Στην Τανάγρα σήμερα τα πρώτα έξι Rafale της ΠA – Τα μηνύματα από την παρουσία του κ. Ιλχάν Αχμέτ (video)

19 Ιανουαρίου 202214:01

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

 Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα γαλλικά μαχητικά αναχώρησαν από την Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης. Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα, πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Μετά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, τα Rafale θα συνοδεύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

 

Στο βίντεο της υποδοχής εντοπίσαμε και τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

 

 

 

 

Όπως επισημαίνει κι ο ίδιος σε ανάρτησή του στο facebook: Ως μέλος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, παραβρέθηκα μαζί με τους συναδέλφους του Κινήματος Αλλαγής στην σημερινή τελετή που έλαβε χώρα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας για την άφιξη στην Ελλάδα των πρώτων έξι πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ από την Γαλλία

Η παρουσία του κ. Ιλχάν Αχμέτ, ενός προβεβλημένου και με τεράστια δυναμική και εύρος πολιτικής ευελιξίας εκπροσώπου των Μουσουλμανικών Μειονοτήτων που ζουν στην Θράκη, έχει ιδιαίτερη αξία και νόημα ως προς την δεδηλωμένη προσήλωση της Ελληνικής Πολιτείας στις Αρχές της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας χωρίς αγκυλώσεις και αναχρονιστικές συμπεριφορές.

Τα πολλαπλά μηνύματα από την παρουσία του κ. Ιλχάν Αχμέτ στο Π/Β ΑΕΤΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο – συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 – από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα δύο από τα έξι Rafale που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

 

 

Αρθρογράφος