Στην αστυνομία έσυρε συνδικαλιστές ο δήμαρχος Ιάσμου

5 Οκτωβρίου 202217:26

Σε διώξεις κατά συνδικαλιστών προχώρησε τη Τρίτη 4 Οκτώβρη ο δήμαρχος Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, Οντέρ Μουμίν, με αποτέλεσμα τέσσερις συνδικαλιστές να προσαχθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου.

Οι συνδικαλιστές, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης και ένα μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν μεταβεί στο δημαρχείο προκειμένου να καταθέσουν αίτημα σύγκλησης γενικής συνέλευσης για την Παρασκευή 7 Οκτώβρη. Την προηγούμενη ημέρα, ο δήμαρχος Ιάσμου είχε απαιτήσει η επίσκεψη και η γενική συνέλευση των εργαζομένων να μην γίνει εντός ωραρίου και εντός της υπηρεσίας, υποστηρίζοντας πως έτσι «θα διαταράζονταν η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, ο δήμαρχος επιτέθηκε φραστικά και άρπαξε το κινητό ενός από αυτούς, υποστηρίζοντας πως βιντεοσκοπούνταν παράνομα και ύστερα από την υποβολή μηνύσεων εκατέρωθεν, συνελήφθησαν τόσο οι συνδικαλιστές όσο και ο δήμαρχος και αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή της Εισαγγελέως.

Ο δήμαρχος Ιάσμου έχει επιδοθεί σε μία εκστρατεία στοχοποίησης κατά των εργαζομένων του δήμου το τελευταίο διάστημα, κατηγορώντας τη «συντριπτική τους πλειοψηφία» πως «εργάζονται χωρίς αυτοθυσίες, χωρίς κανόνες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του δημότη ή σε κάθε περίπτωση, σκόπιμα απέφευγαν να εργαστούν αποτελεσματικά». Μάλιστα, με ανακοίνωσή του είχε ζητήσεις τις 27 Σεπτέμβρη τις παραιτήσεις όλων των Γενικών Διευθυντών, Προϊσταμένων Τμημάτων και Ειδικών Συνεργατών του Δήμου Ιάσμου, ενώ νωρίτερα, στις 13 Μαϊου είχε καλέσει σε απολογία 10 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και υπηρεσιών καταλογίζοντάς τους πληθώρα πειθαρχικών παραπτωμάτων την οποία και απέσυρε μετά από συνάντηση με τον Σύλλογο των Εργαζομένων.

Στο αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου βρέθηκε και κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η άδικη δίωξη συνδικαλιστών και εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη στους προσαχθέντες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Ροδόπης καταδικάζει απερίφραστα τη στάση του δημάρχου Ιάσμου που «στοχοποιεί δημοτικούς υπαλλήλους και καταφέρεται απέναντι σε εκλεγμένους συνδικαλιστές, οδηγώντας τους στα αστυνομικά τμήματα σαν να είναι εγκληματίες με στόχο την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής τους δράσης».

Παράλληλα η ανακοίνωση σημειώνει: «Το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου Ιάσμου, όπως και στους υπόλοιπους δήμους, που στόχο έχει την συγκάλυψη όλου του νομοθετικού πλαισίου που μετατρέπει την Τοπική Διοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δήμων, την άγρια φοροληστεία των δημοτών. Αυτή είναι η ουσία της υπολειτουργίας των υπηρεσιών όλων των δήμων και όχι οι εργαζόμενοι που ζουν στο πετσί τους την εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και της αυταρχικές συμπεριφορές των Δημοτικών Αρχών, όπως αυτή του δημάρχου Ιάσμου.

Τώρα χρειάζεται να ενταθεί η διεκδίκηση προς το κράτος και την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την κάλυψη των αναγκών τόσο των κατοίκων, όσο και των εργαζομένων του δήμου Ιάσμου.

Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν μέσα από το σωματείο τους, οργανώνοντας την απεργιακή μάχη που βρίσκεται μπροστά μας, στις 9 του Νοέμβρη, διεκδικώντας την κάλυψη των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως και μέτρα για την επιβίωση από την ακρίβεια που χτυπά κάθε λαϊκή οικογένεια».

(πηγή:902)

Αρθρογράφος