Στη Βουλή φέρνει η Ν. Γκαρά την αποζημίωση και την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες στον Έβρο

23 Ιανουαρίου 202111:20

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Άμεση αποζημίωση πληγέντων, αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου», την οποία συνυπογράφουν 22 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σήμερα η  Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κα Νατάσα Γκαρά.

 

Η κα Γκαρά αναφέρεται στα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την 12η Ιανουαρίου εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένες ζημίες σε οικίες, καλλιέργειες, επιχειρήσεις και υποδομές. Άμεση κρίνεται η ανάγκη τόσο για άμεσες αποζημιώσεις, για λήψη οικονομικών μέτρων στήριξης και διευκόλυνσης όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες και για επίσπευση υλοποίησης των αναγκαίων έργων και χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών.

 

Επιπλέον, σημειώνει η κα Γκαρά, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών (ΣΔΚΠ) για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου και στην ένταξη και χρηματοδότηση έργων για τη θωράκιση του νομού, τα οποία ήταν αναγκαία εδώ και δεκαετίες:

 

  • Την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΥΠΕΝ, 2016).

 

  • Την Έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής Ποταμού Έβρου του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης (EL12) και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΦΕΚ 2639/τ. Β΄/05-07-2018).

 

  • Την ένταξη στις προτεραιότητες του Προγράμματος «Φιλόδημος» των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αφήνοντας ήδη αξιολογημένα και έτοιμα προς ένταξη έργα στην κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα για τον νομό Έβρου είχαν δοθεί 1,3 εκ ευρώ για τα αναχώματα σε Σουφλί και Πύθιο και 1,6 εκ ευρώ για την αποκατάσταση αναχωμάτων στον Έβρο για τις περιοχές Διδυμοτείχου και Φερών.

 

  • Την έγκριση και χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δώδεκα μελετών για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου για τον Νομό Έβρου καλύπτονταν οι παρακάτω μελέτες:

 

-Μελέτη Στατικής Επάρκειας Σίφωνα Κομάρων, ύψους 24.800,00 €.

 

-Εκπόνηση Μελετών Υλοποίησης Αντιπλημμυρικών Έργων στις Αποστραγγιστικές Τάφρους Ορεστιάδας, ύψους 37.000,00 €.

 

-Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Αποκατάστασης Δανειοθαλάμων Απόληψης Υλικού του Έργου «Αποκατάσταση και Συντήρηση Αντιπλημμυρικών Έργων Ποταμών Έβρου, Άρδα, Ερυθροποτάμου και Παραποτάμων τους στο Νομό Έβρου», ύψους 248.000,00 €.

 

-Αποκατάσταση Πρανούς Αριστερού Αντερείσματος Φράγματος Ρέματος Καλύβα Κομάρων ν. Έβρου και Εργασίες για την Αποκατάσταση της εκκένωσής του, ύψους 134.495,41 €.

 

-Επισκευαστικές Εργασίες Στεγανοποίησης στον Σίφωνα Κομάρων Ν. Έβρου, ύψους 40.000,00 €.

 

-Υπογειοποίηση Αρδευτικού Δικτύου των Παρέβριων Αγροκτημάτων Φυλακτού- Λύρας –Λαγυνών –Τυχερού –Θυμαριάς –Γεμιστής ύψους 1.300.000, 00 €.

-Επισκευή Τηλεμετρικού Δικτύου Σταθμών Μέτρησης Ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου, ύψους 19.500,00 €.

 

-Κατασκευή Νέων Δίδυμων Καταθλιπτικών Αγωγών στον Ποταμό Άρδα, ύψους 3.695.000,00 €.

 

-Δαπάνες Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών λόγω Πλημμυρών Έβρου. Υποέργο: Αποκατάσταση της Έμφραξης του Ποταμού Έβρου, ύψους 76.812,60 €.       

 

Επισημαίνει επιπλέον, την αποδόμηση του προγράμματος «Φιλόδημος» από την  κυβέρνησης της ΝΔ και ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

 

– Ποιες δράσεις και έργα του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης ΝΔ και πως παρακολουθείται η υλοποίησή τους και η πρόοδος των μέτρων του ΣΔΚΠ Έβρου;

 

– Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται τα ως άνωθεν αναφερόμενα ενταγμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;

 

– Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν για να υλοποιηθούν τάχιστα τα ήδη ενταγμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;

 

– Σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να καταβληθεί το ταχύτερο δυνατό το έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους πληγέντες;

 

– Σε τι ενέργειες θα προβούν για να ενισχυθούν οι Δήμοι και η Περιφέρεια για την καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, οικοσκευές, αυτοκίνητα, μηχανήματα και την έγκαιρη αποζημίωσή τους;

 

– Ποια οικονομικά μέτρα αποζημίωσης και διευκόλυνσης στους πληγέντες επιχειρηματίες του νομού θα λάβουν;

 

– Είναι στις άμεσες προτεραιότητες των Υπουργείων η αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν, αλλά και η αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν σε ιδιώτες, και σε υποδομές των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και με ποιους τρόπους;

 

– Ποιά είναι η πορεία απορρόφησης του κονδυλίου, ύψους 26,3 εκ. ευρώ και σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το «Ειδικό Πρόγραμμα Υποδομών» για τον Νομό Έβρο;

 

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός των Υπουργείων για νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών;

 

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ποιες ρυθμίσεις προβλέπει για την ενίσχυση της πρόληψης των ζημιών από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και πότε θα εφαρμοστούν;

Αρθρογράφος