Θα λειτουργήσει ο Μεθοριακός Σταθμός της Νυμφαίας;

23 Μαρτίου 202112:53

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις σχετικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού στην περιοχή μας έτσι όπως αυτός σχεδιάζεται (;) με ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα της συνοριακής διάβασης Νυμφαίας-Μάκαζα όπου εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στις (ανύπαρκτες) υποδομές κι εγκαταστάσεις επί ελληνικού εδάφους.

Τόσο ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμούς κ. Αθ. Τσώνης όσο και ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευρ. Στυλιανίδης διακηρύσσουν ότι ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμός κ. Χάρης Θεοχάρης τους έχει διαβεβαιώσει κι έχει εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία του κάθετου άξονα της Νυμφαίας.

Ο μεν κ. Αθ. Τσώνης εκτιμά ότι μπορεί να λειτουργήσει ο εκεί μεθοριακός σταθμός λόγω των μέτρων και του εμβολιασμού και ενισχύεται ο οδικός τουρισμός και ο τουρισμός εμπειρίας, ενώ ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης θέτει και ως προαπαιτούμενη την δρομολόγηση μιας δέσμης ενεργειών όπως είναι η ρηματική διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας προς τη Βουλγαρία, δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος στην Ελληνική Επικράτεια των Συνόρων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δημιουργία τελωνειακού γραφείου κατά του παραεμπορίου από το Υπουργείο Οικονομικών και τέλος ένα μικρό σημείο ελέγχου COVID-19 για εποχικούς γρήγορους ελέγχους. (σ.σ.το σημείο ελέγχου πρέπει να εξυπηρετήσει περίπου 2 εκ επισκέπτες)

Την ίδια στιγμή ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Τάκης Χαρίτου τονίζει με έμφαση ότι χρειάζεται έγκαιρη προετοιμασία ώστε όταν διαμορφωθούν οι υγειονομικές συνθήκες για το άνοιγμα του τουρισμού να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην επαναληφθούν τα ολέθρια λάθη της κυβέρνησης και οι παλινωδίες με το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας, που έπληξαν ιδιαίτερα τον τουρισμό στην Αν. Μακεδονία και Θράκη,

Έχοντας ως δεδομένη τη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση κοινού πλαισίου για ένα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19 ή έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα ελέγχου (τεστ) ή ανάρρωσε από τον COVID-19, πρέπει ν’αναζητηθεί η διαδικασία πρακτικής εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρχει μία διαρκώς αναδιαμορφούμενη επιδημιολογική πολιτική της Χώρας μας όπως αυτή περιγράφεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) το οποίο προετοιμάζει ένα πλαίσιο για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή περιορισμών. Πρόκειται για ένα διαδραστικό ψηφιακό εργαλείο, που αναπτύχθηκε από το ECDC, και θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο για χρήση από τα κράτη μέλη.Επιπροσθέτως,εκτός από τα Έντυπα Ψηφιακού Εντοπισμού Επιβατών (DPLF) σχεδιάζεται και η υποστήριξη πρόσθετων στρατηγικών ελέγχων και ανίχνευσης με τεστ αυτοδιάγνωσης αλλά και την διενέργει rapid-test στις Πύλες Εισόδου των τουριστών στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, να διασφαλίσουν ότι οι προσωρινοί περιορισμοί είναι αναλογικοί και αμερόληπτοι, να ορίσουν σημεία επαφής για να συνεργάζονται για την παρακολούθηση των λυμάτων και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται, και να ξεκινήσουν την τεχνική εφαρμογή των Ψηφιακών Πράσινων Πιστοποιητικών ενόψει της ταχείας έγκρισης της πρότασης. Με λίγα λόγια να συμφωνήσουν μια προσέγγιση για ένα ασφαλές άνοιγμα βασισμένο σε ένα σταθερό επιστημονικό πλαίσιο.

Στα προς εξέταση ζητήματα, τίθενται και η αναγνώριση ή μη εμβολίων εκτός αυτών που έχει αποδεχτεί ο EMA και η διάκριση μεταξύ εκείνων που θα ταξιδεύουν δωρεάν ως εμβολιασμένοι και εκείνων που θα επιβαρύνονται με τα τεστ PCR κλπ. ή με καραντίνες.

Μέχρι στιγμής, από τις διάφορες ανακοινώσεις, συναντήσεις, φωτογραφίες και δηλώσεις, απουσιάζουν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ενώ οι αρμόδιοι των τοπικών κοινωνιών, δήμων, περιφέρειας, επαγγελματικών φορέων κοκ, μεταθέτουν το βάρος της ευθύνης στην κεντρική εξουσία.

Κάποιοι εξ’αυτών νομίζουν ότι με την εικονική πραγματικότητα των λίγων κρουσμάτων που οφείλεται στην υποκαταγραφή των περιστατικών και το χαμηλό ποσοστό διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων στην περιοχή θα αποποιηθούν των τυχόν ευθυνών τους.Στα αρνητικά της περιοχής να σημειώσουμε και τον χαμηλό αριθμό των εμβολιασμών ειδικά στο Ν. Ροδόπης όπου και ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά ο κάθετος άξονας.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τον πρόσφατο ανακοινωθέντα σχεδιασμό του κ.Χάρη Θεοχάρη για την νέα τουριστική περίοδο, απουσίαζε η συγκεκριμένη αναφορά στον οδικό τουρισμό καθώς φαίνεται ότι επενδύει ( ο ίδιος, η Κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες;) στον τουρισμό των νησιών και των Covid-Free περιορισμών στους οποίους προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνεται η περιοχή μας.

Όσο για τον κ. Χάρη Θεοχάρη, αμφιβάλλουμε εάν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται ο Κάθετος Άξονας Νυμφαίας-Μάκαζα και για αυτό πρέπει επειγόντως να επισκεφθεί την περιοχή μας, να πραγματοποιήσει αυτοψία και να διαπιστώσει τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν ώστε να ανοίξει με ασφάλεια για τον οδικό τουρισμό και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λειτουργήσουν και οι τοπικοί φορείς!

Η φετινή τουριστική περίοδος συνδέεται άρρηκτα με τον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας και την πραγματική επιδημιολογική επιτήρηση για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΩΝ!

Αρθρογράφος