Στις 20/8 η έξοδος της Ελλάδας από την “ενισχυμένη εποπτεία”

8 Αυγούστου 202209:59

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται ήδη η κοινή επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία αναγγέλλεται και επισήμως η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία, στις 20 Αυγούστου.

Οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν τη χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ένας κατάλογος 22 εκκρεμών μεταρρυθμίσεων πρέπει να ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο, αλλά το κυρίαρχο μήνυμα είναι  ότι η Ελλάδα τα κατάφερε παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών και παύει πλέον να αποτελεί μια εξαίρεση στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Βέβαια η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει άνευ όρων και ορίων δημοσιονομική ελευθερία, αφού ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως και το 2059 οπότε η χώρα θα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ και σειρά ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον κατάλογο με τις 22 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να παραδοθούν τον Οκτώβριο προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης μέτρων ελάφρυνσης χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η πρώτη μεταπρογραμματική έκθεση θα δοθεί στην δημοσιότητα το Νοέμβριο από την Κομισιόν ενώ το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την δόση που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019.

 
 
 

  «Ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, θα περιλαμβάνει και το 2023, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κόστους 450 εκατ. ευρώ». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός θα είναι απολύτως έτοιμος τον Σεπτέμβριο με κοστολογημένα μέτρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό (σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ), «φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι, που θα αξιοποιηθεί στο σύνολό του προς όφελος της κοινωνίας από τον Σεπτέμβριο και μετά (για πρόσθετα μέτρα στήριξης)». Συμπλήρωσε δε, πως «πρέπει τον Σεπτέμβριο να μετρήσουμε τι δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται το καλοκαίρι, να βρούμε με ακρίβεια το περιθώριο που έχουμε και στη συνέχεια, επειδή λειτουργούμε συλλογικά, να υπάρξει ιεράρχηση από τον πρωθυπουργό». Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνεισφορά του τουρισμού, λέγοντας ότι «προβλέπαμε έσοδα από τουριστικές εισπράξεις 15 δισ. ευρώ και πιθανόν να ανέλθουν κοντά στα 18 δισ. ευρώ ή να τα υπερβούν».

Τέλος, είπε πως «το μεγάλο πρόβλημα- σε παγκόσμιο, σε ευρωπαϊκό και φυσικά σε ελληνικό επίπεδο- είναι η ακρίβεια, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, η επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών». Προσθέτοντας ότι «εάν δεν υπάρξουν οριζόντιες ευρωπαϊκές λύσεις, κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της επιβάρυνσης».

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews, )

Αρθρογράφος