Στον αριθμό 250 τα φάρμακα σε έλλειψη στη Ροδόπη

27 Ιανουαρίου 202011:48

Στον αριθμό 250 φτάνουν τα φάρμακα στα οποία παρουσιάζονται ελλείψεις στην Ροδόπη( Σακχάρου, ογκολογικά, αντιθρομβωτικά, για την κυκλοφορία του αίματος).

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρος Τσαπέκος, λέγοντας πως ο υπουργός Υγείας δεν έχει καλή ενημέρωση πως μόνο σε 27 φάρμακα παρουσιάζονται ελλείψεις. «Την ενημέρωση την πήρε από τις εταιρείες, ενώ κανονικά θα έπρεπε να την πάρει από τα Φαρμακεία. Δυστυχώς συμφέροντα, όχι μακριά και από τους Φαρμακοποιούς, κάνουν εξαγωγές Φαρμάκων από τις Αποθήκες της Ελλάδας, σε άλλες Χώρες βγάζοντας χρήματα και αφήνοντας στο έλεος του Θεού τους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να αφήνουν τις αγωγές που ακολουθούν.
Το Κράτος και ο Υπουργός Υγείας, έχουν τα εργαλεία να σταματήσουν, βάζοντας απαγορευτικά εξόδου των φαρμάκων για πολλούς μήνες, αυτή την αιμορραγία φαρμάκων προς το εξωτερικό και τα οικονομικά παιχνίδια στη πλάτη του Ελληνικού Λαού…και όχι να κλείνουν το μάτι…διαχρονικά…

Εμείς ως Πανελλήνιος Σύλλογος τις επόμενες μέρες θα συναντηθούμε με τον ΕΟΦ και ξεκινάμε μια εκστρατεία καταγραφής των ελλείψεων. Θέλουμε να συναντηθούμε με τον Υπουργό Υγείας, αλλά και με τον Πρωθυπουργό…Σκεφτόμαστε μάλιστα να προσφύγουμε και στη Δικαιοσύνη, αν δεν ληφθεί κάποια πρωτοβουλία», τόνισε με νόημα ο κ.Τσαπέκος.

Σε ότι αφορά τα ΜΗΣΥΦΑ-Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα-, οι τιμές τους έχουν πάει στο τριπλάσιο και δεν έχει πέσει όπως έλεγαν, πως λόγω του ανταγωνισμού αυτό θα γινόταν. «Δικαιωθήκαμε οι Φαρμακοποιοί σε αυτό όταν αντιδρούσαμε στην απελευθέρωση αυτών των φαρμάκων. Το γνωστό μας Ντεπόν έχει τριπλασιασθεί η τιμή του για παράδειγμα», υπογράμμισε ο κ. Τσαπέκος.

Επι πλέον πρόσθεσε την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και το μνημόνιο συνεργασίας στην Υγεία με τα Ιδιωτικά Φαρμακεία για την πιλοτική Δωρεάν χορήγηση για ένα χρόνο 43 Φαρμάκων υψηλού κόστους για ογκολογικούς ασθενείς.

«Είναι μια συμβολή των Φαρμακοποιών για να απαλύνεται ο πόνος και η ταλαιπωρία αυτών των ασθενών. Πιστεύω πως η πιλοτική εφαρμογή θα οδηγήσει και στην κανονική χορήγηση από τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς θα εξυπηρετούνται τάχιστα οι ασθενείς», σημείωσε ο κ. Τσαπέκος.
Τέλος ανέφερε πως το παράδειγμα της ενημέρωσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης στα Σχολεία, υιοθετήθηκε ως παράδειγμα και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο σύλλογο, θα εφαρμοσθεί και σε άλλες περιοχές της Χώρας.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Τσαπέκου στην ΕΡΤ Κομοτηνής

(ΠΗΓΗ: Βασιλική Μαχαίρα/ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ)

Αρθρογράφος