Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και οι πρακτικές ψυχολογικών επιχειρήσεων στις ε/τ σχέσεις

11 Αυγούστου 202001:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Συμβαίνει συχνά να παρασυρόμαστε από την ελληνοκεντρική θεώρηση του κόσμου και να αγνοούμε ή να προσπερνούμε τον τρόπο που οι ¨άλλοι” αντιμετωπίζουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ίσως λόγω κεκτημένης ταχύτητας, βιασύνης ή άγνοιας…

Το ίδιο μάλλον συνέβη και σήμερα. Παρασυρμένοι από την ελληνική ειδησεογραφία από την εμπόλεμη ατμόσφαιρα, τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και του ΣΑΓΕ , μάλλον δεν βρήκαμε χρόνο να δούμε πώς αντιμετώπισαν οι γείτονές μας το όλο ζήτημα…

Με το ένα μάτι στραμμένο στην ελληνική επικαιρότητα και το άλλο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, παρατηρήσαμε ότι στην προαναγγελθείσα ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδρίαζε στις 15.30 υπό τον Τούρκο Πρόεδρο, τα ελληνοτουρκικά ζητήματα ήταν τρίτα και τέταρτα στην σειρά ενώ προηγούνταν θέματα όπως αυτά του κορωνοιου, το άνοιγμα των σχολείων, η κατάσταση στην Βηρυτό.

Ακόμη και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως  CNN TURK, SOZCU είχαν το ζήτημα του Αιγαίου στο 15ο σλάιντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά Μέσα δεν είχαν καθόλου ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα ωστόσο αναφέρονται στο τι μεταδίδουν τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης κυρίως και δεν έχουν πηγές από τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Επίσης, δεν ανέφεραν για καμία κίνηση του Ορούτς Ρέις .

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας μίλησε και για το Oruc Reis. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV Μαρία Ζαχαράκη, αν και αρχικά τόνισε ότι οι διαφωνίες και οι διαμάχες πρέπει να λύνονται μέσα από διάλογο, στη συνέχεια ενημέρωσε για τη θέση Oruc Reis, μη κάνοντας πίσω σε ότι αφορά τη NAVTEX που έχει εκδοθεί.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκείνη αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο και όχι η Τουρκία, ενώ είπε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Μεσόγειος είναι αποκλειστική δική μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα υπόλοιπα  πλέον περνούν στην διάσταση της τουρκικής προπαγάνδας και των ψυχολογικών επιχειρήσεων στα πλαίσια του εν εξελίξει υβριδικού ε/τ πολέμου.

Αρθρογράφος