Συνάντηση Ιλχάν Αχμέτ με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών της Ροδόπης

17 Ιουνίου 201807:31

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ αμέσως μετά την λήψη της επιστολής του δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την παρατηρούμενη υπογονιμότηταμεγάλων εκτάσεων με καλλιέργειες βαμβακιού αλλά και καπνών και σιτηρών στην περιοχή της Ροδόπης.

Ο κ. Αχμέτ επισκέφθηκε χθες αργά το μεσημέρι τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ από τον οποίο ζήτησε την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να διαφυλαχθεί το εισόδημα των παραγωγών της Ροδόπης από τον κίνδυνο καθοριστικών απωλειών για την τρέχουσα καλλιεργητική σεζόν.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επισήμανε από την πλευρά του ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις σε ζημιές που προκαλούνταιαπό ξηρασία ή ιώσεις, αφού κάτι ανάλογο δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να καλυφθούν από τα ΠΣΕΑ με την υποβολή καταστάσεων από τους κατά τόπους δήμους και την διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην αρχή της χρονιάς. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την συνδεδεμένη ενίσχυση για τους βαμβακοπαραγωγούς και το κίνδυνο απώλειας της εξαιτίας της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης που φαίνεται ότι θα έχει η φετινή παραγωγή στην Ροδόπη, ο κ. Κουρεμπές τόνισε ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ξεπεραστεί με την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει την κάλυψη των πιθανών απωλειών που θα προκύψουν ως προς το σημείο αυτό.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε να υπάρξουν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις σε συνεργασία πάντοτε του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον ΕΛΓΑ ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης.           

Σε κάθε περίπτωση, ο βουλευτής Ροδόπης έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη ύπαρξης εκ μέρους της κυβέρνησης της αναγκαίας και ξεκάθαρης πολιτικής βούλησηςπροκειμένου να προστατευθεί το εισόδημα του συνόλου των παραγωγών της Ροδόπης που διαφαίνεται ότι κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη ζημιά, ήδη τους πρώτους μήνες της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου.   

Αρθρογράφος