Στη Βόρεια Ελλάδα για φτηνές διακοπές εν μέσω κρίσης

27 Μαΐου 201309:04

Σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή επιπλωμένα στούντιο, σε ξενοδοχεία λίγων ή περισσότερων αστέρων, σε κάμπινγκ κοντά στη φύση, οι επαγγελματίες του τουρισμού προσκαλούν τους Ελληνες να κάνουν φέτος διακοπές. Κι αυτό γιατί, οι Ελληνες, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι πελάτες!

Αναλυτικότερα, στη Χαλκιδική μπορεί τα τελευταία χρόνια ο εσωτερικός τουρισμός να χωλαίνει, παρ’ όλα αυτά οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ προσπαθούν με τις ελκυστικές τιμές τους να τονώσουν την εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και μέλος του δσ του ΕΟΤ, Γρηγόρη Τάσιο, «οι κρατήσεις από το εξωτερικό κυμαίνονται σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ όσον αφορά τους Ελληνες, σχετική κινητικότητα θα φανεί μετά τις 20 Ιουνίου».

Οσον αφορά τις τιμές, «το δίκλινο κυμαίνεται μεταξύ 50 – 60 ευρώ για το χρονικό διάστημα από τις 20 Ιουνίου και έπειτα, ενώ για τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο ο πελάτης μπορεί να βρει δίκλινο και με 30 – 40 ευρώ», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο κ. Τάσιος. Για την υψηλή περίοδο σε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων το δίκλινο κυμαίνεται μεταξύ 50 – 60 ευρώ, ενώ σε ξενοδοχεία 4 αστέρων η τιμή διαμορφώνεται στα 70 – 80 ευρώ.

«Ο πελάτης ας επιλέξει κάποιο μικρό κατάλυμα, που μπορεί να βρει και με 50 – 60 ευρώ την υψηλή περίοδο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και γεύμα», τονίζει ο κ. Τάσιος.

Ακόμη και με 20 ευρώ!

Οσον αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρη Χαδαλή, «για τον Ιούνιο ο πελάτης μπορεί να βρει δίκλινο με 20 ευρώ, ενώ για τον Ιούλιο και Αύγουστο οι τιμές διαμορφώνονται στα 30 – 40 ευρώ». Ο κ. Χαδαλής επισημαίνει το πρόβλημα πληρότητας από τους Ελληνες -τους οποίους θεωρεί και καλύτερους πελάτες-, κάτι που οφείλεται τόσο στην κατάργηση των εισιτηρίων Κοινωνικού Τουρισμού όσο και στις οικονομικές δυσκολίες.

Η Χαλκιδική διαθέτει 2.400 καταλύματα με 38.000 κλίνες και, σύμφωνα με τον κ. Χαδαλή, «για τη φετινή χρονιά έχουμε συνάψει συνεργασίες με tour operators από Σερβία, Βουλγαρία και Ουκρανία για 4.000 διανυκτερεύσεις και στόχο την επόμενη χρονιά να τις διπλασιάσουμε». Στο δε νησάκι της Αμμουλιανής, το οποίο απέχει 120 χλμ. από Θεσσαλονίκη και μόλις 10 λεπτά με το φέριμποτ, οι τιμές για αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 20 – 50 ευρώ το δίκλινο, ενώ για την υψηλή σεζόν (15/7 – 25/8) οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 70 ευρώ το δίκλινο.

«Η Αμμουλιανή είναι ένας κοντινός προορισμός για τη Θεσσαλονίκη, είναι νησί και το ακτοπλοϊκό κόστος επιτρέπει στον Ελληνα τουρίστα να μας προτιμήσει», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής, Κώστας Τσακνής, ενώ σύμφωνα με τη διευθύντρια μάρκετινγκ του Οργανισμού Προ του Αθω Περιοχής, Μαρία Πάππα, «το Μάιο βρίσκει κανείς δωμάτια από 30 – 35 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 70 – 75 ευρώ, ανάλογα με το είδος του καταλύματος».

Τα κάμπινγκ

«Εάν θέλετε να φύγετε από το τσιμέντο και να ‘ρθείτε κοντά στη φύση, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος, τότε επιλέξτε τις διακοπές στο κάμπινγκ», επισημαίνει ο πρόεδρος Κάμπινγκ Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κάμπινγκ, Αντώνης Δεληδημητρίου. Το κόστος στα κάμπινγκ, σύμφωνα με τον κ. Δεληδημητρίου, για 2 άτομα με σκηνή και αυτοκίνητο κοστίζει από 12 ευρώ στη χαμηλή περίοδο, ενώ για την υψηλή περίοδο το κόστος φτάνει τα 20 – 22 ευρώ (2 άτομα, σκηνή και αυτοκίνητο). «Υπάρχουν βέβαια και κάμπινγκ με διάφορες δράσεις και δρώμενα, κινηματογράφο, γήπεδα κ.ά., που οι τιμές τους κινούνται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα», προσθέτει ο κ. Δεληδημητρίου, συμπληρώνοντας ότι «ως Ενωση Κάμπινγκ συζητάμε πρόταση με τα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, έτσι ώστε ο πελάτης που ταξιδεύει με το λεωφορείο και επιλέγει για τις διακοπές του κάποιο κάμπινγκ να έχει έκπτωση στο εισιτήριό του». Η Χαλκιδική διαθέτει 40 κάμπινγκ, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στην περιοχή της Σιθωνίας, ενώ το σύνολο των κάμπινγκ στην Ελλάδα φτάνει τα 324.

Πιερία: φτηνά και ποιοτικά

«Ξεκινήσαμε πέρυσι, σε συνεργασία με περίπου 100 ξενοδοχεία, και το ίδιο επιχειρούμε και φέτος, να προσφέρουμε ελκυστικές τιμές στους Ελληνες πελάτες μας», τονίζει στον «ΑτΚ» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Αφροδίτη Λέινα. Για τη χαμηλή περίοδο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν δίκλινο στα 30 ευρώ, ενώ όσον αφορά την υψηλή σεζόν, το κόστος σε ξενοδοχείο 2 αστέρων κυμαίνεται μεταξύ 40 – 50 ευρώ με πρωινό.

Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι επιπλωμένα διαμερίσματα με κουζινάκι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, Γρηγόρη Βεϊδαμενίδη, οι τιμές για τη χαμηλή περίοδο ξεκινούν από τα 25 ευρώ, ενώ στην υψηλή (15/7 – 20/8) διαμορφώνονται γύρω στα 45 ευρώ.

«Η Πιερία είναι ένας οικονομικός και ποιοτικός προορισμός», επισημαίνει ο κ. Βεϊδαμενίδης. Στην Ομοσπονδία της οποίας ηγείται εκπροσωπούνται 1.017 επιχειρήσεις με 9.079 δωμάτια και 18.248 κλίνες. Από αυτές, οι 180 επιχειρήσεις βρίσκονται στην Ολυμπιακή Ακτή, οι 212 στη Λεπτοκαρυά, οι 178 στον Πλαταμώνα και το Νέο Παντελεήμονα, οι 159 στους Νέους Πόρους, οι 60 στη Σκοτίνα, οι 22 στο Λιτόχωρο, οι 12 στο Δίον, οι 11 στο Ελατοχώρι.

Οσον αφορά τα περίπου 35 κάμπινγκ στην Πιερία, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην παραλία του Παντελεήμονα και στη Σκοτίνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Βαγγέλη Γουλάρα, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 15 – 25 ευρώ τα δυο άτομα με σκηνή και αυτοκίνητο, συμπεριλαμβανομένων των παροχών, όπως ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά.

Θάσος: ενοικιαζόμενα πάνω στο κύμα

Ενα από τα οικονομικότερα πορθμεία της Ελλάδας χαρακτηρίζει το πορθμείο της Θάσου ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θάσου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, παροτρύνοντας τους Ελληνες να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί. Οσον αφορά τις τιμές που μπορεί να βρει κανείς στα ξενοδοχεία, για αυτήν την εποχή κυμαίνονται στα 40 – 45 ευρώ σε ξενοδοχείο 3 αστέρων, ενώ στα μέσα του καλοκαιριού διαμορφώνονται στα 70 – 75 ευρώ σε ξενοδοχεία 2 & 3 αστέρων, ενώ σε 5άστερο ξενοδοχείο το κόστος για δίκλινο δωμάτιο μπορεί να φτάσει τα 100 – 120 ευρώ. Για τους Ελληνες που αναζητούν πιο οικονομική λύση, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 1.000 επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα ή στούντιο, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. «Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 25 – 30 ευρώ, στην υψηλή περίοδο ξεκινούν από 35 ευρώ, ενώ μπορούν να φτάσουν και τα 100 ευρώ, ανάλογα με το τι ζητάει ο καθένας», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων Θάσου, Ηλίας Γλαβάς.
www.agelioforos.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr