Σύνοδος ΥΠΑΜ ΝΑΤΟ: Συμφωνία για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας

13 Οκτωβρίου 202220:39

Μιλώντας μετά από διήμερη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας, ο κ. Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την καταδίκη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την απόπειρα παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών στην Ουκρανία. «Αυτό είναι ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη και ότι ο κόσμος στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος στη σύγκρουση, αλλά ότι οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα παράσχει σύντομα στην Ουκρανία εκατοντάδες παρεμβολείς drones για χρήση εναντίον ρωσικών και ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Απευθυνόμενος στις πρόσφατες πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, ο Γενικός Γραμματέας κατέστησε σαφές ότι η πυρηνική ρητορική του Προέδρου Πούτιν είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη και ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα είχε «σοβαρές συνέπειες». Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει την ετήσια, συνήθη άσκηση πυρηνικής ετοιμότητας την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός της άσκησης ξεκίνησε πριν από πολλούς μήνες.

Οι υπουργοί έλαβαν επίσης αποφάσεις για την αύξηση των συμμαχικών αποθεμάτων πυρομαχικών και για την επιτάχυνση της παράδοσης δυνατοτήτων μετά από μήνες αποστολής όπλων των Συμμάχων στην Ουκρανία.

Αυτό συνεπάγεται «παροχή στη βιομηχανία της μακροπρόθεσμης ζήτησης που χρειάζεται για να ενισχύσει την παραγωγή», είπε ο κ. Stoltenberg. Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποθαλάσσιων και ενεργειακών υποδομών. Μετά τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, το ΝΑΤΟ διπλασίασε την παρουσία του στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα σε 30 πλοία, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και υποθαλάσσιες δυνατότητες. 

Αρθρογράφος