Στους δρόμους οι βιοτέχνες

26 Αυγούστου 201301:03

Ξεχειλίζουν η οργή και η αγανάκτηση των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της Βόρειας Ελλάδας, ενώ η απόγνωση «έχει χτυπήσει κόκκινο». Οι προσωπικές εμπειρίες που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των Βιοτεχνικών Σωματείων από τη Μακεδονία και τη Θράκη στην πρόσφατη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη ήταν πολλές φορές δραματικές και χωρίς ίχνος υπερβολής.

Ηταν ιστορίες από την άγρια καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι «δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο». Προς το παρόν, μαζεύουν στα -άδεια από ευρώ- συρτάρια τους τα μπιλιετάκια του ΟΑΕΕ, που απειλεί τους οφειλέτες με κατασχέσεις. Μαζεύουν ακόμη τα σημειώματα της Εφορίας, ενώ τρομάζουν στην ιδέα και μόνο πως έρχεται και νέα επιβάρυνση στο λειτουργικό τους κόστος με το άνοιγμα της αγοράς τις Κυριακές. Και αναζητούν τρόπους αντίδρασης, αφού, όπως λένε, «δεν πάει άλλο…».

Αυτός, άλλωστε, ήταν κι ο λόγος για την πραγματοποίηση της σύσκεψης, στην οποία συζητήθηκαν οι πρόσφατες αποφάσεις του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος) για συλλαλητήριο στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ και για κλείσιμο των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου. Ο προβληματισμός των προέδρων των ομοσπονδιών που συμμετείχαν στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης ήταν έντονος, τόσο για την αναγκαιότητα της μαζικής καθόδου των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στη Θεσσαλονίκη, όσο και για το κλείσιμο των καταστημάτων. Ως προς το δεύτερο, οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν ήταν πολλές, καθώς -όπως τονίστηκε- δεν πρέπει να επιλέγονται μορφές κινητοποιήσεων «που ματώνουν τη δική μας τσέπη», αλλά λύσεις που θα πλήττουν την κυβέρνηση «στο σημείο που πονάει», όπως για παράδειγμα τα δημόσια έσοδα. Ομως σχεδόν όλοι συμφώνησαν πως η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ είναι αναγκαία, αν και κάποιοι θεωρούν πως η παρακίνηση των συναδέλφων τους να βγουν στους δρόμους δε θα είναι εύκολη υπόθεση. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν, πάντως, και φωνές -όπως αυτές διατυπώνονται από τα μέλη του νεοσύστατου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες»- που υποστηρίζουν πως οι κινητοποιήσεις πλήττουν την πόλη αλλά και το θεσμό της ΔΕΘ, θυμίζοντας τις εικόνες του αστυνομοκρατούμενου κέντρου και της νεκρής αγοράς.

Για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση κάλεσε τους βιοτέχνες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ενώ ο αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαργύρης, τόνισε την ανάγκη «η αγανάκτηση των μικρομεσαίων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων να μετατραπεί σε μια δημιουργική αγωνιστική διεκδίκηση για την επίλυση των προβλημάτων».

Θηλιά οφειλών

«Η μικρομεσαία -και ιδιαίτερα η μικρή- επιχείρηση δέχεται την τελευταία τριετία μια άνευ προηγουμένου επίθεση», πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς και περιέγραψε τη βεντάλια των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχουν λυγίσει τους μικρομεσαίους κι έχουν στεγνώσει την αγορά. Μίλησε για τη θηλιά των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, που -πέραν της απειλής κατάσχεσης ή ακόμη και προσωποκράτησης- στερεί από τους ασφαλισμένους την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άσκησε δριμεία κριτική στη διοίκηση του οργανισμού. Αναφέρθηκε ακόμη στην άδικη -όπως είπε- ποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, στην αδυναμία πρόσβασης για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων (περίπου 80%-90%) στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στο «φάσμα» των πλειστηριασμών της α΄ κατοικίας, που απειλεί χιλιάδες επαγγελματίες.

Η αντοχή των επιχειρηματιών φαίνεται πως εξαντλείται, όπως φάνηκε και από την κραυγή αγωνίας των προέδρων των ομοσπονδιών, αλλά και κάποιων επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης. «Κάθε μέρα κλείνει κι ένα μαγαζί στη Ροδόπη», είπε ο πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου, Αργύρης Αργυρόπουλος, ενώ στο 10% ανέρχονται τα λουκέτα στην αγορά της Φλώρινας, όπου οι επενδύσεις είναι ανύπαρκτες. Ο πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων του ακριτικού νομού, Σάββας Σαπαλίδης, εξέφρασε την απόγνωση και την οργή των συναδέλφων του, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες λαμβάνουν τις επιστολές του ΟΑΕΕ που απειλεί με κατασχέσεις «και αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου». Και δήλωσε πως «η Φλώρινα θα είναι παρούσα στην κινητοποίηση της ΔΕΘ».

Ανάλογη δήλωση έκαναν και συνάδελφοί του από τους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίοι ωστόσο είναι απαισιόδοξοι για την επιτυχία της άλλης πρότασης της ΓΣΕΒΕΕ, που αφορά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων. «Στο προηγούμενο κλείσιμο οι συνάδελφοι διεμήνυσαν πως κατεβάζουν ρολά για τελευταία φορά», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Ξάνθης, Σωτήρης Τσιακίρογλου, ενώ το ίδιο κλίμα μετέφερε και η Μαρία Ζιμπιλιάδου από την Ομοσπονδία των Σερρών, όπου οι δυο προηγούμενες κινητοποιήσεις είχαν, όπως είπε, 100% επιτυχία. Σύμφωνα με την κ. Ζιμπιλιάδου, πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι αντίδρασης, όπως ο αποκλεισμός των τελωνείων και οι καταλήψεις σε εφορίες και στον ΟΑΕΕ, ενώ συνάδελφοί της πρότειναν αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και δυναμικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

πηγή: www.agelioforos.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr