» ξεφουρνίζει και πάλι μυσαρά ψεύδη ;! Αλήθεια τώρα στην “τούρλα του Σαββάτου” και λίγο πριν την εκπνοή της θυμήθηκε την ποιότητα του νερού …;!!!Και πως το έκανε αυτό ;Ακυρώνοντας με τον νέο νόμο για το νερό τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει λόγω του κοινωνικού αγαθού του νερού να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και να μη μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο !

Ας θυμηθούμε λοιπόν πως οι πρόσφατες υπ αρ 190/2022 και 191/2022 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας( ΣτΕ) χαρακτηρίζουν το νερό ως φυσικό αγαθό που δεν πρέπει να είναι αντικείμενο διαχείρισης από το Υπερταμείο με τους ταμειακους στόχους του όσο και ιδιωτικούς διαγωνισμούς αλλά από το Ελληνικό Δημόσιο! Έδωσε έτσι την δυνατότητα στην κυβέρνηση να μη μεταβιβαστεί η διαχείριση του νερού προς το Υπερταμείο και να παραμείνει λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του στην ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου !

Η κυβέρνηση όμως αδράνησε ,ουδέν έπραξε προς την κατεύθυνση αυτή! Αντίθετα με τα κρίσιμα άρθρα στο Νομοσχέδιο επανέφερε την ακυρωθεισα από το ΣτΕ ρύθμιση και μάλιστα προέβλεψε ότι η νέα ρύθμιση σε οποιαδήποτε εφαρμογή της δεν θα μπορεί να είναι εκ νέου αντικείμενο ακύρωσης στο ΣτΕ …!

Δυστυχώς όμως αλλά και με το πρόσφατο νομοσχέδιο το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ παρέμεινε στο Υπερταμείο ή αλλιώς στην Ελληνική εταιρεία Συμμετοχών και περιουσίας (.ΕΕΣΥΠ).Επιπλέον με ταχύτατες διαδικασίες προέβλεψε την Ρυθμιστική αρχή ενέργειας και για το νερό μετασχηματίζοντας την ΡΑΕ σε Ρυθμιστική αρχή αποβλήτων ενέργειας και Υδάτων ! (ΡΑΑΕΥ)!Και είναι γνωστό πως όπου φυτρώνει μια Ρυθμιστική Αρχή ακολουθούν ιδιωτικοποιήσεις

Πρόσφατη φρικτή εμπειρία του λαού και των καταναλωτών ,η Ρυθμιστική αρχή ηλεκτρικής ενέργειας που ανατέθηκε σε ιδιωτικούς παρόχους που τίναξαν τις τιμές στα ύψη και συνεχίζουν να προκαλούν ζάλη στους πολίτες παρα τις κρατικές επιχορηγήσεις !

Το ίδιο λοιπόν αναμένεται να συμβεί με το νερό .Τουθόπερ σημαίνει ότι την διαχείριση του νερού θα μπορούν να την αναλάβουν με περιέργους διαγωνισμούς « ημετέρων» ιδιωτικές εταιρείες .Δηλαδή ένα απέραντο φαγοπότι αναφορικά με την συντήρηση των συστημάτων ύδρευσης , υδροταμιευτήρων , των φραγμάτων του Μόρνου, Υλικης και όλων όσων πρέπει να γίνουν για να απολαμβάνουμε καθαρό αλλά και φτηνό νερό …Γατί η μετακύληση της διαχείρισης αυτού του δημόσιου αγαθού στο Υπερταμείο , μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα πως θα πούμε το « νερό νεράκι»….!

 

* Ο Ηλίας Ν.Ηλιακοπουλος είναι Δρ.Νομικης ,Δικηγόρος και δραστηριοποιείται στον χώρο της Θράκης .

Αρθρογράφος