Στους δρόμους της Κομοτηναίϊκης Βασιλόπιτας

31 Δεκεμβρίου 201317:08

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και οι Κομοτηναίοι προσπαθούν την τελευταία στιγμή με όσο κουράγιο και –κυρίως-χρήματα τους έμειναν στην τσέπη να αγοράσουν τα βασικά είδη για το γιορτινό τραπέζι. Στην αρχή του τραπεζιού η βασιλόπιτα με το απαραίτητο φλουρί!
Ο φακός του komotinpress επισκέφθηκε τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Κομοτηναίων καταναλωτών που ξεκινούν ή τελειώνουν τα ψώνια με την αγορά του παραδοσιακού γλυκού .
Το βασικό ερώτημα που διατυπώσαμε στους υπευθύνους των καταστημάτων και εργαστηρίων αρτοποιϊας και ζαχαροπλαστικής δεν μπορούσε να είναι άλλο από το πώς επηρρέασε η κρίση τις παραδοσιακές συνήθειες των καταναλωτών.

PC300113
Ο Άρης Θεοδωρίδης, υπεύθυνος του αρτοποιείου Ο ΣΙΤΟΣ, βλέπει την αγορά να κινείται υποτονικά με τον κόσμο αρκετά σφιγμένο στις αγορές του, προσπαθώντας να αγοράσει τα απολύτως απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι.
Ο Κώστας Κωνσταντίνου από το ομώνυμο ζαχαροπλαστείο εκτιμώντας την κίνηση της αγοράς μέχρι το μεσημέρι της Παραμονής βλέπει ότι οι παραοδσιακοί πελάτες του παρέμειναν πιστοί στο έθιμο προτιμώντας τις μικρότερες πίτες. Ο κ. Κωνσταντίνου διαπιστώνει ότι η κίνηση είναι μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι παρά το γεγονός ότι οι τιμές τόσο στο δικό του κατάστημα όσο και στα άλλα εργαστήρια της πόλης παραμένουν οι ίδιες από το 2009 (10 ευρώ το κιλό) επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι έχουν αυξηθεί κατά 30% οι τιμές των πρώτων υλών όπως και τα πάγια έξοδα, γεγονός που από μόνο του δείχνει το μέγεθος της κρίσης την οποία τελικά την μοιράζονται οι επαγγελματίες της πόλης με το κοινό και τους πελάτες τους.

emmianna
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα γνωστά αρτοζαχαροπλαστεία ΛΕΧΟΥΔΗΣ που προσπαθεί στο πνεύμα της σημερινής πραγματικότητας να σταθεί στο πλευρό του καταναλωτή με προσφορές τύπου happy hour καθ’όλη την εορταστική περίοδο.
Η Μένια από το πρατήριο άρτου «Οι Αρτοποικιλίες της Μένιας» τονίζει για το komotinipress ότι οι Κομοτηναίοι προπάντων εξασφαλίζουν την αγορά του ψωμιού και τα είδη της πρώτης ανάγκης για το γιορτινό τραπέζι ενώ ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στις μικρού μεγέθους βασιλόπιτες.
Οι κυρίες Έμμυ και Άννα Λουλουδοπούλου από ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ , όπως μας είπαν, ζύμωσαν και στόλισαν με το μοναδικό παραδοσιακό τρόπο 500 βασιλόπιτες που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις και απαιτήσεις από τις οποίες έχουν αγορασθεί περίπου 300 δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δική τους εκτίμηση για το πώς κινείται η αγορά της πόλης.

menia
Η Ελευθερία Αποστολίδου από τα αρτοζαχαροπλαστεία Μαντενίδη στηρίζεται στους σταθερούς καθημειρνούς πελάτες της κρατώντας τις τιμές της όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες στα ίδια επίπεδα με αυτά της τελευταίας τριετίας διότι όπως λέει η ίδια «τέτοιες μέρες μοιραζόμαστε τη χαρά του γεμάτου τραπεζιού με τους συμπολίτες μας και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος».
Τελευταία στάση του komotinipress στην «γκαλερί της Βασιλόπιτας» του Ζαχαροπλαστείου ΜΕΛΙΣΣΑ που και αυτή τη χρονιά περιμένει τους παραδοσιακούς πελάτες του ζαχαροπλαστείου που επί τρεις γενιές καταθέτουν την τέχνη και την τεχνική τους στη γευσιγνωσία της πόλης δημιουργώντας μια ξεχωριστή παραδοσιακή γλυκιά γωνιά της πόλης.

aris
Στο ρεπορτάζ του komotinipress διαπιστώσαμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας αγοράζουν και τις λεγόμενες «βιομηχανικές βασιλόπιτες» από τα μεγάλα πολυκαταστήματα με χαμηλότερη τιμή (ειδικά λίγες ώρες πριν το κλείσιμο) προσπαθώντας να μη στερήσουν από τα οικεία και αγαπημένα πρόσωπά της την εικόνα του γεμάτου τραπεζιού.

Η ελπίδα και μία ευχή για μία ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ στα χείλη όλων μας!

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr