Σταμάτης Χατζηευσταθίου: Ο Θρακιώτης που «ντύνει» τα λόγια των ποιητών με μουσική

21 Μαρτίου 202110:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

O γνωστός μουσικοσυνθέτης και τραγουδοποιός Σταμάτης Χατζηευσταθίου μίλησε  στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 και στη δημοσιογράφο Όλια Γκαντανίδου.

Σε μία συνέντευξη που ξεπέρασε τα όρια της συνήθους παρουσίασης της (σημαντικής) δισκογραφίας και του έργου του, ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου έκανε μία κατάθεση καλλιτεχνικής εσωτερικότητας, εστιάζοντας σε αυτό που ζούμε όλοι μας και που έχει συσσωρεύσει θυμό και θλίψη.

Όπως τόνισε ο γνωστός συνθέτης και τραγουδοποιός:

Δύσκολοι καιροί, απουσιάζει ο πολιτισμός από αυτές τις δύσκολες μέρες. Αν δεν κοιτάμε το όμορφο θα μας καταλύσει το άσχημο. Κάθε μέρα πρέπει να κρύβει μία προσπάθεια εξειδανίκευσης, κι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τέχνης.

Εδώ και 15 χρόνια η Ελλάδα ζει κάτω από έντονη πίεση και όλη αυτή η πίεση πρέπει να εκτονωθεί με φως.

Δεν μπορούμε να δουλέψουμε, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε, γιατίοι καλλιτέχνες έχουμε την ευκαιρία να αυτοσυστηθούμε.

Η τέχνη όμως για να ευαγγελισθεί χρειάζεται οικονομική ευμάρεια.

Στη συνέχεια μιίληση για την μουσική της ταινίας Red City η οποία μιλάει για την χειραγώγηση του ανθρώπου ελέω παιδείας και πολιτισμού και απέσπασε πολύ καλές κριτικές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Αθήνα βράζει και, όπως κάθε πόλη, κρύβει ανείπωτα μυστικά. Μια ταινία φτιαγμένη στην Ελλάδα και για την Ελλάδα, σε μια ταραγμένη περίοδο της ιστορίας της, σε μια δυστοπική κοινωνία όπου διακυβεύεται, κάθε μέρα, η ελευθερία της, πολεμώντας ‘αόρατους εχθρούς’, εκφράζοντας μια σειρά μεγάλων και αναγκαίων αλλαγών.

Ο Μάνος Τσίζεκ συνέλαβε και ολοκλήρωσε την ιδέα της «Κόκκινης πόλης» του την περίοδο των μεγάλων και βίαιων αναταραχών στην Αθήνα το διάστημα 2010-2012. Κατέγραψε με τον φακό του και ενσωμάτωσε, σε σκηνές στην ταινία, αρκετά από τα αληθινά, ζωντανά στιγμιότυπα. Τον Ιούνιο του 2011, ο σκηνοθέτης συνελήφθη ενώ κατέγραφε σκηνές αστυνομικής βίας και καταστολής.

Σχολιάζοντας τα πολιτιστικά δρώμενα στην γενέτειρά του την Ξάνθη και την Θράκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πολλά μπορούν να βελτιωθούν, αλλά θέλει όραμα, θέληση, αισθητική. Άλλωστε η Επαρχία τροφοδοτεί την Μητρόπολη και έχει κόσμο αξιολογότατο…. αλλά θα πρέπει ο Δήμος, η Περιφέρεια θα πρέπει να τους βρει και να τους αναδείξει.

Μόνο στην Θράκη, όμως, γίνεται, για έναν παράξενο λόγο, τα παιδιά της να μην  έχουν χώρο. Περιμένουν (οι αρμοδιοι, ο κόσμος, οι επίσημοι) να έρθει ο καλλιτέχνης απο την Αθήνα…. Αξιοσημείωτο  ότι άλλες Περιφέρειες όπως η Ήπειρος, η Κρήτη στηρίζουν σε κάθε συναυλία τους καλλιτέχνες της.

Κλείνοντας την συνέντευξη, ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου αναφερόμενος στα άμεσα σχέδιά του αποκάλυψε ότι γίνονται συζητήσεις με την παραγωγή για να παρουσιασθεί στην Αλεξανδρούπολη και στους Φιλίππους στην Καβάλα το γνωστό έργο Έλληνες-Φιλέλληνες

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι καλό, ελπίζει ο Θρακιώτης Τραγουδοποιός. Ο κόσμος νοιώθει την ανάγκη να εκτονώσει όλη αυτή την ασχήμια που έχει κατέληξε ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου!

 

Αρθρογράφος