Σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την τηλεκπαίδευση – Όφελος για την CISCO με τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκ. χρηστών και την αγορά αδειών αξίας 2 εκ. ευρώ;

23 Μαρτίου 202110:15

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής του μέτρου της τηλεκπαίδευσης κι αναφερόμενοι στα διαπιστωθέντα ελλείμματα  είχαμε επισημάνει ότι “Από την μέχρι τώρα εμπειρία φαίνεται ότι καμία Κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να εντάξει την ψηφιακή τεχνολογία στην σύγχρονη εκπαίδευση ενώ με αφορμή τον Covid19 το Επιτελικό Κράτος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη προχώρησε γρήγορα μεν, ασυντόνιστα δε” εκφραζοντας και τη σχετική απορία για το περιεχόμενο της συμφωνίας  Cisco- Υπουργείου Παιδείας.

Λίγο αργότερα είχαμε αναρωτηθεί για τις πραγματικές δυνατότητες του δημοσίου συστήματος τηλεκπαίδευσης επισημαίνοντας πως “Δεν γνωρίζουμε επίσης αν ισχύει η παρατήρηση ότι μπορούσαν τα δημόσια συστήματα τηλεκπαίδευσης και ειδικά, το «ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, τα οποία σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην προηγούμενη φάση της πανδημίαςνηση να αποκτήσουν στο προηγουμενο διάστημα 200.000 εικονικές τάξεις κι αν 8 μήνες μετά και με ελάχιστο κόστος, οι δημόσιες υποδομές θα ήταν σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.”

Τα ισχύοντα σε επίπεδο Ν. Ροδόπης είχαν παρουσιασθεί με σχετική ακρίβεια και πληρότητα τόσο μέσα από την έρευνα που παρουσίασε η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης όσο και από την σχετική παρέμβαση του βουλευτή Ν. Ροδόπης κ. Τάκη Χαρίτου .

Ορμώμενοι απο τα παραπάνω είχαμε εκράσει την ελπίδα πως η ΠΑΜΘ αλλά και οι Δήμοι του Ν. ΡοδόπηςΣε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την ροή εκτάκτων οικονομικών ενισχύσεων προς τους δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας, από το Υπουργείο Εσωτερικών,για την κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται εν μέσω πανδημίας, θα περίμενε κανείς να αντιμετωπίσουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι τελέσφορα τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ανάγκες ανήμπορων συμπατριωτών και συμπολιτών μας.”

Τα προβλήματα συνεχίζονται, η τηλεκπαίδευση (όπως και η τηλεργασία) χωρίς να υποκαθιστούν την δια ζώσης διαδικασία συμβάλλουν στον περιορισμό διάδοσης του  Covid19 μειώνοντας την κινητικότητα παιδιών , εκπαιδευτικών και γονέων και το Υπουργείο Παιδείς προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μία νέα πραγματικότητα.

Ξαφνικά και χωρίς την προαναγγελία μέσω δελτίο τύπου ένα έγγραφο 172 σελίδων  που περιλαμβάνει κάποιες από τις συμβάσεις της εταιρείας Cisco με το υπουργείο παιδείας για την παροχή της τηλεκπαίδευσης μέσω της πολυσυζητημένης πλατφόρμας Webex αλλά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και την πράξη 109/21 του ελεγκτικού Συνεδρίου που φέρεται να ενέκρινε τις συμβάσεις, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Παιδείας!To έγγραφο περιλαμβάνει κάποιες από τις συμβάσεις, έχει αναφορές στο θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων και περιλαμβάνει και την αιτιολόγηση αλλαγής παρόχου τηλεκπαίδευσης που είχε γίνει πέρυσι.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σύμφωνα με την οποία:

Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλε-εκπαίδευση.

Εν όψει της σημερινής κοινοβουλευτικής απάντησης στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η κα υπουργός αναγκάστηκε να προσποιηθεί ότι ανταποκρίνεται στο εδώ και ένα χρόνο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα τις σκανδαλώδεις συμβάσεις.  

Από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κα Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν.

Αντίθετα, κάθε «δωρεά» συνοδευόταν από αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε αυτή να δωρίσει στην εταιρεία κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκ πολίτες. Τώρα γίνεται καθαρό γιατί εδώ και ένα χρόνο η κα Κεραμέως κρύβει τις σχετικές συμβάσεις.

Η κα Κεραμέως και η κυβέρνηση συνολικά θα απολογηθούν στους πολίτες για αυτή την αδιανόητη επιλογή που μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από ιδιωτικές εταιρίες.  

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως εκμεταλλεύονται με απύθμενο θράσος τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι μαθητές και οι γονείς τους και κάνουν την πανδημία ευκαιρία πλουτισμού για τους αρεστούς τους.​

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΑΙΘ στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις συμβάσεις της τηλεκπαίδευσης

Απύθμενα το θράσος, η υποκρισία και η άγνοια του ΣΥΡΙΖΑ!

Όπως φαίνεται με τον πλέον εύληπτο τρόπο διαβάζοντας τις συμβάσεις για την τηλεκπαίδευση, η Κυβέρνηση εξασφάλισε τη δυνατότητα το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να κάνει χρήση σημαντικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης απολύτως δωρεάν χωρίς κανένα κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021 και με τρόπο που η ίδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κρίνει ως απολύτως συμβατό µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης, που δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Γνωμοδότηση 4/2020 (7.9.2020): https://www.dpa.gr/el/enimerwtiko/prakseisArxis/gnomodotisi-se-shesi-me-ti-syghroni-ex-apostaseos-ekpaideysi-stis

Προκειμένου η εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τα ψηφιακά αυτά εργαλεία προς όφελος του εκπαιδευτικού έργου και των παιδιών μας, η τηλεκπαίδευση εντάχθηκε ακολούθως στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, προβλέποντας έτσι την αξιοποίηση υφιστάμενων αδειών, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση του δημοσίου, για κάθε χρήση τηλεδιάσκεψης, συνεδριάσεων, τηλεκπαίδευσης. Σημειωτέον ότι επιμέρους συμβάσεις της Συμφωνίας Πλαίσιο του Έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, οι οποίες εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, άδειες τηλεδιασκέψεων για το Δημόσιο, περιλαμβάνουν πληθώρα προϊόντων της εταιρείας Cisco και υπεγράφησαν, αντίστοιχα, στις 04 και 05 Ιουλίου 2019, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι, σήμερα βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

– Γιατί επιβεβαιώθηκε ότι η Κυβέρνηση κατάφερε να προσφέρει χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο ποιοτική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιείται διεθνώς, απολύτως δωρεάν από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021.

– Γιατί, ενώ από την αρχή της πανδημίας η Αξιωματική Αντιπολίτευση πολεμά λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση και μάλιστα τη χρήση λογισμικού από τη συγκεκριμένη εταιρεία, αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπέγραψε το 2019 τις συμβάσεις για το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και μάλιστα επέλεξε να αγοράσει προϊόντα και εξοπλισμούς τηλεδιάσκεψης της συγκεκριμένης εταιρείας (!)

– Γιατί όλες οι θεωρίες συνομωσίας που συστηματικά καλλιεργούσε περί δήθεν έλλειψης εγγυήσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατέπεσαν για άλλη μια φορά με τρόπο εκκωφαντικό.

– Γιατί ενώ οι ίδιοι δήθεν κόπτονται για τα προσωπικά δεδομένα, για την προστασία των οποίων έχουμε λάβει ιδιαίτερη μέριμνα με επιπλέον προστατευτικό πλαίσιο, δεν είχαν προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών όταν ήταν Κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – αλλοπρόσαλλα όπως πάντα – ως Αντιπολίτευση πολεμάει λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση και τη χρήση λογισμικού της συγκεκριμένης εταιρείας, και ως Κυβέρνηση αγόραζε άδειες και προϊόντα τηλεδιασκέψεων της συγκεκριμένης εταιρείας

Μία πρώτη ανάλυση της Σύμβασης  Cisco-Υπουργείου Παιδείας μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

 

Αρθρογράφος