Σκληρή κριτική Αμοιρίδη για τα έργα Μέτιου!

13 Απριλίου 201911:00

Με μια σκληρή ανάρτηση ο περιφερειακός σύμβουλος ΑΜ-Θ Μιχάλης Αμοιρίδης ασκεί σκληρή κριτική στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο τον οποίο αποκαλεί «παρεάρχη» και τον χαρακτηρίζει «παραμυθάρχη» σχετικά με τις εξαγγελίες για έργα που έκανε την Δευτέρα στην Κομοτηνή.

Ο Μιχάλης Αμοιρίδης αναφέρει: «Με ρυθμούς χελώνας η διοίκηση του, οκνηρία-αδιαφορία τα χαρακτηριστικά της και λόγια χωρίς αντίκρισμα. Όχι άλλα παραμύθια από τον Μέτιο:

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΞΑΝΘΗ – 3 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΑ / μέρος 1ο (θα έχει και συνέχειες).

159 σημεία δράσεων (!?!) του Μέτιου το 2017 έγιναν 334 το 2019! Ο κόσμος κοιτάει γύρω του και απορεί που να είναι όλα αυτά. Εικονική πραγματικότητα και πραγματική εικόνα:

Ο κάθετος άξονας Ξάνθης αποτελεί έργο ουσίας και όχι απλά μία ακόμη οδική σύνδεση με τη Βουλγαρία. Στην ολοκλήρωση του θα εξυπηρετεί καθημερινές ανάγκες χιλιάδων Ξανθιωτών που σήμερα ταλαιπωρούνται σε ένα επικίνδυνο δρόμο. Είναι ανεπίτρεπτο μία κύρια οδική αρτηρία να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και να μην προχωράει τάχιστα η βελτίωση της.

Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ορίστηκε το 2006 φορέας υλοποίησης για τον άξονα “Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα”. Με την ΚΥΑ Δ1/ο/3145/01-09-2010 εκχωρήθηκε και μεταβιβάστηκε σε αυτή η αρμοδιότητα για την μελέτη και κατασκευή, μεταξύ άλλων και του υπ’ όψιν έργου καθώς και την προώθηση του συνόλου των διαδικασιών ένταξης σε χρηματοδότηση, τη δημοπράτηση και ανάθεση καθώς και τη διοίκηση της κατασκευής του.

Πρέπει να το κατανοήσουν όλοι ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι μόνο τουριστικός ή εμπορικός, είναι δρόμος καθημερινής ανάγκης και επικοινωνίας χιλιάδων Ξανθιωτών που ζούνε ή εργάζονται στο βόρειο ορεινό τμήμα του Νομού μας.

Εκεί λοιπόν έρχεται η πολιτική ευστροφία, το όραμα ή το πολιτικό φιλότιμο ενός Περιφερειάρχη και εργάζεται ώστε να προωθήσει την υλοποίηση αυτού του έργου τάχιστα και όχι με ρυθμούς χελώνας. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει όταν υπήρξαν πολιτικοί με αυτά τα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα με τις ενέργειες του αείμνηστου Γ Παυλίδη. Συμμετείχε με προτάσεις στο σχεδιασμό, τα πρόδρομα έργα, με χρηματοδοτικές λύσεις και κατευθύνσεις, πίεσε τις κυβερνήσεις, έτρεξε για να ξεκινήσει το έργο, με κάθε μέσο. Και αυτό πήρε την πορεία του, που δυστυχώς μετά από αυτόν και επειδή κανείς δεν πίεζε ουσιαστικά, πέρασαν χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη φάση και αυτή με το ζόρι και με μήνες επιπλέον καθυστέρηση, διότι ακόμη και ο Πρωθυπουργός το έφερε εκεί που έπρεπε για να συμπέσει με το περίφημο αναπτυξιακό συνέδριο του, έτσι τυχαία.

Μιλάμε για το το έργο του πρώτου τμήματος του δρόμου από το Δημάριο μέχρι τα Ελληνό-Βουλγαρικά σύνορα συνολικού μήκους 9χλμ. Το κόστος του έργου είναι €49.658.280,00 (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 40,04εκατ.ευρώ) με ανάδοχο και ποσοστό έκπτωσης 50,7%.

Ένα χρόνο μετά τα χρήματα που πλέον είναι διαθέσιμα, μετά την έκπτωση που έδωσε ο ανάδοχος, δηλαδή περίπου 25εκ ευρώ με το ΦΠΑ, μένουν αναξιοποίητα και επειδή προέρχονται από ταμεία με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αξιοποίησης, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν.

Θα έπρεπε λοιπόν με ουσιαστική παρέμβαση και όχι με φωτογραφήσεις και σαν από αγγαρεία συσκέψεις στο γόνατο, να έχει ασχοληθεί ο Περιφερειάρχης ώστε τα διαθέσιμα χρήματα άμεσα να μετατραπούν σε έργο.

Χρειαζόταν φυσικά όρεξη για δουλειά, όραμα, προετοιμασία και στοιχειοθετημένη πίεση, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, προς την κυβέρνηση. Το κυριότερο, χρειαζόταν άδολη αγάπη για τον τόπο. Δεν υπήρξε τίποτα από τα παραπάνω.

Τα αυτονόητα δεν γίνονται κατανοητά κάποιες φορές αλλά οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όπως όλα στη ζωή, μόνο με δουλειά και σοβαρότητα προχωράνε στο χρόνο που πρέπει, ενώ εάν τα αφήσουμε στην τύχη γίνονται με τους ρυθμούς που δυστυχώς βιώνουμε στην ΑΜΘ εδώ και τρία χρόνια.

Συνεπώς μην ακούτε για δυσκολίες και γραφειοκρατίες και άλλες δικαιολογίες, στην Ελλάδα αυτά πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δεν είναι αυτή η αιτία. Τα έργα γίνονται μόνο όταν μοχθήσεις για να τα κάνεις, όταν κοπιάσεις, όταν τα πιστεύεις, προγραμματίσεις και το θέλεις. Επειδή πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι κάνει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια κάνει όλα αυτά τα μεγάλα που βλέπετε σε άλλες περιοχές και είναι μοχλοί ανάπτυξης και προόδου.

Αν θέλετε να προχωρήσουν έργα ουσίας όπως το παραπάνω, χωρίς δικαιολογίες και πολλά άλλα ακόμη, θέλω να πιστεύω ότι η πορεία μου και η εμπιστοσύνη που μου δείξατε θα αποτελέσει τη βάση για να με επιλέξετε ξανά για την Περιφέρεια μας, με ένα νέο συνδυασμό, την Περιφερειακή Σύνθεση και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Χριστόδουλο Τοψίδη».

Αρθρογράφος