Τα ερωτήματα της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ προς τον Δήμαρχο Ιάσμου

3 Δεκεμβρίου 202210:46

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Komotinipress επικοινώνησε με τον Γραμματέα Εργαζομένων στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα της ΝΔ, τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Εργαζομένων ΑΔΕΔΥ Ν. Ξάνθης και τον Εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ ΟΤΑ Α Βαθμού από τον οποίον κι  έλαβε και τα επισυναπτόμενα δελτία τύπου που αφορούν στα έργα και τις ημέρες του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν.

ΔΑΚΕ ΟΤΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΑΣΜΟΥ 3-12-2022

ΔΑΚΕ ΟΤΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΑΣΜΟΥ

ΔΑΚΕ ΟΤΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΑΣΜΟΥ

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο πλέον πρόσφατο δελτίο τύπου: Για «καταδυνάστευση» των εργαζομένων στον Δήμο Ιάσμου κατηγορεί τον Οντέρ Μουμίν η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ, η οποία καλεί τις αρμόδιες Αρχές να παρέμβουν προκειμένου να «προστατευτεί η εργασιακή και προσωπική αξιοπρέπεια» των δημοτικών υπαλλήλων.

Παράλληλα, η συνδικαλιστική παράταξη, η οποία θέτει ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Ιάσμου, γνωστοποιεί ότι έγινε αποδεκτή από την Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ η πρόταση της για προκήρυξη 24ωρης απεργίας των δημοτικών υπαλλήλων στον Δήμο Ιάσμου εν ευθέτω χρόνω.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Ξεπερνώντας κάθε έννοια οίησης, δημοκρατίας και δικαίου, ο Δήμαρχος Ιάσμου επέβαλε πειθαρχικές ποινές (!!!) στους συναδέλφους του Δήμου Ιάσμου που παραβρέθηκαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους!!! Όχι μόνο όμως επέβαλε ποινές, αλλά για τον ίδιο λόγο επέβαλε τρεις (3) διαφορετικού είδους ποινές!!! Σε μια μερίδα συναδέλφων επέβαλε ποινή στέρησης μισθού 3 μηνών, σε μια άλλη μερίδα ποινή στέρησης του 1/5 του μισθού και σε μια τρίτη μερίδα έγγραφη επίπληξη, πέρα από κάθε έννοια της αρχής της αναλογικότητας και με γνώμονα τις προσωπικές του εμπάθειες, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και πίεσης, διαλύοντας την ψυχολογική και οικονομική υπόσταση και την προσωπική υπόληψη των εργαζομένων που αυτός θεωρεί «επικίνδυνους».

Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε εκ νέου με την καταδυνάστευση και τις επικίνδυνες καταστάσεις που μεθοδεύει ο Δήμαρχος Ιάσμου.

Επανερχόμαστε λοιπόν με νέα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο:

  • Αληθεύει ότι ζήτησε από τους υπαλλήλους να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας και συγγνώμης δημόσια, ώστε να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον τους και «να μην μείνουν χωρίς ψωμί»;
  • Αληθεύει ότι ασκεί πιέσεις σε δημοτικούς συμβούλους, υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους να παραιτηθούν, αλλιώς «θα τους διαπομπεύσει δημόσια» ή «θα τους πονέσει»;
  • Αληθεύει ότι ασκεί πιέσεις σε δημοτικούς παράγοντες πως θα στείλει στοιχεία στην Εισαγγελία της πρωτεύουσας της Τουρκίας στην Άγκυρα, κατηγορώντας τους για «σχέσεις με το βαθύ Ελληνικό κράτος»; Αν αυτό αληθεύει, μήπως έχει μπερδευτεί και νομίζει ότι είναι Δήμαρχος στον Δήμο… Γκαζιαντέπ και ότι η Εισαγγελία της Άγκυρας έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα πάνω σε Έλληνες πολίτες; Είναι και έγκριτος νομικός λέει…
  • Αληθεύει ότι μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας από την οποία θεωρεί ότι ασκεί διοίκηση βγάζοντας διαγγέλματα, «έθεσε» προφορικά σε δυνητική αργία υπάλληλο ή υπαλλήλους;
  • Αληθεύει ότι ζητά από Νοσηλεύτρια του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου να δώσει εντολή στα μέλη τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου να παραιτηθούν (!!!), γιατί «υπάρχουν σοβαρά θεματάκια και για εκεί»; Γνωρίζει ότι είναι Δήμαρχος και όχι δερβέναγας και ότι η Νοσηλεύτρια είναι εργαζόμενη του Δήμου και όχι ιδιοκτησία του;
  • Αληθεύει ότι κοιμάται στον χώρο του Δημαρχείου κλειδώνοντας τις πόρτες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να εισέλθουν στον εργασιακό χώρο;

Εάν σε όλα τα παραπάνω υπάρχουν έστω ψήγματα πραγματικότητας, εκτός από τις προφανείς παραβάσεις, εκτός από την καταδυνάστευση των εργαζομένων, εκτός από τον κίνδυνο για την ψυχολογική και σωματική υγεία τους, τίθενται και μια σειρά άλλων ζητημάτων τα οποία είναι καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας να ελέγξει άμεσα και να επιληφθεί επ’ αυτών συνολικά. Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται πλέον καμία συζήτηση για δυνατότητα χρηστής και ομαλής διοίκησης, αλλά υφίσταται αναγκαιότητα για άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Οργάνων της Πολιτείας.  Ως εκ τούτου καλούμε ξανά όλες τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν, να επέμβουν και να προστατέψουν την εργασιακή και προσωπική αξιοπρέπεια, αλλά και την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, ώστε να προληφθούν δυσάρεστα και μη αναστρέψιμα γεγονότα.

Η οποιαδήποτε παραίτηση ή αλλαγή στάσης του Δημάρχου δεν έχει καν νόημα. Τον έχει ήδη απαξιώσει η ίδια του η Δημοτική Παράταξη με τον πλέον εμφατικό τρόπο, σε βαθμό τέτοιο που οποιαδήποτε αναφορά εκ μέρους του στη λαϊκή βούληση να προκαλεί θυμηδία και γέλωτα. 

Συνάδελφοι του Δήμου Ιάσμου, γνωρίζετε καλά ότι δεν είστε μόνοι σας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΔΑΚΕ ζήτησε να πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία για όλα όσα διαδραματίζονται στον Ίασμο, παρόλο που το ζήτημα δεν υπήρχε στα προς συζήτηση θέματα. Έπειτα από κάποιες αρχικές αντιρρήσεις, με την δική μας επιμονή, η πρόταση για προκήρυξη απεργίας έγινε εντέλει δεκτή.

Αν παρεμπιπτόντως κανείς αναρωτηθεί γιατί η ΔΑΚΕ-ΟΤΑ ασχολείται έντονα με το θέμα, ενώ η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας θεωρούσε ότι αρκετά ασχολήθηκε, δίκιο θα έχει να το κάνει. Αναρωτιόμαστε και εμείς, αν και μάλλον γνωρίζουμε την απάντηση. Καταρχάς, καλό θα ήταν ο Πρόεδρος της Ε.Ε. να απαντάει στα τηλεφωνήματα των συναδέλφων, οι οποίοι τον αναζητούσαν εναγωνίως ως θεσμικό εκπρόσωπο, αποζητώντας τη στήριξη της Ομοσπονδίας. Άλλωστε θα ήθελαν να μάθουν γιατί ενώ είχε μεγαλοπρεπώς ανακοινώσει πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα αναφερόταν στο θέμα του Ιάσμου (σύμφωνα και με σχετική απόφαση της ΕΕ), τελικά όπως είπε και στον Δήμαρχο, ‘’δεν το έκανε για να μην τον στοχοποιήσει’’.

Αν η ‘’Συνδικαλιστική Ανατροπή’’ και τα στελέχη της θεωρούν ότι μπορούν να ακολουθούν την τακτική του ‘’λέμε ό,τι θέλει να ακούσει το ακροατήριο’’ χρησιμοποιώντας μεγαλοστομίες και όμορφα επαναστατικά τσιτάτα μπροστά στους «συναδέλφους-ψηφοφόρους» (όπως τους θεωρούν προφανώς), ή ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τον μανδύα της Ομοσπονδίας για να στοχοποιούν Δημάρχους κατά βούληση για να λύνουν τα παραταξιακά τους θέματα, εμείς τους πληροφορούμε ότι θα είμαστε εδώ να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Θεωρούμε ότι είναι πρωτοφανές σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η επιβολή πειθαρχικών ποινών επειδή οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη γενική Συνέλευση του Σωματείου τους,  η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που αποτελείται από την ‘’Συνδικαλιστική Ανατροπή’’ να μην δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον, με την ανάλογη βαρύτητα.  Σε άλλες περιπτώσεις – εξίσου σημαντικές ή ίσως και όχι-  δείχνει αξιοζήλευτα αντανακλαστικά, κατά βούληση πάντα.. Έχει βέβαια να ασχοληθεί και με τις εκλογές των Υπηρεσιακών διακινώντας προεκλογικό υλικό, ενώ και ο τοπικός σύλλογος δεν δίνει πολλούς εκπροσώπους στα Συνέδρια, ούτε και είναι και απόλυτα προσκείμενος στην ‘’ακομμάτιστη παράταξη’’».

Οντέρ Μουμίν εναντίον όλων: Παρορμητισμός ή σκοπιμότητα από τον Δήμαρχο Ιάσμου;

 

Αρθρογράφος