Στενός συντονισμός Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη για κοινούς  στόχους

14 Ιανουαρίου 202007:48

Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων και Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου υπέγραψαν, οι επικεφαλής τους Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης αντίστοιχα, στην Αθήνα. Ο στόχος των δυο πλευρών είναι ο συντονισμός των κινήσεών των ΥΠΕΞ σε διμερές και σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχήτης Μεσογείου και  στην κοινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι το Μνημόνιο δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Ωστόσο, η υπογραφή του Μνημονίου ερμηνεύεται ως κοινή προσπάθεια διπλωματικής θωράκισης Ελλάδας και Κύπρου έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

O Νίκος Δένδιας στην κοινή συνέντευξη Τύπου επισήμανε, ότι «συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τα επόμενα βήματά μας στο πλαίσιο του στενού μεταξύ μας συντονισμού.

Υπογράψαμε μάλιστα προ ολίγου μπροστά σας το Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων και Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, το οποίο περιμένουμε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον κοινό μας βηματισμό, και σε διμερές και σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Προχωρούμε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η πλέον πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Αναπτύσσουμε ισχυρές συνεργασίες με χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο μιας κοινότητας κοινής αντίληψης, όπως κατέδειξε και η σύνοδος στο Κάιρο, όπου μετείχε η Γαλλία, αλλά και σαν παρατηρητής η Ιταλία.

Θα επαναλάβω και από αυτό το βήμα, σήμερα, ότι οι πρωτοβουλίες μας δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Αντιθέτως, όσες χώρες το επιθυμούν είναι ευπρόσδεκτες, υπό την αυτονόητη, βεβαίως, προϋπόθεση ότι λειτουργούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ότι επιλέγουν τη συνεργασία και τη σταθερότητα, αντί της έντασης και της αστάθειας. Ασφαλώς, συζητήσαμε εκτενώς για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου. Ενέργειες που δεν περιορίζονται πλέον στο Αιγαίο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνουν το παράνομο αποτύπωμά τους στο Ιράκ και τώρα στη Λιβύη.

Οι ισχυρισμοί περί δήθεν ενεργειών αυτοπροστασίας από δήθεν συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το θαλάσσιο περίγυρο, ή τις ενεργειακές εξελίξεις, δεν πείθουν κανέναν.

Ούτε βεβαίως νομιμοποιούν τις παρανομίες.

Οι συμφωνίες  με την κυβέρνηση της Τρίπολης παραβιάζουν προδήλως το Διεθνές Δίκαιο. Είναι άκυρες και ανυπόστατες και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα. Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά τόσο για την ίδια τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι καιρός να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αντιπαραγωγική, ακόμα και για την ίδια την Τουρκία. Επισύρει την εθνική αποδοκιμασία, οδηγεί την Τουρκία σε προϊούσα απομόνωση.

Εμείς επιθυμούμε μια Τουρκία ακμάζουσα, ικανή να προσχωρήσει στο ευρωπαϊκό πολιτικό και δημοκρατικό κεκτημένο. Είναι ενθαρρυντικό ότι μόλις πρόσφατα η Τουρκία διαμήνυσε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση την προσήλωσή της στην ενταξιακή διαδικασία. Ωστόσο, πρέπει με λύπη μου να παρατηρήσω ότι, η Τουρκία με τις ενέργειές της ακυρώνει στην πράξη αυτά που εγγράφως η ίδια διαμηνύει.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία με τον κ. Χριστοδουλίδη να συζητήσουμε και για τις προοπτικές στο Κυπριακό, το οποίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα ιστορικά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα δηλώνει και παραμένει έτοιμη να εργαστεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Στο πλαίσιο, βεβαίως, πάντοτε της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, «ώστε οι επόμενες κινήσεις των δύο χωρών να είναι πιο συντονισμένες, πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές», εν μέσω των έντονων προκλήσεων αβεβαιότητας, αστάθειας και αμφισβήτησης των παραδοσιακών και καλά θεμελιωμένων αρχών και αξιών του διεθνούς συστήματος.Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είπε πως είναι μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση. Σημείωσε πως η εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αναμενόμενη, γιατί η ίδια είναι ένα από τα μέρη που ευθύνεται για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα του να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη η ΕΕ να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη. «Θα πρέπει η ΕΕ να έχει περισσότερο ρόλο και να μην οδηγηθούμε σε μια κατάσταση πραγμάτων όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Συρία, όπου στην ουσία η ΕΕ δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο» σημείωσε. Επισήμανε επίσης, ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν να επωμιστούν τις περισσότερες συνέπειες από μια συνέχιση της αστάθειας στη Λιβύη, άρα είναι υποχρέωσή της και διακυβεύεται και η αξιοπιστία της ΕΕ αν δεν διεκδικήσει και δεν επιτύχει πιο ενεργό ρόλο στην εξεύρεση πολιτικής λύσης.

(komotinipress, ανταπόκριση από Αθήνα ΝΑ/ΓΠ)

 

Αρθρογράφος