Στα πρόθυρα πολέμου Πατριαρχείο και Ρωσική Εκκλησία

3 Ιανουαρίου 202214:21

Σε κινήσεις που παραπέμπουν σε εκκλησιαστικό πόλεμο προβαίνει το Πατριαρχείο της Μόσχας καθώς επιδιώκει να αμφισβητήσει την εξουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσα στην Τουρκία. Η αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2019  ερμηνεύεται σαν casus belli από την Ρωσική Εκκλησία.

 

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Ιλαρίωνας, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Ria Novosti, πως «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να αρνηθεί το να θρέψει τους Ορθόδοξους πιστούς στην Τουρκία».

Μία Ρωσική Εξαρχία στην Τουρκία εξυπηρετεί την πολιτική του Ερντογάν καθώς θα υπονομεύσει την εξουσία του Βαρθολομαίου. Ο Πούτιν χρησιμοποιεί από την πλευρά του, την εκκλησιαστική διπλωματία για να αποκτήσει επιρροή. Η αμφισβήτηση αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενδέχεται να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις εναντίον των συμφερόντων της Ρωσικής Εκκλησίας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαθέτει τεράστιο δίκτυο μηχανισμό ανά τον κόσμο με ισχυρή επιρροή.

Περισσότερα στο

Στα πρόθυρα πολέμου Πατριαρχείο και Ρωσική Εκκλησία

(πηγή: Γ. Πρωτόπαππας/slpress.gr)

Αρθρογράφος