ΤΑΜΣ «ΕΡΚΕΙΟΣ ΖΕΥΣ-21»: Τα Τάγματα Εθνοφυλακής Ν. Ροδόπης σε επαγρύπνηση!

2 Οκτωβρίου 202106:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μελετώντας τον ιδιωτικό βίο των Αρχαίων Ελλήνων βλέπουμε ότι υψίστης σημασίας ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων η έννοια του ΟΙΚΟΥ: η οικογένεια και ο χώρος που τα μέλη της αναπτύσσονται και προοδεύουν τηρώντας πιστά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.Στους αρχαίους Έλληνες οι θεότητες που κυριαρχούν στην θρησκευτική ζωή του οίκου κατέχοντας μόνιμη θέση είναι η Εστία, ο Ζεύς, ο Ερμής, η Εκάτη και ο Απόλλωνας .

Για όσους δεν το γνωρίζουν , η δεύτερη μορφή με την οποία βρίσκουμε λατρεία του Διός στον Ελληνικό Οίκο είναι αυτή του Ερκείου Διός του οποίου μία από τις ιδιότητες ήταν να λειτουργεί ως προστάτης της οικογενειακής ειρήνης και ευτυχίας, εκ του έρκους, δηλαδή του προαυλίου της οικίας, στο οποίο τοποθετούσαν οι πιστοί τον βωμό του. Για την διατήρηση της ειρήνης και της ευτυχίας της οικογένειας, ο Δίας έδιωχνε όλα τα κακά.

Σήμερα, οι σύγχρονοι Έλληνες βρίσκουν στήριξη και παρηγοριά αντλώντας δύναμη από την Χάρη της Παναγίας, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, και την δύναμη του Σταυρού που φυλάει τις οικίες, τις περιουσίες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στην ακριτική Ροδόπη η Παναγία Βαθυρρύακος και το πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μονής στα Φατήριακα αποτελούν καταφύγιο αγάπης και παρηγοριάς.

Οι Ροδοπίτες, υπερασπιζόμενοι τα Ιερά και τα Όσια της Πατρώας Γης, συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση με τίτλο «ΕΡΚΕΙΟΣ ΖΕΥΣ-21» στο πλαίσιο της Εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 21», (που αποτελεί και την μεγαλύτερη καθιερωμένη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων και διεξήχθη από την Παρασκευή 24/9 έως την 1η Οκτωβρίου σε όλη την Επικράτεια).

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων και συγκεκριμένα η άσκηση «Κύκλωψ 21» στο λιμάνι Μάκρης Αλεξανδρούπολης, η άσκηση «Οπλαρχηγός Ανδράς Μακούλης 21» στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης και «Μινιωτάκης 21» στο Αινήσιο Δέλτα, ΤΑΜΣ «Νέστος – 21» στην περιοχή του ποταμού Νέστου και η ιδιαίτερης επιχειρησιακής σημασίας ΤΑΜΣ «ΕΡΚΕΙΟΣ ΖΕΥΣ-21» που διεξήχθη στο Ν. Ροδόπης με σκοπό την εξάσκηση του μόνιμου προσωπικού αλλά και Εθνοφυλάκων στην οργάνωση και διεξαγωγή επιχειρήσεων εξασφάλισης ζωτικών εγκαταστάσεων, όπως λιμένες αεροδρόμια αλλά και επιχειρήσεις επιτήρησης τομέων επί πραγματικού εδάφους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους, οι Δυνάμεις Εθνοφυλακής Ν. Ροδόπης (ΤΕΘ Κομοτηνής, Ροδόπης και Σαπών) συμμετείχαν από κοινού σε αγώνα εντός κατοικημένων τόπων – αστικού περιβάλλοντος και σε ρεαλιστικούς χρόνους σε μία άσκηση που διεξήχθη στο Πεδίο Ασκήσεων ΑΜΠΕΛΩΝΑ(Πλησίον Πεδίου Βολής Κομοτηνής) και περιελάμβανε δοκιμή υφιστάμενων σχεδίων στα πλαίσια του ρόλου και της αποστολής που έχουν τα Τάγματα Εθνοφυλακής .

Τα σενάρια της άσκησης προέβλεπαν μεταξύ άλλων: α)εξάλειψη προγεφυρώματος β) εκκαθάριση συγκροτήματος οικιών και γ) οργάνωση – λειτουργία σημείου ελέγχου (check point).

Οι Εθνοφύλακες, διαχρονικά, με πνεύμα αυταπάρνησης και αγνού πατριωτισμού, δηλώνουν παρόντες στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας μας.

Η συνεισφορά τους είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι σε στενή συνεργασία με τις ενεργές Ένοπλες Δυνάμεις και την Εφεδρεία, επαυξάνουν τη μαχητική μας ικανότητα, αλλά και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του ηθικού του τοπικού πληθυσμού, ιδίως των ακριτικών περιοχών, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και ενισχύοντας τους άρρηκτους δεσμούς του ελληνικού λαού με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αρθρογράφος