Στην “γκρίζα ζώνη” η αγορά της Κομοτηνής – Πρόσκαιρη ανάσα η άφιξη φοιτητών

6 Οκτωβρίου 202109:21
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής όπου ψήφισαν 250 εκ των 350 ενεργών μελών του, εκ των οποίων τα 2/3 έκαναν χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και δεν συμμετείχαν στην δια ζώσης διαδικασία.
 
Τα αποτελέσματα δεν φαίνεται ότι θα αλλάξουν το σημερινό σκηνικό στον φορέα που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες της Κομοτηνή.
 
Η αγορά της πόλης, ωστόσο, βρίσκεται σε μία κατάσταση παρατεταμένης κρίσης μετά τις όχι και τόσο αποδοτικές θερινές εκπτώσεις,  μία ανάσα διαφαίνεται στην τρέχουσα περίοδο με την εμφάνιση των φοιτητών.
 
Η σχολική περίοδος δεν είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στην τοπική αγορά με εξαίρεση δύο μεγάλες αλυσίδες.
 
Με πρόσχημα την πανδημία ουδείς εκ των αρμοδίων σε τοπικό επίπεδο προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες κινητικότητας και συντηρείται ένα απαρχαιωμένο μοντέλο “τόνωσης” της τοπικής αγοράς….
 
Περιμένουμε τα Χριστούγεννα και βλέπουμε….
 
Υπάρχουν επαγγελματίες στην πόλη που κλείνουν ταμειακή με μηδενικούς τζίρους ή με ελάχιστα ευρώ.
 
Ωστόσο, οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής έχουν και άλλες αναγνώσεις που θα πρέπει να (δια)συνδεθούν με άλλες παρόμοιες και παρεμφερείς διαδικασίες σε ενώσεις και συλλόγους και που αποσκοπούν στην ανασύνθεση του τοπικού πολιτικο-κομματικού σκηνικού.
 
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναμενόμενη  μία τεράστια οικονομική κρίση που είναι πλέον προ των πυλών: Το φαινόμενο της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα σε όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς και η ισχυρή ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με μια γενική αύξηση των τιμών των καθημερινών καταναλωτικών αγαθών, προδιαγράφουν μία πραγματικότητα την οποία όλοι αποσιωπούν ή παραβλέπουν (προς το παρόν)..
 
Στις υπόλοιπες ειδήσεις η ανάπτυξη έρχεται

Αρθρογράφος