Τ.Ε ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Τα ΤΟΜΥ προβλέπεται να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους

7 Ιουνίου 201808:35

Με την πολυδιαφημιζόμενη “τομή” στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί ξανά να δημιουργήσει μαγική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ). 

Η κυβέρνηση δίνει τα “ρέστα” της στην εξαπάτηση των λαϊκών οικογενειών, που στον 21ο αιώνα δεν έχουν πρόσβαση στην πρόληψη, που πληρώνουν ακόμα και τον προγεννητικό τους έλεγχο και τα εμβόλια των παιδιών τους, που όσοι αθλούνται πληρώνουν ακόμα και τον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο,  ενώ δεν υπάρχουν -σε πολλές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, δερματολόγοι, ενδοκρινολόγοι- επαρκείς σε αριθμό συμβεβλημένοι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ για να μπορέσει να απευθυνθεί.

Την ίδια ώρα που υπάρχουν  κενές οργανικές θέσεις στο Γ.Ν. και δεκάδες άλλες στα Κέντρα Υγείας του Νομού, συνεχίζεται η προπαγάνδα των χιλιάδων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών στο χώρο της Υγείας!!

Όσες φιέστες και αν στήσει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την εξαπάτηση διαρκείας του λαού για τη δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προσπαθούν να κρύψουν από το λαό ότι ο ψηφισμένος κρατικός προϋπολογισμός προχωράει σε περαιτέρω σφαγιασμό της κρατικής χρηματοδότησης, των δημόσιων μονάδων Υγείας κατά 326 εκατ. ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214 εκατ. ευρώ, που θα προσθέσει επιπλέον βάρη στις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές Υγείας.

Δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι ΤΟΜΥ, που διαφημίζονται από την κυβέρνηση σαν “Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας”, είναι ένα από “τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών”, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” για την τρίτη αξιολόγηση.  Δηλαδή, οι ελάχιστοι γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς και με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με “πετσοκομμένα” δικαιώματα και μισθούς πείνας.

Με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση αυτών των Τοπικών Μονάδων Υγείας και χωρίς ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάγνωση ασθενειών, μόνο σαν αστείο ακούγεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα παρέχουν υπηρεσίες Πρόληψης, προαγωγής της υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνιους πάσχοντες, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ’ οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων και πολλά άλλα, που αναφέρονται στο νόμο για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

 Οι “υψηλού επιπέδου” υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω των ΤΟΜΥ αντιστοιχούν το πολύ σε μια γρήγορη εξέταση και μια συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η “σημαντική στιγμή” της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας είναι οι 4 ΤΟΜΥ για ολόκληρο τον Δήμο Κομοτηνής, για ένα πληθυσμό της πόλης της Κομοτηνής με 51000,  και οι οποίες ισχυρίζονται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας στον ευρύτερο δήμο. Αλήθεια, τί είδους πρόληψη μπορεί να κάνει ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός που είναι υπεύθυνοι για περίπου 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά; Αλήθεια, τί παροχές Υγείας μπορούν να καλυφθούν από τέτοιου είδους δομές Υγείας;

Η κυβέρνηση  υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εκμεταλλευτές του λαού, με μέτρα που επιδεινώνουν την υγεία και τους όρους παροχής της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης. Διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στη δυνατότητα να αξιοποιούνται από το λαό οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας. 

Τώρα απαιτείται η οργάνωση της λαϊκής πάλης:

Για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, για την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 Με Κέντρα Υγείας και περιφερειακά Ιατρεία συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, Εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη.

Αρθρογράφος