Τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λαθρομετανάστευσης στην Θράκη και ο Αγώνας των Ελλήνων Συνοριοφυλάκων

16 Ιουνίου 202116:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Θράκη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε εκδήλωσε στην Κομοτηνή, τόνισε ότι “Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες δεν προστατεύουν μόνο τα κοινά μας σύνορα αλλά και γίνονται ανάχωμα στην εργαλειοποίηση κάθε είδους σκοπιμότητας εκμετάλλευση αθώων συνανθρώπων μας” και λίγο πολύ μας ενημέρωσε ότι “το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης αναβαθμίζει την Ευρώπη ως έναν προορισμό ασύλου αλλά μόνο για αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη” αιτιολογώντας προφανώς την δημιουργία μιας “Νέας Μόριας” στην Θράκη στο ΚΥΤ Φυλακίου, στο Τρίγωνο Ορεστιάδας.

Παράλληλα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά κανονικά στην υλοποίηση του σχεδίου για την επέκταση της έκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στα 33,7 στρέμματα που νοίκιασαν για 10 χρόνια (5+5) με 1.000 ανά στρέμμα.

Από τους παρισταμένους ακροατές, μόνον ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης κάλεσε (χλιαρά έστω) τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά να συμβάλει στην αποτροπή δημιουργίας δομής μεταναστών στη Θράκη, στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά:Σας ζητώ, εκ μέρους των συμπολιτών μου, να βοηθήσετε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν εξαιρέσει τη Θράκη από τη δημιουργία δομών προσφύγων και μεταναστών.”

Οι (φειδωλές) ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. και το αστυνομικό δελτίο των τελευταίων ημερών, προϊδεάζουν τον προσεκτικό αναγνώστη για ό,τι ενδεχομένως συμβαίνει στην Θράκη, ενώ οι πληροφορίες από το πεδίο αναδεικνύουν το μέγεθος της έξαρσης του “μεταναστευτικού ζητήματος”.

Σύμφωνα με τα όσα διαφωτιστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων κ. Παναγιώτης Χαρέλας στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 και στη δημοσιογράφο Όλια Γκαντανίδου παρατηρείται αυξημένη πίεση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και γίνεται προσπάθεια διαχείρισης από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικά τους Έλληνες Συνοριοφύλακες.

Τα κυκλώματα των (λαθρο)διακινητών πιέζουν συγχρονισμένα την κατάσταση σε πολλά μέτωπα προκειμένου να προωθήσουν παράνομους μετανάστες, παρατηρείται μεγάλη πίεση και σήμανε συναγερμός σε διάφορα σημεία του Έβρου. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και οι Έλληνες Συνοριοφύλακες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να μην ξεφύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Από το σύνολο των συλλήψεων γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της πίεσης που δέχονται τα σύνορά μας ενώ ιδιαιτέρως τονίζεται η πολυπλοκότητα κι επικινδυνότητα που ανακύπτει, καθώς η “νέα γενιά λαθροδιακινητών” είναι όχι μόνον καλύτερα εξοπλισμένη κι οργανωμένη αλλά και διαθέτει “επιχειρησιακούς βραχίονες” έτοιμους για όλα, κάτι που φαίνεται και από τις “κούρσες θανάτου” στην ελληνική ενδοχώρα!

Όπως επισημαίνει και  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων κ. Παναγιώτης Χαρέλας, οι διακινητές δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή λαθρομεταναστών, αστυνομικών και πολιτών και για αυτό τον λόγο η ΕΛ.ΑΣ. είναι προσεκτική και εφαρμόζει ως έσχατο μέτρο την καταδίωξη των διακινητών, λαμβάνοντας υπ’όψη το ενδεχόμενο σε ένα όχημα που αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 180χλμ/ώρα να είναι στοιβαγμένοι ακόμη και 15 άτομα ενώ πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν και την μέριμνα για την προστασία τόσο των αστυνομικών όσο και των διερχομένων οδηγών, κατοίκων κοκ

Η Ελληνική Αστυνομία και οι Έλληνες Συνοριοφύλακες που είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη των Συνόρων, μόλις διαπίστωσαν την αύξηση της πίεσης των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών προχώρησαν σε αύξηση περιπολιών με διαρκείς κατοπτεύσεις και επιτήρηση/παρακολουθήσεις σε όλο το εύρος της ΠΑΜΘ ενώ το τελευταίο τρίμηνο ξεκίνησαν εκ νέου και οι πλωτές περιπολίες με συλλήψεις ακόμη κι ΕΝ ΠΛΩ μέσα στον Έβρο ποταμό αποτρέποντας την είσοδο λαθρομεταναστών.

Οι παρούσες συνθήκες λειτουργούν ως υπόμνηση ότι αν αφήσουμε χαλαρή τη συνοριακή φύλαξη τότε θα οδηγηθούμε αρνητικά αποτελέσματα για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Σύνορα και για αυτό απαιτείται ένα πλέγμα συνοριακής φύλαξης και ξεκάθαρη πολιτική βούληση για διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος

Η στελέχωση με επαρκή αριθμό εξοπλισμένων συνοριοφυλάκων εξακολουθεί να είναι το βασικό ζητούμενο για την φύλαξη των συνόρων με άμεση προτεραιότητα να έχει ο Έβρος, τα χερσαία σύνορα και ακολουθεί η Β ζώνη φύλαξης με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που είναι σημεία εξωτερικών συνόρων και παρατηρείται και εκεί μία πίεση από διακινητές με πλαστά έγγραφα και άλλες μεθόδους. Αρκεί να αντιληφθούμε ότι η συνοριογραμμή του Έβρου ισοδυναμεί με την χιλιομετρική απόσταση Αθηνών-Λαμίας όπως τονίζει εμφαντικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων κ. Παναγιώτης Χαρέλας.

Στην περιοχή μας ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίζονται στον Κεντρικό Έβρο όπου φαίνεται ότι αποτελεί μία νέα πρόκληση για τους συνοριοφύλακες αφού οι διακινητές μεταβάλλουν διαρκώς τα σχέδια διέλευσης καθώς χρησιμοποιούν τον ορεινό όγκο για να χάνονται τα ίχνη των διακινουμένων.

Με αυτά τα δεδομένα οι προκηρύξεις για 400 ή επιπλέον 300 συνοριοφύλακες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα καθώς απαιτείται μεγάλη δύναμη κι ενίσχυση σε δυναμικό , πόρους και μέσα και στελέχωση με άτομα από την περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της νησιωτικής Χώρας, που μετά την είσοδο 1εκ. λαθρομεταναστών άρχισαν να “χτίζουν” συνοριακή φύλαξη σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα , έγινε αισθητή η παρουσία τους και κατέστη κατανοητό ότι και η “Θάλασσα έχει Σύνορα” με τις ροές να έχουν περιορισθεί.

Ως προς τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούν αυτή την περίοδο οι Έλληνες Συνοριοφύλακες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων κ. Παναγιώτης Χαρέλας, αναφέρθηκε:

  • α) στις θερμικές κάμερες που βρίσκεται στην τελική φάση του η υλοποίηση του σχεδίου λειτουργίας τους για εντοπισμό δυνάμεων ή κύματος λαθρομεταναστών
  • β) στον Φράχτη που λειτουργεί αποτρεπτικά για 40χλμ αλλά απομένει μία απόσταση 160-170 χλμ για επιτήρηση
  • γ) σε συσκευές ηχητικής προειδοποίησης με εμβέλεια 5χλμ που λειτουργούν ως αποθαρρυντικό μέσο αποτροπής και δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα ακούγονται για πρόκληση σωματικών βλαβών. Πρόκειται για μία προέκταση σειρήνας και η προμήθειά τους γίνεται με κρατικά κονδύλια.

Το διαρκές ρεπορτάζ του Komotinipress επιβεβαιώνει πλήρως τα προαναφερθέντα και επικεντρώνεται στην δημιουργία μιας κατάστασης που τείνει να παγιωθεί με την δημιουργία δίκτυων (υπο)στήριξης των κυκλωμάτων διακίνησης εντός της Ελληνικής Ενδοχώρας.

Επίσης,φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί και ένα σύστημα που υποστηρίζεται από ξένη χώρα διεξάγοντας συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις παρέχοντας λογιστική υποστήριξη σε διακινητές και διακινουμένους ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.

Ως παράπλευρη συνέπεια των παραπάνω πρέπει να θεωρηθεί η εμφάνιση ενός νέου παρασυστήματος που κερδοσκοπεί όχι μόνον με την ζωή των (λαθρο)μεταναστών αλλά και με τον θάνατο των άτυχων που χάνουν την ζωή τους είτε λόγω κακουχιών είτε κάτω από άγνωστες συνθήκες, παρέχοντας μία φαινομενικά “ανθρωπιστική υπηρεσία” νομιμοποιώντας όμως στην ουσία την παρουσία παρατύπων παραθρησκευτικών λειτουργών και ειδικά στην διασυνδετήρια με την υπόλοιπη Θράκη γραμμή του Κεντρικού Έβρου .

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι από το 2000 μέχρι σήμερα, στο ποτάμι του Έβρου και στην γύρω περιοχή, έχουν βρεθεί σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία περίπου 500 σωροί ατόμων ενώ εκτιμάται ότι συνολικά άλλοι 2000 έχουν χάσει τη ζωή τους στο ποτάμι ενώ στο μουσουλμανικό κοιμητήριο στο χωριό Σιδηρώ και το χριστιανικό στην Ορεστιάδα έχουν ενταφιασθεί περισσότεροι από 1500 άγνωστου ταυτότητας (λαθρο)μετανάστες και πρόσφυγες.

Βλέπε και Π. Χαρέλας: Οι αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών, οι «κούρσες θανάτου» και το «ηχητικό κανόνι»

 

Αρθρογράφος