Τελετή αδελφοποίησης του δήμου Μαρώνειας – Σαπών με τον δήμο Νεντέλινο Βουλγαρίας, στις Σάπες

3 Ιουνίου 201307:37

Σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Σαπών η τελετή αδελφοποίησης του δήμου Μαρώνειας – Σαπών με τον δήμο Νεντέλινο (Nedelino) Βουλγαρίας.

Η αντιπροσωπεία από το Νεντέλινο αποτελούμενη από τον δήμαρχο κ. Στόγιαν Μπεσίροφ και δημοτικούς συμβούλους, κατέφθασε στις Σάπες στις 12 το μεσημέρι και τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ηλίας Ιωαννάκης, όλοι οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βουλγαρίας και Ελλάδας και με ένα μουσικό καλωσόρισμα με παραδοσιακά Θρακιώτικα τραγούδια από το μουσικό παραδοσιακό συγκρότημα «Ορφέας».

Ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών κ. Ηλία Ιωαννάκη ο οποίος τόνισε:

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα τόσο για μένα όσο και για τον δήμο Μαρώνειας – Σαπών.
Η τελετή αδελφοποίησης του δήμου μας με τον δήμο Νεντέλινο, αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα ώστε να έρθουμε κοντά οι γείτονες κάτοικοι των δύο δήμων σε ένα κοινό πλαίσιο κοινής δράσης σε επίπεδο κοινωνικό, αναπτυξιακό και πολιτιστικό.
Άλλωστε πολλά περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν.
Τυλιγμένο από τα βουνά της Ροδόπης το Νεντέλινο, άκουσε τους ήχους του Ορφέα και μύρισε τα αγριολούλουδα της οροσειράς που μας ενώνει, της οροσειράς της Ροδόπης.
Ο ίδιος αέρας, κοινά ακούσματα, κοινές αισθήσεις, γιατί όχι και μια κοινή πορεία για το μέλλον από τους δημότες των δύο δήμων που μπορούν μέσα από τα κοινά χαρακτηριστικά να δημιουργήσουν συνθήκες συνεργασίας και δημιουργικότητας.
Αυτή τη συνεργασία θα βοηθήσει και το άνοιγμα της συνοριακής οδικής αρτηρίας Κομοτηνή – Νυμφαία – Μακάζα που θα μας φέρει πιο κοντά και θα γίνει γέφυρα ανάπτυξης σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.
Πιστεύω ότι είναι μια καλή στιγμή κατά την οποία προχωρά η αδελφοποίηση των δύο δήμων μας. Μια χρυσή συγκυρία όπου η οικονομική κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για το άνοιγμα επιχειρηματικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στους δημότες των δύο δήμων Νεντέλινο και Μαρώνειας – Σαπών.
Η Νεντέλια λένε ότι ήταν μια όμορφη κοπέλα από την οποία πήρε το όνομά της η πόλη του Νεντέλινο, αλλά και η Μαρώνεια και οι Σάπες είναι πόλεις με την δική τους ιστορία, ομορφιά και χάρη.
Το Νεντέλινο είναι ονομαστό και για το διφωνικό τραγούδι για το οποίο λένε ότι αποτελεί ένα νήμα και μια γέφυρα πολιτισμού που ενώνει τους λαούς των Βαλκανίων.
Αυτή τη διφωνία, αυτό το τραγούδι, μπορεί να την μετατρέψουμε σε μια όμορφη μουσική γέφυρα, με κύριο σκοπό την μελλοντική μας κοινή συνεργασία.
Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, φίλοι και αδέλφια πια από το Νεντέλινο, σας καλωσορίζουμε στον δήμο Μαρώνειας – Σαπών, σας ευχόμαστε καλή διαμονή και ελπίζουμε ότι από δω και πέρα η επαφή μας θα είναι γόνιμη και αποτελεσματική».
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Νεντέλινο κ. Στόγιαν Μπεσίροφ, επεσήμανε:

«Σήμερα μια όμορφη και ηλιόλουστη μέρα, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την τελετή η οποία μας κάνει πολύ ευτυχισμένους.
Στόχος μας είναι η επιχειρηματική και πολιτιστική προσέγγιση των δημοτών μας και θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών κ. Ιωαννάκη που πήρε αυτή τη πρωτοβουλία.
Ελπίζω ότι η συνεργασία μας θα είναι γόνιμη.
Παρά την κρίση και με το άνοιγμα του κάθετου άξονα Κομοτηνή – Μακάζα, μπορούμε μέσα από κοινές πρωτοβουλίες να οικοδομήσουμε προς όφελος των δημοτών μας επιχειρηματικές και πολιτιστικές συνεργασίες.
Εμείς σαν πρώτο βήμα σας καλούμε στον δήμο μας στο Νεντέλινο, 12 Ιουνίου 2013 να σας ανταποδώσουμε την φιλοξενία.
Παράλληλα καλούμε την θαυμάσια ορχήστρα που σήμερα μας χάρισε ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα να συμμετέχει στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής που θα γίνει στο δήμο μας 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου 2013.
Θέλω να ξέρετε ότι δεν μας ενώνει μόνο το βουνό της Ροδόπης, αλλά η κοινή ιστορία και ο κοινός πολιτισμός που γίνονται γέφυρες συνεργασίας και για το μέλλον.
Για μένα προσωπικά η σημερινή μέρα είναι μια ξεχωριστή και ευτυχισμένη μέρα. Σας ευχαριστούμε όλη η αποστολή για τη θαυμάσια θρακιώτικη φιλοξενία σας».
Η τελετή έκλεισε με την ανάγνωση του όρκου αδελφοποίησης στην ελληνική και βουλγαρική γλώσσα, την υπογραφή της απόφασης αδελφοποίησης, του όρκου αδελφοποίησης και του πρωτοκόλλου συνεργασίας και ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και γεύμα.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr